Tarikan seorang mata dari lirikan mata yang tertumpu untuk menarik perhatian sepasang mata yang melihat. Namun bahagian mata mana yang penting untuk tampak lebih menarik tetapi tidak berlebihan.

Tentu sahaja eyeliner! Eyeliner adalah unsur penting dalam solekan untuk melukis bentuk mata agar terlihat lebih tajam, tegas, bahkan lebar. Ramai hijabi yang ingin mengenakan penampilan ‘The Cat-Eye’ dengan sempurna, namun bukan semua orang dapat mencapainya. Mungkin ada juga yang merasakan eyeliner paling sukar untuk dibersihkan kerana bahan dalaman yang terkandung di dalam eyeliner.

Untuk mencapai asas yang bersih dan sempurna, calitkan sedikit eye primer pada kelopak mata, di bawah mata anda dan di sekitar kawasan mata sebelum mengenakan eyeliner. Tugas utama primer adalah untuk menjadikan kulit lebih licin supaya menjadi lebih mudah untuk memakai eyeliner. Ini akan memberi anda kemasan sempurna dan juga mengekalkan eyeliner untuk masa yang lama.

Mungkin kerana anda menggunakan eyeliner yang kurang elok ataupun tidak sesuai. Jom ikut tip memilih dan senarai dibawah bagi mengetahui jenis-jenis eyeliner terbaik.

Cara memilih waterproof eyeliner

Ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan saat ingin memilih eyeliner yang tepat. Berikut poin-poin penting untuk anda memilih!

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Pilih berdasarkan jenis, daya tahan, dan hasil riasan yang diinginkan

Eyeliner pada umumnya terbahagi tiga jenis, iaitu cecair, pensil, dan gel. Meskipun semua eyeliner tersebut dituntut memiliki formula waterproof, daya tahan dan hasil finishing riasan yang dihasilkan akan berbeza.

Setiap produk memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing. Dengan demikian, pilih jenis eyeliner yang paling sesuai untuk anda berdasarkan keperluan dan riasan yang anda inginkan.

EYELINER GEL & CECAIR: Riasan mata tajam, tahan lama, sesuai dipakai ketika cuaca panas

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Apabila anda mencari eyeliner yang tidak mudah luntur, pilihlah eyeliner jenis gel dan cecair. Formula waterproof-nya dinilai paling lama sehingga sesuai dipakai ketika berlibur di pantai atau kolam renang.

Baik cecair mahupun gel menawarkan pilihan warna yang baik dan membuat riasan mata anda tampak menonjol. Namun, eyeliner cecair adalah yang terbaik apabila ingin membuat garis mata yang tipis dan lembut. Kerana anda dapat membuat garisan yang sangat halus, jenis ini dicadangkan untuk pencinta makeup natural. Ditambah dengan formula waterproof, riasan mata akan sempurna dan lebih tahan lama.

EYELINER PENSIL: Hasil lebih lembut natural, sesuai digunakan oleh pemula

IKLAN

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Dibandingkan jenis cecair dan gel, waterproof eyeliner pensil lebih mudah dibersihkan. Jadi, jenis ini kami dicadangkan untuk mekup harian.

Selain berbentuk pensil yang ke bawah, ada juga waterproof eyeliner berbentuk pensil mekanikal yang dapat diisi semula. Mudah diaplikasikan, jenis ini popular digunakan oleh para pemula. Meskipun eyeliner pensil lebih mudah luntur setelah diaplikasikan, Anda tetap boleh mendapatkan efek blur atau kecerunan riasan mata yang menarik. Jenis ini juga sesuai untuk anda yang menginginkan garisan eyeliner yang lembut.

Waterproof eyeliner dikenal tahan air dan peluh. Namun, beberapa eyeliner mungkin akan luntur apabila terkena sebum atau minyak wajah. Karena itu, kami mencadangkan waterproof eyeliner yang tidak hanya tahan air, tetapi juga memiliki formula smudge-proof. Formula ini mencegah kelunturan eyeliner akibat sebum, terutama apabila mata anda sering berminyak atau berpeluh karena beraktiviti. Hasilnya riasan eyeliner anda akan tetap tahan lama dalam jangka waktu lama tanpa perlu retouch.

Semak senarai eyeliner ini sesuai untuk anda yang baru berjinak-jinak dengan alat solek.

1. BenefitThey’re Real! Push-Up Gel Eyeliner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Saat melihat eyeliner ini pertama kali, anda akan takjub dengan bentuk aplikatornya yang sangat mudah diaplikasikan. Garis mata yang hitam pekat plus riasan winged eyeliner yang pasti anda dapat ketepatan garisan yang diinginkan. Bagus untuk pemula!

Eyeliner gel ini mampu bertahan lama dan tanpa luntur, serta tentunya waterproof selama 24 jam. Produk ini juga menjadi salah satu kosmetik kegemaran bagi hijabi yang menyenangi riasan mata besar. Tidak heran produk ini sudah memenangkan banyak penghargaan sebagai eyeliner terbaik.

IKLAN

2. Maybelline Eyestudio Lasting Drama Gel Eyeliner Black

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Eyeliner ini bukan sahaja sangat sesuai untuk kulit berminyak, malah eyeliner ini ialah jenis waterproof dan smudge-proo serta dapat bertahan selama 36 jam. Selain itu, ianya selamat digunakan bagi yang mempunyai mata jenis sensitif atau sering menggunakan kanta mata. Eyeliner ini dijamin tidak akan membuatkan mata anda teriritasi atau merengsa.

3. SimplySiti Elegant Auto Eyeliner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Jika anda baru mula menggunakan alat solekan dan ingin membeli eyeliner pensel tetapi tidak yakin dimana anda harus bermula? Simply Siti ada jawapannya. Eyeliner pensel ini bukan seperti pensel yang lain, tidak perlu diasah menggunakan pengasah untuk menajamkannya semula. Terbaik untuk kegunaan pada yang baru ingin mula berjinak dalam penggunaan make-up. Mari sokong barang keluaran lokal.

4. Bobbi Brown Long-Wear Gel Eyeliner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Jika anda sering gagal membuat line yang rapi, cuba eyeliner gel Bobbi Brown ini. Produk ini dibuat dengan tekstur gel yang lembut menggelincir di kulit kelopak mata, sangat mudah diaplikasikan sehingga mampu menciptakan garis sempurna. Eyeliner ini juga tidak akan luntur meski anda berada di tempat yang panas atau lembap.

Bobbi Brown menawarkan belasan pilihan warna yang sangat pekat dan intens. Anda boleh membuat pelbagai riasan mata, dari winged eyeliner, subtle eyes, hingga smokey eyes. Meskipun harganya cukup mahal, produk ini dinilai menjimatkan penggunaan hingga lima bulan.

5. Dolly Wink Koji Pencil Eyeliner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

IKLAN

Produk yang popular daripada Dolly Wink ini bukan sahaja bertekstur lembut serta berkrim malah ia kalis daripada bahan berair seperti peluh, udara persekitaran yang lembap, hujan dan air mata! Bukan itu sahaja, anda hanya perlu mengoleskan ke kelopak mata dengan satu lapisan sahaja kerana pigmentasinya tinggi dan terang.

6. MAC Rollerwheel Liquid Liner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Eyeliner ini sangat berbeza dan senang digunakan kerana bentuknya yang seperti roda kecil dapat menghasilkan garisan lurus ataupun geometri. Rodanya sangat kecil dan nipis, jadi tiada masalah jika anda mahu menggunakannya sebagai permulaan. Produk ini merupakan waterproof dan warnanya tidak pudar. Walaupun harga yang diberikan di pasaran sedikit mahal namun ia bersesuaian dengan kualiti produk yang dijual.
Anda tidak akan ada masalah lagi dengan eyeliner yang tidak sekata. Percayalah, kawan anda pasti akan tegur tentang garisan eyeliner anda yang kelihatan kemas dan sempurna.

7. Revlon Colorstay Eyeliner Black Brown

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Pencil eyeliner ini set dalam masa 60 saat, jadi anda tidak perlu mengambil masa yang lama untuk keringkannya. Bukan itu sahaja, eyeliner ini juga mengandungi vitamin E dan aloevera yang sangat baik untuk mata. Selain itu, anda tidak perlu bimbang untuk menajam kan pencil eyeliner tersebut kerana ia merupakan self-sharpening eyeliner.

8. Silky Girl Perfect Matte Liquid Eyeliner

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Eyeliner ini mengandungi paraben free. Pasti anda tertanya-tanya apa itu paraben-free? Paraben-free ialah bahan pengawet yang digunakan untuk melindungi alat solek anda daripada bakteria. Harga yang dijual di pasaran juga sangat murah dan produk ini mempunyai ketahanan sehingga 17 jam. Eyeliner ini merupakan smudge proof, bermakna anda boleh menggunakannya walaupun kulit muka anda berminyak atau berpeluh.

9. Etude HouseOh M’Eye Line

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Produk ini boleh dijadikan solusi jika anda yang sering mengeluh karena eyeliner cair membuat kelopak mata berminyak. Oh M’Eye Line mengandung formula lembut yang tidak membuat makeup mata berminyak dan cracking. Anda akan mendapatkan garis mata yang mudah dibentuk dan dijamin cairannya tidak akan meleleh.

10. Rimmel London Scandaleyes Waterproof Gel Pencil

Senarai Eyeliner Terbaik Untuk Pemula, Ini Cara Elak Eyeliner Luntur & Comot

Meskipun berbentuk pensil, anda akan dikejutkan oleh warnanya yang begitu pigmented. Produk unggul Rimmel ini sesuai untuk riasan smokey eyes tajam dengan hasil akhir sedikit glossy. Selain itu, eyeliner ini juga mengandung formula heatproof. Tak perlu khuawatir luntur ketika anda sedang beraktiviti di luar!

Dengan memakai eyeliner yang tepat, Anda dapat membuat penampilan yang lebih menarik di pagi raya.Waterproof eyeliner terbaik adalah yang tidak mudah luntur, mampu menjaga riasan mata sehingga membina kepercayana diri setiap hari. Pilih eyeliner yang sesuai dengan keperluan anda!