Tertarik dengan keindahan ajaran agama Islam menyebabkan lelaki ini mengambil keputusan untuk memeluk Islam. Apa yang dipelajari dalam Islam sepanjang bergelar lelaki Muslim menjadikan Mohd Taufiq Abdullah, 42 tahun, seorang yang tabah dan cekal menghadapi ujian dari Allah. Siapa sangka setelah hampir dua tahun berkahwin dengan pilihan hati, Nurliyana Abdul Raziff, 33 tahun, dia diuji Tuhan apabila isteri tersayang disahkan menghidap  Para Tiroid hingga boleh membahayakan nyawa.

DIUJI LEPAS PELUK ISLAM

Bagi Taufiq, apa yang dihadapi ini adalah ujian dari Tuhan untuk menguji keimanan hamba-Nya selepas dia memeluk agama Islam. Sebelum ini mereka berdua berkenalan di tempat kerja sama dan berkahwin pada 2011.

Liyana sebelum sakit, normal seperti wanita lain. Kredit Foto: Harian Metro

Sudah hampir 9 tahun usia perkahwinan mereka dan walaupun diduga begitu, lelaki ini tetap setia berada di belakangnya isterinya itu. Malah sebelum berkahwin dia sudah tahu isterinya mempunyai masalah buah pinggang, tetapi tetap mahu melamarnya sebagai seorang isteri.

CINTA TETAP UTUH

Betapa cintanya pada wanita ini cukup luhur dan suci. Tidak kira apa keadaan fizikalnya, dia tetap setia menjaga isteri tersayang sejak dua tahun lalu. Ternyata ketabahan dan kesetiaan Mohd Taufiq ini menjaga Liyana membuatkan netizen cukup kagum dengan pengorbanannya.

“Apa yang kami tempuhi sekarang ini saya anggap sebagai takdir. Saya tetap bersyukur di sebalik kepayahan ini, syukur ramai yang tampil beri sokongan moral dan sumbangan bagi meringankan beban kami,” katanya.

DISAHKAN HIDAP PARA TIROID SEJAK 2016

Liyana disahkan penghidap Para Tiroid sejak 2016 lagi dan kesengsaraan jelas terpancar di wajahnya apabila tulang rahang kini membesar hingga menyebabkan mulut terkeluar dan menjejaskan penglihatan.

IKLAN

Bukan itu sahaja, dia juga turut mengalami penyusutan berat badan daripada 55kg hingga kini hanya 23 kg. Malah ketinggiannya juga menurun daripada 1.5 meter kepada 1.3 meter.

Menurut Liyana, akibat mulutnya semakin membesar, dia tidak boleh mengunyah kerana ketumbuhan tiroid dalam mulut semakin membesar hingga menutup saluran rongga. Kini Liyana hanya bergantung pada susu khas yang diberikan suaminya.

IKLAN
Keadaan Liyana sekarang. Rahang semakin membesar hingga sukar menelan makanan kecuali susu khas. Kredit Foto: Harian Metro

ADA MASALAH KESIHATAN LAIN

Walaupun begitu, doktor tidak mengesyorkan dia menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tiroid kerana pada masa sama dia juga mempunyai masalah buah pinggang dan jantung.

Malah masalah kesihatan itu menyukarkan doktor pakar untuk menjalankan pembedahan kerana Nurliyana tidak boleh disuntik ubat bius atau diberikan ubat tidur kerana keadaan jantungnya yang lemah.

IKLAN

Sejak usia 9 tahun Liyana dikesan mengalami sistemik lupus eritematosus atau lupus yang menyebabkan anti-body dalam badannya lemah dan dia mudah diserang penyakit.

Setia menjaga Liyana walau apa sekali fizikalnya. Kredit Foto: Harian Metro

Hijabista terharu dengan penderitaan yang dialami oleh Liyana dan betapa dalamnya rasa cinta antara mereka  tanpa mengenal perubahan fizikal kerana yang penting dalam hidup bersama hingga ke jannah.

P/S: Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan meringankan beban keluarga Liyana boleh membuat sumbangan melalui akaun Bank Islam atas nama Nurliyana Abd Razif: 050580-2014-5124

SUMBER & FOTO: HARIAN METRO

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI