Apabila menjaga angka kita, kita cenderung untuk memikirkan buah sebagai makanan rendah kalori dan sihat, memakannya untuk snek dan malah bukannya makan malam. Ini, bagaimanapun, tidak betul untuk setiap jenis buah. Kebanyakannya mengandungi terlalu banyak gula – hampir sama dengan coklat.

Memutuskan untuk mengetahui buah mana yang harus dielakkan untuk mengekalkan bentuk anda, elakkan senarai buah ini jika inginkan perubahan pada diet anda.

Strawberi vs Aprikot

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan

Strawberi adalah salah satu produk terbaik untuk pemakanan yang sihat. Beri ini mengandungi serat, vitamin C, banyak air dan sangat sedikit gula, yang membantu melawan selulit.

Aprikot agak berat, terlalu banyak aprikot boleh menyebabkan senak, tetapi bahaya utama adalah di dalam batu. Jika anda suka makan bahagian dalam batu aprikot, anda harus tahu ia mengandungi amygdalin yang membentuk hidrogen sianida dalam perut. Ia adalah racun kuat yang boleh menyebabkan loya, pening, dan pengsan jika dimakan dalam jumlah yang banyak.

Tembikai vs pear

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan

Tembikai mengandungi banyak serat dan air, dengan cepat mengenyangkan anda dan mempunyai kesan diuretik. Buah ini membantu membuang toksin dan melawan keadaan seperti selulit dan jerawat. Ia sangat membantu apabila cuaca panas, memulihkan keseimbangan air, yang juga penting untuk bentuk badan dan kulit yang baik.

IKLAN

Pear mempunyai kelemahan yang ketara, ia boleh mengganggu kerja usus anda kerana kesan sembelit yang kuat.

Beri Hutan vs Avokado

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan

Terima kasih kepada kandungan gula yang rendah, vitamin C dan antioksidan, beri hutan tidak akan membahayakan tubuh anda. Sebaliknya, ia membantu menghasilkan kolagen dan membakar lemak berlebihan.

Avokado, sebaliknya, bukanlah produk yang anda akan makan semasa diet. Ia kadang-kadang dipanggil “buah mentega,” dan atas sebab, nilai tenaganya ialah 227 kcal. Avokado lebih baik digunakan sebagai pemadat atau taburan dalam jumlah yang kecil.

IKLAN

Epal vs Anggur

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan

Epal adalah antara buah terbaik untuk kecergasan. Ia tidak mempunyai apa-apa lemak dan nilai tenaga buah ini adalah kira-kira 60-100 kcal. Epal mengandungi banyak serat dan mengenyangkan, sepanjang masa melawan selulit kerana antioksidan dan pektin.

Anggur adalah, sebaliknya, antara buah yang paling teruk untuk bentuk badan anda dan untuk kesihatan keseluruhan anda. Anggur mengandungi banyak gula, kulitnya sukar dihadam, bijinya boleh menyesakkan usus dan asid di dalamnya merosakkan enamel gigi.

IKLAN

Limau gedang vs pisang

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan

Limau gedang adalah nombor 1 dalam memerangi berat badan berlebihan kerana kualiti pembakaran lemak yang kuat. Enzim limau gedang membantu memproses kalori secara aktif. Tiada hidangan kalori tidak lebih daripada 800 kcal.

Pisang, bagaimanapun adalah buah yang paling “bertenaga”. Buah ini mencerna dengan perlahan dan saintis baru-baru ini menemui bahan tertentu di dalamnya yang menghalang aktiviti sel yang bertanggungjawab untuk membelah lemak.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Senarai Buah Ini Yang Perlu Anda Elakkan Jika Ingin Turunkan Berat Badan