Orang ramai memilih untuk menjadi vegetarian atas banyak sebab. Ada yang melakukannya untuk kesihatan mereka, sementara yang lain memutuskan untuk berhenti makan daging atas alasan etika.

Walaupun diet vegetarian pastinya mempunyai banyak faedah, melepaskan daging secara tiba-tiba boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan yang tidak dijangka dan agak tidak menyenangkan. Sama seperti mana-mana perubahan diet yang drastik, makan daging sangat menekan badan anda dan ia mungkin menyebabkan beberapa gejala pada mulanya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

5 cara berbeza badan anda mungkin bertindak balas jika tiba-tiba berhenti makan daging:

1. Kulit mungkin berjerawat

Perubahan Diet Yang Drastik, 5 Gejala Ini Mungkin Terjadi Jika Anda Berhenti Makan Daging

Jika anda mengimpikan untuk memiliki kulit yang bersih sempurna, tiba-tiba memotong daging daripada diet, mungkin membawa beberapa kejutan yang tidak menyenangkan. Daging merah kaya dengan asid amino yang penting untuk penghasilan kolagen dan tidak mendapat cukup nutrien penting ini mungkin menyebabkan kulit anda kelihatan kusam. Daging juga mengandungi zink, walaupun vegetarian makan cukup kekacang dan bijirin yang juga kaya dengan zink, sebatian tertentu di dalamnya menghalangnya daripada diserap oleh badan. Tidak mendapat zink yang mencukupi mungkin menjejaskan kulit anda dalam pelbagai cara, termasuk munculnya jerawat yang tak diundang.

IKLAN

2. Berlebihan makan snek tidak sihat

Perubahan Diet Yang Drastik, 5 Gejala Ini Mungkin Terjadi Jika Anda Berhenti Makan Daging

Daging adalah salah satu sumber protein utama, dan jika ia tiba-tiba diambil daripada diet anda, badan mungkin bertindak balas dengan mod survival. Apabila anda berhenti makan daging secara tiba-tiba, anda mungkin mendapati diri anda kenyang dengan setiap snek yang kurang sihat yang anda makan. Badan anda memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan perubahan diet yang mendadak ini, jika anda memutuskan untuk menjadi vegetarian atau vegan, simpan beberapa snek yang sihat, seperti kacang atau buah-buahan, dalam jangkauan untuk mengelakkan godaan mengambil sebungkus kerepek atau pretzel.

3. Mengalami perubahan mood

Perubahan Diet Yang Drastik, 5 Gejala Ini Mungkin Terjadi Jika Anda Berhenti Makan Daging

IKLAN

Apabila memulakan diet baru, walaupun ia bermakna perubahan yang baik untuk badan dalam jangka masa panjang, anda mungkin akan melalui ‘roller coaster’ emosi pada mulanya. Apa sahaja yang anda makan mempunyai kesan yang kuat pada tahap tekanan anda kerana mikrobiom dalam perut mengeluarkan neurotransmiter yang berkomunikasi dengan otak. Walaupun kesan sampingan yang tidak menyenangkan ini bersifat sementara dan akan pudar sebaik sahaja badan anda menyesuaikan diri dengan perubahan, sesetengah vegetarian dan vegan baharu mungkin mengalami lebih banyak kebimbangan berbanding kebiasaannya.

4. Rambut lebih banyak gugur

Perubahan Diet Yang Drastik, 5 Gejala Ini Mungkin Terjadi Jika Anda Berhenti Makan Daging

Walaupun terdapat banyak sumber zink berasaskan tumbuhan yang baik, seperti kekacang, ia adalah protein yang membantu tubuh menyerap zink, vegetarian dan vegan mungkin berisiko tidak mendapat cukup nutrien penting ini. Apabila anda kerap tidak mendapat zink yang mencukupi, ia mungkin menjejaskan rambut anda dan juga menyebabkan keguguran rambut dalam jangka panjang. Jika anda berazam untuk berhenti makan daging, pastikan anda mengambil sebanyak 50% lebih zink daripada jumlah yang disyorkan.

IKLAN

5. Perut anda mungkin sakit

Perubahan Diet Yang Drastik, 5 Gejala Ini Mungkin Terjadi Jika Anda Berhenti Makan Daging

Walaupun makan sayur pasti akan menggembirakan usus anda, tiba-tiba bertukar daripada banyak daging kepada tiada langsung boleh mengganggu peranan unik bakteria dalam perut. Apabila anda mengubah diet secara mendadak dan mula makan makanan yang berbeza daripada yang biasa anda lakukan, ia boleh menyebabkan sakit perut dan senak pada mulanya.

SUMBER: BRIGHSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI