Awal Ramadan lalu menyaksikan pengarah popular, Michael Ang mengakui dirinya sudah pun memeluk agama Islam setelah setahun mendiamkan diri. Dalam tempoh itu dia turut memberitahu melafazkan bacaan dan surah solat fardhu dalam Bahasa Ingegris kerana menurutnya mengalami kesukaran untuk membacanya dalam Bahasa Arab.

Bercakap kepada Harian Metro, jika dia mahu menunaikan solat dalan Bahasa Arab, dia perlu meletakkan tele panduan solat di depan bagi memudahkannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Tambahnya lagi, dia cuba untuk membaca surah dalam Bahasa Arab, tetapi lidah sukar untuk menyebutnya.

“Nak bertutur dalam Bahasa Malaysia pun susah, inikan pula dalam Bahasa Arab. Walaupun tidak mahir membaca surah, tetapi saya tetap jalankan kewajipan sebagai umat Islam.

“Untuk pastikan saya melaksanakan ibadat wajib, saya lakukannya dalam Bahasa Inggeris. Sebelum ini pun saya alami kesukan untuk sujud ketika solat kerana mengalami masalah berat badan. Tetapi bila badan dah susut, saya lebih selesa,” katanya lagi yang kini bersiaran untuk rancangan masakan MICHAEL ANG’S HALAL KITCHEN untuk saluran di Astro Ria & Astro Ria HD setiap Isnin, jam 9 malam.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Untuk menjelaskan adakah sah solat dilakukan pengucapan dalam Bahasa Inggeris, ini penjelasan dari Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Bakri berhubung isu ini.

Menurutnya dalam artikel disiarkan di Astro Gempak, Mana-mana individu yang tidak mampu menghafal Al-Fatihah ketika bersolat agar membaca’bismillahirahmanirahim’dan mengulanginya sebanyak tujuh kali, pesan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri.

IKLAN

“Jika langsung tidak boleh membaca mana-mana ayat daripada al-Qur’an, maka bolehlah orang itu menggantikannya dengan zikir-zikir”, jelas Dr. Zulkifli menerusi artikel yang diterbitkan beliau di laman web Mufti Wilayah Persekutuan.

Setahun Peluk Islam, Michael Ang Akui Solat Dalam Bahasa Inggeris. Ini Penjelasan Mufti Wilayah Sah Atau Tidak!
Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri.

“Adapun perbuatan menterjemah (bacaan dan surah solat fardu) mengikut pandangan jumhur ulamak tidak dibenarkan kecuali satu pendapat dalam mazhab Hanafi yang menyatakan boleh untuk membaca seperti terjemahan akan tetapi diberi tempoh tertentu.”

“Kepada yang tidak mampu baca al-Fatihah dalam bahasa Arab, bacalah ayat al-Quran seperti ‘bismillahirahmanirahim’yang diulang tujuh atau lapan kali seolah-olah sudah menyamai surah al-Fatihah.”

IKLAN

Beliau juga berpesan agar mana-mana individu yang tidak mampu menghafal bacaan wajib ketika bersolat mulakan dengan menghafal perkara-perkara rukun terlebih dahulu seperti al-Fatihah.

“Mungkin boleh hafal secara beransur-ansur mengikut potongan ayat seperti menghafal satu hari satu ayat atau satu minggu satu ayat dan kemudian menambah lagi sedikit demi sedikit secara beransur-ansur,” jelasnya lagi.