Seluar jeans ketat telah digayakan selama bertahun-tahun dan masih menjadi trend pada tahun 2022. Dan walaupun anda mungkin berasa terlalu letih pada penghujung hari untuk menukar pakaian, lebih baik menanggalkannya dan memilih sesuatu yang lebih longgar apabila berada di rumah. Malah, memakai seluar skinny jeans terlalu kerap dan untuk jangka masa yang lama mungkin menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang anda fikirkan.

Walaupun skinny jeans adalah seluar kegemaran anda, mungkin akan menukarnya dengan sesuatu yang lebih selesa kerana memakainya secara kerap mungkin menjejaskan kesihatan dalam beberapa cara yang mengejutkan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Boleh menyebabkan kaki sakit.

Pakai Seluar Jeans Sepanjang Hari, Anda Akan Mengundang Pelbagai Penyakit. Jauhi Skinny Jeans!

Walaupun seluar skinny jeans tampak bergaya, lebih baik anda bertukar memakai seluar yang lebih longgar sebaik sahaja pulang ke rumah. Menghabiskan terlalu banyak masa memakai seluar jeans yang ketat, terutamanya jika anda bergerak atau mencangkung sepanjang hari, boleh menyakiti otot dan saraf di kaki. Gabungan seluar skinny jeans dan tali pinggang yang ketat juga boleh menyebabkan kebas, sakit dan kesemutan pada bahagian depan paha, keadaan yang juga dikenali sebagai Sindrom Seluar Kurus.

IKLAN

2. Mungkin melambatkan peredaran darah.

Pakai Seluar Jeans Sepanjang Hari, Anda Akan Mengundang Pelbagai Penyakit. Jauhi Skinny Jeans!

Seluar jeans mungkin menjadi pakaian anda untuk sebarang majlis, tetapi jika anda pernah mengalami rasa berat dan kaki letih, adalah lebih baik untuk memilih seluar yang lebih selesa. Memakai pakaian yang terlalu ketat dan ketat di pinggang boleh mengurangkan peredaran darah anda dan menjadikan urat lebih sukar untuk mengepam darah kembali ke jantung dan organ lain.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Saluran Darah Tersumbat Gara-Gara Memakai Seluar Ketat, Semak 9 Kesan Bahaya Yang Lain.

IKLAN

3. Mungkin memburukkan pedih ulu hati.

Pakai Seluar Jeans Sepanjang Hari, Anda Akan Mengundang Pelbagai Penyakit. Jauhi Skinny Jeans!

Anda mungkin perasan seluar jeans boleh meninggalkan rabung yang dalam dan sensitif di sekeliling pinggang jika anda memakainya terlalu lama. Pakaian ketat yang masuk ke dalam perut sebenarnya boleh menyebabkan refluks asid, salah satu masalah usus yang paling biasa dialami oleh ramai orang. Dan walaupun anda benar-benar sihat dan tidak biasa dengan pedih ulu hati yang menyakitkan, anda masih mempunyai peluang untuk mengalami refluks jika memakai pakaian ketat dengan kerap dalam tempoh 2 minggu.

3. Menjejaskan postur anda.

Pakai Seluar Jeans Sepanjang Hari, Anda Akan Mengundang Pelbagai Penyakit. Jauhi Skinny Jeans!

IKLAN

Walaupun memakai seluar jeans yang ketat mungkin membuatkan anda berasa bersatu, dalam jangka masa panjang, ia sebenarnya boleh menyebabkan anda membongkok. Seluar skinny jeans mengganggu keseimbangan yang sihat antara bahagian bawah belakang dan pinggul, dan kerana ia boleh menyebabkan lenturan bahagian bawah belakang yang berlebihan, ia boleh meningkatkan tekanan pada cakera tulang belakang juga.

5. Tidak baik untuk kesihatan reproduktif anda.

Pakai Seluar Jeans Sepanjang Hari, Anda Akan Mengundang Pelbagai Penyakit. Jauhi Skinny Jeans!

Tidak syak lagi bahawa skinny jeans adalah klasik, tetapi memakainya setiap hari sebenarnya boleh meningkatkan risiko anda mengalami jangkitan dan kerengsaan tertentu. Salah satu daripadanya ialah vulvodynia, keadaan yang dicirikan oleh sakit kronik di kawasan peribadi. Penyelidik telah mendapati bahawa wanita yang memakai seluar jeans ketat 4 kali atau lebih seminggu lebih dua kali lebih berkemungkinan mendapat vulvodynia berbanding mereka yang tidak pernah memakai seluar ketat.

Adakah anda sering memakai seluar jeans? Adakah anda menanggalkannya apabila anda pulang ke rumah atau memakainya sepanjang hari? Jadi sebagai hijabi, padanan seluar yang tidak membalut kaki lebih memberi manfaat sebenarnya.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI