Rezeki ALLAH S.W.T itu sangat luas. Kita sebagai hambanya harus sentiasa berusaha untuk mencari rezeki yang halal, dan berdoalah kepada-Nya untuk dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki.

Banyak sebenarnya pilihan doa ringkas dan pendek, yang boleh kita amalkan dalam kehidupan harian kita. 

Sentiasa Rasa Hidup Sempit Dan Tidak Cukup Dalam Semua Perkara , Perbanyakkan Amalan Doa Ringkas Ini Untuk Keluasan Rezeki.
Sumber gambar: Local Guides Connect

Doa Mohon Keampunan Dan Keluasan Rezeki

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَهَبْ لِيْ مُلْكاً لَا يَنْبَغِيْ لِأَحَدٍ مِنْ بَعْدِى إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Maksudnya:

“Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang pun sesudahku, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Pemberi.” (QS. Shaad/38: 35)

Doa Memohon Kecukupan rezeki

اَللّٰهُمَّ اَكْفِنِيْ بِحَلَالِكَ عَنْ حَرَامِكَ، وَأَغْنِنِيْ بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ.

IKLAN

Maksudnya:

“Ya Allah, berilah aku kecukupan dengan rezeki yang halal, sehingga aku tidak memerlukan yang haram, dan berilah aku kekayaan dengan karuniamu, sehingga aku tidak memerlukan bantuan orang lain, selain diri-Mu.” (HR. Ahmad)

Doa Murah Rezeki dan Terhindar Dari Kekufuran

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْكُفْرِ وَالْفَقْرِ وَعَذَابِالْقَبْرِ

Maksudnya:

IKLAN

“Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran, kemiskinan dan siksa kubur.” (HR. Ahmad, Nasa’i, dan Abi Syaibah)

Doa Memohon limpahan Rezeki

رَبَّنَا أَنْزِلْ عَلَيْنَا مَائِدَةً مِنَ السَّمَاءِ تَكُوْنُ لَنَا عِيْدًا لِأَوَّلِنَا وَءَاخِرِنَا وَءَايَةً مِنْكَ وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ

Maksudnya:

IKLAN

“Ya Tuhan kami, turunkanlah kepada kami hidangan dari langit (yang hari turunnya) akan menjadi hari raya bagi kami yaitu bagi orang orang yang bersama kami dan yang sesudah kami, dan menjadi tanda bagi kekuasaan engkau, beri rezekilah kami, dan Engkaulah pemberi rezeki yang paling utama.” (QS. Al-Maidah/5: 114)

Sentiasa Rasa Hidup Sempit Dan Tidak Cukup Dalam Semua Perkara , Perbanyakkan Amalan Doa Ringkas Ini Untuk Keluasan Rezeki.
Sumber gambar: International Business Times

DOA MEMOHON DIBERI KECUKUPAN & MENGHADAPI KESULITAN

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالإِيمَانِ , وَلا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ

“Rabbanaghfirlanaa wali ikhwaanina, allaziina sabaquuna bil iimaan, walaa taj’al fii quluubinaa ghillal lillaziina aamanu, rabbanaa innaka rauufur rahiim.”  (Surah Al-Hashr: 10)

Maksudnya:

 “Wahai Tuhan Kami, ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati kami sebarang perasaan hasad dengki dan dendam terhadap mana-mana orang beriman. Wahai Tuhan kami! Sungguhnya Engkau amat Pelembut dan Pengasih.”

Semoga apabila kita mempraktikkan bacaan doa ini dalam kehidupan harian kita, rezeki kita akan dimurahkan dan dilipat gandakan oleh-Nya. Sesungguhnya Allah S.W.T itu Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI