Ketika anda mempertimbangkan serum wajah yang terbaik, pakar industri kecantikan telah terbiasa dengan tahap kebingungan tertentu.

Sering kali pelanggan tidak mengetahui apakah serum itu bernilai, mereka mungkin melihat harganya dan menganggap bahawa ini adalah langkah yang akan mereka lupakan, Apa itu serum dan peranannya dalam rutin penjagaan kulit anda.

Jadi, apakah peranan serum wajah untuk kulit?

Serum sebagai ‘ubat’ untuk kulit anda. Dan setiap orang mempunyai cara mereka sendiri untuk menguji kerberkesanan serum. Serum memberikan versi bahan aktif yang lebih pekat di kulit. Tujuan bahan aktif dapat divariasikan, dari penghidratan hingga pencerahan kulit hingga pengurangan kedutan.

Formula nipis dan pekat serum memungkinkan untuk merawat masalah kulit dengan cara yang lebih disasarkan daripada produk lain dalam rutin harian. Serum membuat kulit kelihatan terasa lebih baik hanya dengan jumlah yang sedikit. Ia adalah tambahan yang bermanfaat dan penggunaan serum sering disarankan oleh pakar.

Sekiranya demikian, serum apa yang harus saya gunakan?

Pelbagai pilihan kini merangkumi penyelesaian untuk pelbagai masalah kulit. berbanding masa lalu yang agak terhad. Serum dapat digunakan untuk mensasarkan masalah khusus seperti kedutan, kekeringan, nada, keanjalan, dan lain-lain. Untuk pemula, peraturan aplikasi praktis yang sederhana, tekstur produk yang lebih ringan atau lebih kuat penggunaan bahan aktifnya menentukan susunan aplikasi dengan ini digunakan terlebih dahulu dan setiap produk berikutnya dilapisi di atas. Seperti pembersih, kemudian toner atau esen, serum, kemudian krim pelembap. Susuli dengan rawatan malam, jangan lupa tabir suria sebagai akhir rawatan penting.

Di bawah ini, panduan pakar untuk memilih serum wajah terbaik merujuk pada masalah kulit anda:

Serum Menghidrat

Penghidratan adalah kunci untuk kulit yang sihat, tidak kira apa jenis kulit atau keadaan yang anda miliki. Tubuh kita memerlukan air, tetapi kerana kulit kita adalah organ terakhir yang mendapat manfaat dari air yang kita minum, kita harus menggunakannya secara topikal. Oleh kerana kemampuan serum untuk menembusi kulit dan menghidrat pada tahap yang lebih dalam, ia sering menghidrat dengan lebih berkesan daripada beberapa krim terkaya ketika digunakan berlapis-lapis.

PRODUK CADANGAN:

Serum Malam

Kulit anda melakukan beberapa pekerjaan yang paling penting semasa anda berehat, bermaksud bahawa serum malam dapat memberikan bantuan berharga pada waktu sibuk. Kulit tumbuh semula pada waktu malam, jadi ketika kilang terbuka adalah waktu untuk menggunakan bahan aktif yang akan berfungsi untuk meningkatkan kolagen dan membasmi radikal bebas.

PRODUK CADANGAN:

Serum Selamat Kehamilan

Walaupun dengan inovasi baru dalam serum yang selamat untuk kehamilan, para pakar bersetuju bahawa anda masih harus berjumpa dengan doktor anda sebelum memulakan produk baru. Vitamin C, antioksidan dan peptida adalah apa yang harus anda cari ketika membeli serum kehamilan, saranan pakar. Hindari retinoid dan beta hidroksi asid sebagai peraturan. Sekiranya anda menggunakan produk dengan hidrokuinon untuk merawat pigmentasi, ini harus berhenti, kerana badan anda menyerap peratusan bahan yang banyak.

IKLAN

PRODUK CADANGAN:

Serum Cahaya Biru

Masih ada penyelidikan yang menerangi cahaya biru, walaupun dari apa yang dapat dilihat oleh pakar, ada kemungkinan sinar yang dipancarkan dari layar dan bola lampu tertentu dapat memotret kulit, yang bermaksud dapat memecah kolagen dan menimbulkan pigmentasi. Ada dua jenis cahaya biru: cahaya biru yang berasal dari lingkungan dan cahaya biru yang datang dari layar. Kedua-duanya dapat dikombinasikan dengan serum yang tinggi antioksidan. Cahaya biru telah dipasang untuk memecah kolagen, jadi sel induk dan bahan-bahan yang meningkatkan produksi kolagen bagus untuk dimasukkan. Menggunakan SPF khusus cahaya biru sangat berguna, serta serum pelapis yang mengandungi bahan pelindung.

PRODUK CADANGAN:

Serum Menenangkan

Serum yang menenangkan direka bentuk seperti namanya: menenangkan kulit. Bagi pengguna dengan kulit sensitif dan kering, serum yang menenangkan adalah tambahan yang luar biasa untuk rejimen penjagaan kulit harian mereka. Bahan-bahan dalam serum yang menenangkan berfungsi untuk mengurangkan kemerahan dan menguatkan lapisan pelindung kulit secara semula jadi.

Serum berfungsi sebagai anti-radang untuk menenangkan kulit. Pakar menyarankan untuk mencari ubat yang biasa, Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat sensitif dan cenderung sedikit reaktif, cari bahan yang menenangkan seperti lidah buaya, arnica, calendula, oatmeal koloid. Ini adalah bahan yang membantu mengurangkan kemerahan dan keradangan.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Serum menganjalkan

Serum ini adalah yang paling popular di pasaran, tujuan utamanya adalah untuk memulihkan kolagen dan elastin yang hilang melalui proses penuaan. Seiring bertambahnya usia, tahap kolagen dan keanjalannya menurun sementara pergantian sel menjadi perlahan. Di sinilah serum anda berfungsi. Pakar mencadangkan mencari bahan-bahan yang mempunyai kesan jangka panjang seperti retinol, peptida, AHA & BHA, dan antioksidan.

PRODUK CADANGAN:

Serum Melancarkan Permukaan Kulit

Serum permukaan semula jadi bagus jika digunakan secara sederhana. Cari bahan pengelupasan kimia lembut seperti AHA. Pakar percaya bahawa semua jenis kulit dapat memanfaatkan serum yang muncul kembali, terutama kulit yang berusia lebih dari 30 tahun, terdedah kepada kesesakan, mengalami kerosakan akibat sinar matahari, hiperpigmentasi, garis-garis halus dan kedutan. Anda disarankan agar tidak mencampurkannya dengan pengelupasan fizikal dan tidak menggosok kulit anda.

PRODUK CADANGAN:

Serum Penghalang

Penghalang semula jadi kulit mempunyai kekuatan tersendiri dan serum pintar melindunginya. Seiring bertambahnya usia, kita kehilangan ceramida, blok bangunan penghalang kulit kita, bermula seawal 20. Ceramide bahan biosimilar yang merupakan bahan yang serupa dengan komposisi kulit semula jadi kita – sangat berkhasiat! Manakala squalane yang berasal dari tumbuhan untuk meningkatkan integriti penghalang kulit dan ekstrak tumbuhan laut untuk meningkatkan fungsi penghalang kelembapan. Hindari alkohol sebagai ramuan sama sekali, kerana cenderung terdapat dalam produk yang ‘cepat mati’, ‘cepat kering’, atau menyejukkan, ia menghilangkan penghalang kelembapan semulajadi anda.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Serum Jerawat

Jerawat bukanlah sesuatu yang berasal dari kotoran, jadi jangan gosok kulit anda! Tegas kesemua pakar. Jerawat berasal dari peningkatan produksi minyak dan pemicu hormon yang menyebabkan pengumpulan bakteria dan keradangan. Bahan yang menjengkelkan dan terlalu kering hanya akan membuat kulit seperti bahang api.

Gabungan retinol, asid hyaluronik, Vitamin C, oatmeal koloid, ceramides dan Vitamin E adalah koktel yang sempurna untuk merawat lebihan minyak, mengembalikan kelembapan seimbang di dalam kulit, mengatasi perlindungan radikal bebas dan menenangkan kulit yang tertekan.

PRODUK CADANGAN:

Serum Pencerah

Salah satu kategori serum yang paling banyak diminta, pilihan pencerahan dirancang untuk memecahkan pigmentasi pada lapisan kulit yang lebih dalam untuk akhirnya mencerahkan permukaannya. Prosesnya memerlukan masa. Setiap kali anda menggunakan produk apa saja untuk mencerahkan kulit dan menangani masalah pigmentasi, sangat penting untuk menggunakan perlindungan matahari kerana pergantian sel kulit, ia lebih rentan terhadap kerosakan UVB dan UVA.

PRODUK CADANGAN:

Serum Mata

Kulit yang mengelilingi kawasan mata lebih tipis daripada kulit di bahagian wajah anda yang tersisa, jadi produk yang dirancang untuk mata lebih sering datang dalam bentuk serum ringan, cepat menyerap berbanding krim yang lebih tebal. Selain memiliki kelikatan yang lebih tipis, serum mata dikemas dengan bahan aktif yang lebih pekat dengan molekul yang lebih kecil sehingga ia dapat menembusi lebih dalam ke kulit dan menangani masalah yang lebih umum di kawasan mata seperti lingkaran hitam dan bengkak. Kawasan mata sukar dirawat, yang menjadikan serum pekat ini menjadi alat yang berharga. Bahan dalam serum menembusi lebih baik daripada kebanyakan formulasi krim.

PRODUK CADANGAN:

Serum Vitamin C

Sebagai tonggak ritual penjagaan kulit yang sangat berkesan, Vitamin C topikal dapat menenangkan dan menyejukkan kulit sambil memberikan lapisan perlindungan dari radikal bebas dan pencemaran alam sekitar. Boleh dikatakan bahan terpenting untuk mengekalkan kulit yang sihat dalam jangka panjang, antioksidan berfungsi untuk meneutralkan radikal bebas penuaan seperti pencemaran, asap, dan penyebab utama, sinar UV. Penggunaan setiap hari di bawah pelindung matahari untuk merangsang pengoksigenan sel bagi menghidupkan semula dan menegangkan tekstur kulit.

PRODUK CADANGAN:

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI