Semasa bersenam sentiasa fokus untuk bekerja pada kawasan yang lebih kelihatan dan terutamanya, lebih mudah dibentuk. Walau bagaimanapun, sesetengah bahagian badan kita memerlukan sedikit usaha untuk nada kerana kerumitan otot dan kuantiti lemak terkumpul di sana.

Peha adalah salah satu bahagian yang sukar tetapi tidak mustahil untuk dibentuk semula. Senaman ini akan membantu anda menegangkan bahagian dalam paha dan menjadikannya begitu kuat. Untuk hasil yang berkesan, anda perlu melakukan 3 set 20 ulangan setiap latihan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, yang boleh dimasukkan ke dalam rutin senaman kardio anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

6 senaman paha dalaman terbaik untuk kaki yang kuat dan kencang

Squat dengan kaki terbuka

via GIPHY

Berdiri, rentangkan kaki anda dalam kedudukan sumo, turunkan perlahan-lahan dengan pergerakan melantun pendek. Pastikan belakang anda lurus sepanjang masa dan jangan angkat tumit, lakukan 20 ulangan.

2. Squat dengan menaikkan betis

via GIPHY

IKLAN

Berdiri selebar bahu, turunkan kaki seolah-olah anda akan melakukan squat. Semasa anda mencangkung, angkat kedua-dua tumit dari lantai tanpa menurunkannya. Apabila mengangkat, paha anda harus selari dengan lantai, picit kaki anda rapat-rapat dan lakukan 20 ulangan.

3. Squat sumo dalam

via GIPHY

Berdiri, rentangkan kaki dalam kedudukan sumo, turunkan perlahan-lahan dengan pergerakan terkawal tetapi dalam tanpa melompat. adalah sangat penting untuk mengekalkan kedudukan sumo dan buat 20 ulangan.

4. Sapuan mudah

IKLAN

via GIPHY

Berbaring di sisi anda, sokong siku dan angkat sedikit sehingga bahagian dalam badan anda dipisahkan kira-kira 45 darjah. Bengkokkan lutut dan pastikan kaki sebelah lagi lurus, angkat kaki anda yang lain setinggi yang anda boleh ke dalam pergerakan terkawal. Jangan sentuh lantai apabila anda menurunkannya, kemudian lakukan 20 ulangan dan tukar sisi.

5. Angkat Kedua-dua kaki

via GIPHY

Tetap berbaring dan dengan siku seperti yang anda lakukan dalam latihan sebelumnya. Angkat satu kaki dengan memegangnya pada paha, betis atau tumit, mengikut kelenturan anda, kemudian angkat kaki yang tinggalkan di atas lantai dan turunkannya dengan cara terkawal. Kaki anda mesti menegak semungkin yang boleh, ingat jangan menyentuh lantai semasa menurunkan, melakukan 20 ulangan pada setiap sisi.

IKLAN

6. Senaman botol

Senaman Bakar Lemak, Bantu Tegangkan Dan Hilangkan Lemak Paha. Hanya Lakukan Di Rumah!

Senaman baharu membakar lemak kaki yang boleh membantu anda menegangkan dan menghilangkan lemak paha. Ambil sebotol, diameter lebih besar, lebih baik. Kemudian letakkan di antara kaki anda, lurus di bawah pangkal paha. Pegang botol pada paha dalaman anda selama 30 saat dengan melakukan 20 ulangan.

Apabila anda bersenam dengan botol, anda akan mengetatkan lantai pelvis, melegakan sakit belakang dan menguatkan otot perut anda. Jika anda sudah mempunyai kekuatan yang mencukupi, anda boleh menambah pemberat atau garter berat untuk mengekalkan nada otot yang lebih baik, ingat untuk perlu menggabungkan senaman ini dengan diet seimbang.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Senaman Bakar Lemak, Bantu Tegangkan Dan Hilangkan Lemak Paha. Hanya Lakukan Di Rumah!