Pernahkah terfikir sama ada anda menggunakan produk solekan dengan susunan yang betul? Apakah susunan yang paling tepat sebelum mengoles mekap di muka? Ramai yang tertanya-tanya terutamanya pemula.

Panduan cepat dan bermaklumat tentang susunan terbaik mekap akan menjadikan rutin harian anda lebih mudah. Ini adalah susunan umum dan asas aplikasi solekan yang ramai pakar melakukannya. Beberapa langkah mungkin diubah suai jika itu yang terbaik untuk anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Ini Turutan Yang Betul Bagi Menggunakan Produk Kecantikan Agar Kulit Lebih Flawless & Awet Muda

Langkah 1. Sediakan Kulit Anda

Sebelum menggunakan sebarang produk solekan, pastikan anda mulakan dengan wajah yang bersih. Penggunaan pelembap akan membantu memberikan asas yang licin untuk solekan anda. Lebih baik menggunakan solekan selepas rutin penjagaan kulit.

Anda boleh menggunakan primer solekan muka selepas pelembap muka. Ini adalah pilihan, tetapi ada yang mendapati ia membantu mekap digunakan dengan lebih baik dan tahan lebih lama. Inilah masanya untuk berbuat demikian. Primer muka juga boleh mengelakkan sebarang tompok kering yang menjengkelkan daripada kelihatan.

PRODUK CADANGAN:

Jangan lupa bibir anda! Inilah masanya untuk menyediakan bibir anda dengan menggunakan satu atau dua lapisan nipis untuk bibir yang lembap dengan baik.

TERBAHARU DI PASARAN: Fenty Skin plush puddin

Pemulihan bibir Intensif Fenty Skin Plush Puddin memberikan khasiat segera yang akan bertahan sepanjang hari dan malam, menjadikan bibir anda kelihatan lebih penuh, lebih jelas dan dengan kilauan jelas. Tekstur yang kaya seperti puding menyelubungi bibir dengan lonjakan lembapan berkat bahan penghidratan tropika dan standard emas. Hanya dalam masa 1 minggu, keanjalan bibir akan bertambah baik dan rupa garis-garis halus akan berkurangan untuk mendedahkan tekstur lembut seperti bayi .

Langkah 2- Gunakan Produk Asas

Asas:

Langkah solekan pertama dalam susunan yang betul untuk menggunakan solekan ialah menggunakan asas. Apabila memilih foundation, pastikan anda memilih yang sesuai dengan jenis kulit.

  • Jenis Kulit Kering – pilih formula asas yang menghidrat dan melembapkan, seperti krim atau asas cecair.
  • Jenis Kulit Berminyak – elakkan apa-apa yang terlalu berembun dan berkilat.

PRODUK CADANGAN:

Cuba bedak asas

IKLAN

Pastikan juga, anda menggunakan warna asas yang sepadan dengan warna dan warna kulit anda. Pastikan wajah anda sepadan dengan seluruh badan anda, terutamanya leher anda.

Concealer:

Jika anda mempunyai kawasan yang memerlukan lebih banyak liputan (seperti cela, bintik hitam atau lingkaran hitam), pilih untuk menggunakan concealer untuk menutupnya. Pilih warna yang sepadan dengan warna kulit dan sepadan dengan warna asas anda.

Sapukan concealer pada kawasan yang bermasalah dan bukannya lebih banyak lapisan bedak asas akan memastikan penggunaan solekan anda ringan dan membantu mengelakkan berakhir dengan asas yang kelihatan seperti merekah.

ARTIKEL BERKAITAN: ‘Blend’ Pemerah Pipi Dengan Concealer, Trik Tiktoker Ini Macam Tak percaya Hasilnya….

Bedak Tetapan:

Bergantung pada pilihan, anda mungkin mahu menetapkan asas dan concealer dengan bedak tetapan. Ini bertujuan untuk mengekalkan asas pada tempatnya, menghalangnya daripada menggosok. Ia juga membantu mengurangkan kilauan dan pembentukan minyak, menjadikannya bagus untuk jenis kulit berminyak. Taburkan sedikit debu, menggunakan berus solekan serbuk gebu, di atas alas bedak/concealer anda untuk menetapkannya.

Anda boleh sama ada menggunakan serbuk lut sinar atau yang berwarna yang sesuai dengan warna ton kulit anda. Jika anda ingin kelihatan lebih semula jadi atau mempunyai kulit yang cerah atau tona kulit yang sekata, anda boleh melangkau langkah 1 sama sekali atau hanya menggunakan sedikit concealer jika perlu.

Langkah 3- ‘Glowing’ Kulit Wajah

IKLAN

Selepas menggunakan produk asas, tambah sedikit warna dan definisi pada kulit dengan serbuk bronzer. Sundrop Bronzer berbuat demikian kerana ia adalah warna matte yang boleh dibina, semula jadi dan hangat yang boleh digunakan oleh semua warna kulit. Menggunakan berus untuk mulakan sapuan ringan dan bina mengikut keamatan warna yang diingini.

PRODUK CADANGAN:

Langkah 4- Sapukan Blush

Lengkapkan solekan muka anda dengan menambahkan warna siram semula jadi pada pipi dengan pemerah pipi. Mulakan dengan menggunakan sedikit dan bina warna sehingga anda mencapai keamatan warna yang anda suka.

Langkah 5- Solekan Mata

Primer Pembayang Mata:

Sentiasa mulakan solekan mata anda dengan menyematkan kelopak mata anda dengan Primer Eye Shadow. Primer solekan mata akan membantu pembayang mata anda bertahan lebih lama tanpa berkedut sambil juga membantu warna menyerlah. Gunakan hanya sapuan kecil. Jika anda menggunakan terlalu banyak primer asas maka anda meningkatkan risiko kedutan pembayang mata.

Pembayang mata:

Apabila primer asas anda telah kering, sapukan pembayang mata anda.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Celak:

Anda tidak semestinya perlu menggariskan mata, tetapi menggunakan celak adalah cara yang baik untuk menambah definisi pada mata dan menjadikan garisan bulu mata anda kelihatan lebih penuh. Gariskan mata selepas menggunakan pembayang mata. Celak pensel adalah yang paling mudah untuk digunakan.

ARTIKEL BERKAITAN: Padanan Maskara Yang Sempurna Mengikut Jenis Bulu Mata Anda. Baru On Pointt!

Maskara:

Selesaikan solek mata anda dengan beberapa lapisan maskara. Sesetengah orang lebih suka memulakan rutin solekan mereka dengan mekap mata dahulu. Seorang jurusolek biasanya akan membuat solek mata pelanggan mereka terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kejatuhan pembayang mata daripada mengacaukan solekann muka. Jika ini lebih berkesan untuk anda, sila mulakan dengan solek mata dahulu dan kemudian teruskan dengan langkah-langkah yang lain seperti yang dinyatakan.

Langkah 6- Isikan Kening

Langkah ini adalah pilihan sepenuhnya kerana tidak semua orang suka berbuat demikian dan juga tidak perlu. Malah ada yang suka mengisi kening sebelum solekan pada mata. Anda sentiasa boleh menukar 2 langkah ini jika anda mahu. Walau bagaimanapun, sangat disyorkan mengisi kening anda selepas menggunakan produk asas anda untuk mengelakkan asas daripada merosakkannya.

Langkah 7- Sapukan Warna Bibir

Akhir sekali, anda ingin melengkapkan penampilan solek anda dengan warna bibir. Sebelum menggunakan sebarang produk bibir, sapukan sedikit balsem bibir untuk menyediakan bibir jika anda belum melakukannya. Kemudian masuk dengan pelapik bibir, gincu atau pengilat bibir, atau ketiga-tiganya.

Langkah 8- Tetapkan Rupa Solekan Anda

Satu lagi langkah pilihan sepenuhnya, tetapi anda boleh memilih untuk menetapkan aplikasi solekan anda menggunakan sama ada semburan tetapan atau serbuk penamat, atau kedua-duanya. Melakukannya boleh membantu solekan anda kekal lebih lama sepanjang hari.

ARTIKEL BERKAITAN: Face Mist Ini Tidak Akan Mencomotkan Tudung. #12 Harus Miliki Kerana Mampu Kekalkan Solekan

Dan di sana anda mempunyai pesanan aplikasi solek anda yang betul untuk penampilan solek yang sempurna. Walaupun beberapa langkah boleh diubah sedikit untuk memenuhi keperluan dan pilihan anda, secara amnya, ini ialah susunan yang betul untuk menggunakan solek.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/2es3n_gQyy4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI