Berasal dari pokok di Australia, kacang macadamia terkenal dengan rasa halus, kacang dan kaya dengan teksturnya. Di luar rasanya yang enak, kacang macadamia adalah nutrien yang padat dan merupakan salah satu sumber semula jadi tertinggi untuk asid lemak yang sihat.

Minyak yang dihasilkan dari kacang pokok macadamia membungkus dos asid lemak, magnesium dan vitamin E. Salah satu minyak semula jadi yang paling biasa digunakan dalam produk rambut, minyak macadamia dikatakan mampu memperbaiki rambut kering dan rosak. Adakah minyak macadamia penyelesaian memulihkan kesihatan rambut anda?

Kelebihan minyak macadamia untuk rambut

Kacang macadamia dikatakan sebagai sumber asid lemak semulajadi, antara faedah lain minyak macadamia dapat memberikan kelembapan pada rambut dan kulit kepala. Minyak macadamia juga kaya dengan magnesium, asid oleik, kalsium dan antioksidan. Sebilangan besar minyak macadamia yang digunakan dalam produk kecantikan dan rambut adalah minyak yang sejuk.

Terdapat faedah kesihatan tambahan daripada meningkatkan pengambilan kacang macadamia dan juga menggunakan minyak secara topikal. Pakar menjelaskan bahawa penghidratan kulit kepala dan rambut akan lebih baik dengan penggunaan topikal daripada melalui suplemen oral.

Mengatur pengeluaran minyak:

Minyak Macadamia kaya dengan asid oleik, yang mendorong dan meremajakan tahap tubuh untuk pengeluaran sebum, penggunaan minyak ini mencegah pengeluaran sebum yang berlebihan dan menghalang bakteria. Pengeluaran minyak yang berlebihan boleh menyebabkan rambut berminyak dan boleh menyumbang kepada persekitaran kulit kepala yang rentan terhadap kelemumur dan bakteria lain.

Menghidrat kulit kepala:

Sumber gambar: Shape Singapore

Dengan mengatur pengeluaran minyak kulit kepala, minyak macadamia dapat membantu menjaga kelembapan kulit kepala dan rambut. Minyak ini membolehkan pengeluaran minyak semula jadi tambahan, membantu menjaga agar kulit kepala tetap terhidrat. Minyak macadamia juga mengandungi asid linoleat yang membantu mengembalikan fungsi penghalang kulit dan mengurangkan kehilangan air transepidermal.

Menjana semula kulit kepala:

Asid oleik yang terdapat dalam minyak macadamia berfungsi untuk menjana semula kulit kepala anda. Asid oleik berfungsi melembutkan kulit, menjana semula sel kulit, melembapkan kulit dan merupakan agen anti-radang semula jadi. Dalam menyuburkan kulit kepala, minyak macadamia dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan rambut anda dari akar.

IKLAN

Rambut kering dan keriting:

Asid lemak dalam minyak macadamia menambah kelembapan pada helaian rambut. Pakar menjelaskan bahawa minyak ini baik untuk menenangkan rambut keriting dan kusut. Minyak macadamia ringan dan tidak berminyak, jadi berfungsi melembapkan dan menjinakkan keriting tanpa mengusutkan rambut.

Membantu memulihkan rambut yang rosak:

Minyak macadamia mempunyai magnesium, kalsium, besi, natrium, fosforus dan tembaga. Semua ini, ditambah dengan adanya asid lemak, memberikan rambut bersinar dan kuat, dua perkara yang diperlukan oleh rambut yang rosak.

Mencegah tekanan oksidatif:

Minyak Macadamia adalah sumber antioksidan. Radikal bebas dalam badan boleh menyebabkan tekanan oksidatif. Walau bagaimanapun, penggunaan antioksidan dapat membantu mengatasi radikal bebas ini.

IKLAN

Untuk semua jenis rambut

Minyak macadamia selamat untuk semua jenis rambut, malahan rambut kering dan yang rosak menuai faedah paling banyak. Folikel rambut yang kering dan rosak dapat dirawat, tetapi sama pentingnya merawat kulit kepala agar pertumbuhan baru dapat dilakukan. Kandungan asid oleik minyak Macadamia mengawal pengeluaran minyak dan mengalakkan pertumbuhan semula kulit, meningkatkan kesihatan kulit kepala.

Kulit kepala yang sihat membantu menghasilkan folikel yang sihat dan helaian rambut yang sihat. Dengan penggunaan minyak rambut ini, tekstur rambut kerinting, berminyak dan bergelombang akan kelihatan lembap dan berkilau.

IKLAN

Cara menggunakan minyak macadamia untuk rambut

Kelebihan minyak macadamia paling mudah diperoleh melalui penggunaan minyak secara langsung ke rambut dan kulit kepala. Terdapat faedah kesihatan lain yang dapat dicapai dengan memasukkan lebih banyak kacang macadamia ke dalam makanan anda sebagai sumber asid lemak sihat.

Sumber gambar: loreal paris

Sebelum menggunakan minyak pada rambut atau kulit anda, penting untuk memastikan ia berasal dari sumber yang terkenal. Pakar mengesyorkan menggunakan minyak macadamia yang dara dan sejuk untuk merawat rambut. Penggunaan minyak macadamia untuk rambut jika anda mempunyai alergi kacang, boleh terjadi reaksi alergi.

Pakar mengesyorkan, mengambil satu sudu kecil minyak macadamia dara dan sejuk. Gosokkannya di antara telapak tangan dan kemudian ratakan ke seluruh rambut anda. Sapukan dengan teliti minyak di hujung rambut anda untuk membantu memperbaiki kerosakan hujung rambut.

Gunakan detangler pra-syampu:

Sumber gambar: St.tropica

Sebelum syampu, ambil minyak macadamia dan sapukan melalui rambut anda dari kulit kepala hingga hujung. Gunakan minyak untuk mengatasi kekusutan atau simpulan pada rambut, memberikan kelembapan pada kerosakan rambut.

Keadaan rambut yang rosak dan hujung yang pecah:

Menggunakan minyak ini bermanfat membersihkan kulit kepala, hanya dengan mengurut kulit kepala dengan minyak macadamia. Biarkan selama kira-kira 10-20 minit sebelum membilas. Tambahkan serkup mandi untuk memerangkap haba dan buat rawatan wap untuk meningkatkan keberkesanan rambut dengan keliangan rendah.

Makan kacang macadamia:

Memakan kacang macadamia akan memberi anda antioksidan yang terdapat dalam kacang itu sendiri. Asid oleik dalam kacang macadamia terbukti dapat melawan radikal bebas dalam badan. Selain itu, asid lemak sihat yang terdapat dalam kacang ini dapat membantu meningkatkan kesihatan rambut dari dalam.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI