Resdung atau sinusitis adalah satu masalah lazim di seluruh dunia. Di Malaysia, dianggarkan 60 hingga 65 peratus penduduk mengalami resdung. Bagaimanapun, daripada jumlah ini kurang 50 peratus mendapatkan rawatan dan ramai tidak mahu berjumpa doktor kerana menganggap gejala resdung hanya selesema atau alahan biasa.

Resdung akan berlaku secara kerap terutama apabila seseorang itu terdedah kepada alergen yang menyebabkan resdung. Apabila anda kerap bersin dan berlanjutan tanpa mengira waktu, secara tidak langsung ia mengganggu rutin harian.

Selalu Bersin Sana, Bersin Sini, Doktor Ini Kongsikan Tip Rawat Resdung Guna Bawang Putih
Photo by brandon-nickerson from Pexels.

Berikut perkongsian Dr Rizal Abu Bakar menggunakan teknik cara semula jadi untuk melegakan masalah resdung. Moga ia bermanfaat terutama kepada mereka yang mengalaminya.

Saya selalu dengar orang sebut pasal resdung. Bersin jangan cerita. Sana sini dengar achuw sana achuw sini.

Saya dulu-dulu pun kaki bersin. Tapi lepas amalkan petua yang saya nak kongsi ini, hilanglah bersin-bersin. Tiadalah lagi resdung-resdung ini.

IKLAN

BOLEH CUBA PETUA INI: 

1) Ambil 3-4 ulas bawang putih. Buang kulit. Hancurkan macam kita tengok rancangan memasak itu.

Selalu Bersin Sana, Bersin Sini, Doktor Ini Kongsikan Tip Rawat Resdung Guna Bawang Putih
Photo by cats-coming from Pexels.

2) Masukkan 2 cawan air dalam periuk. Panaskan lebih kurang 4 minit atau sampai nampak wap mula naik. Masukkan bawang putih yang sudah hancur itu.

IKLAN

3) Ambil tuala kecil. Letak atas kepala atau tutup kepala. Letakkan muka atas air yang sudah berwap.

Selalu Bersin Sana, Bersin Sini, Doktor Ini Kongsikan Tip Rawat Resdung Guna Bawang Putih
Photo by dom-j- from Pexels.

4) Sedut bau yang keluar daripada wap itu. Bawang yang sudah diketuk itu akan mengeluarkan Allicin. Bahan lain pun keluar juga. Bahan-bahan ini lah yang akan menghilangkan jangkitan.

IKLAN

Paling ‘best’ lendir akan keluar. Bolehlah bernafas dengan lapang. Kepada mereka yang masalah sinus bolehlah mencuba cara ini. Anda akan rasa lebih lega. Memang ‘power’ bawang putih.

Sumber kredit: Dr Rizal Abu Bakar dan Harian Metro Top image: Photo by edward-jenner from Pexels.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs