Kulit berminyak mempunyai kelenjar yang terlalu aktif yang menghasilkan sebum berlebihan. Tujuan rutin penjagaan kulit adalah untuk meminimumkan minyak sambil mengekalkan tahap penghidratan.

Rutin Pagi

Pencuci Wajah

Penting untuk melabur dalam mencuci muka jika anda mempunyai kulit berminyak. Anda juga boleh mencari gel atau buih pembersih bebas minyak. Lebih baik produk bebas sulfat kerana ini akan mengawal rasa berminyak sekaligus mengurangkan risiko mengeringkan kulit anda.

Produk cadangan:

Pengelupasan

Gunakan skrub yang sangat ringan untuk membersihkan pori-pori kulit sekali-sekala. Kulit berminyak rentan terhadap whiteheads, blackhead dan pori-pori kulit yang tersumbat. Pastikan menggosok kulit anda dibersihkan dengan betul. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan penggosok yang keras. Anda boleh menggunakan pengelupasan lembut tiga kali seminggu.

Produk cadangan:

Penyegar

Toner Bebas Alkohol dengan bahan-bahan seperti natrium PCA, witch hazel, atau geranium adalah cara untuk mengatasi masalah kulit berminyak. Bahan astringen ini membantu membersihkan kulit anda dan memperbaiki liang kulit tanpa merosakkan atau mengeringkan kulit.

Produk cadangan:

IKLAN

Melembapkan

Bertentangan dengan kepercayaan popular, pelembap sangat penting walaupun untuk jenis kulit berminyak. Kulit kering boleh menyebabkan kelenjar sebum anda menjadi berlebihan, meninggalkan kulit anda dalam keadaan yang lebih teruk daripada sebelumnya.

Cari pelembap bebas minyak. Losen berasaskan komedogenik berasaskan air biasanya merupakan pilihan yang baik untuk kulit berminyak. Produk-produk ini terasa ringan pada kulit, tetapi tetap terhidrat dan biarkan dengan kemasan matte. Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat berminyak, pilihlah untuk menggunakan gel penghidratan yang baik.

Produk cadangan:

Pelindung matahari

Meluncur pada pelindung matahari mungkin tidak kelihatan menarik jika anda mempunyai kulit berminyak. Namun, ini kerana anda mungkin belum menggunakan produk yang betul. Pelindung matahari dengan zink oksida dapat membuat perbezaan dunia dengan rutin penjagaan kulit anda. Produk-produk ini meninggalkan kulit dengan kemasan matte dan juga mencegah jerawat.

Produk cadangan:

Rutin Malam

IKLAN

Pencuci wajah

Gunakan pembersih yang sama dengan yang anda gunakan pada waktu pagi.

Penyegar

Penyegar wajah anda sama dengan toner yang anda gunakan untuk rutin pagi anda.

Serum (AHA / BHA)

Kulit berminyak biasanya mempunyai liang pori yang besar dan serum AHA / BHA membantu mengurangkan penampilan liang kulit. Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, cari bahan seperti minyak pokok teh dan asid salisilik.

Produk cadangan:

Serum (Retinol)

Gunakan sebarang serum dengan retinol. Serum ini bermanfaat untuk kulit berminyak kerana dapat membantu mengurangkan penampilan liang dengan penggunaan berterusan.

IKLAN

Produk cadangan:

Krim Malam

Anda mungkin menggunakan krim malam berasaskan air, bebas minyak, dan bukan komedogenik, pada akhirnya, untuk mengunci semua produk penjagaan kulit yang telah anda pakai. Pelembap berasaskan air sangat sesuai untuk kulit berminyak kerana terasa sangat ringan.

Produk cadangan:

Rawatan Tambahan

Anda boleh menggunakan minyak muka dan topeng tanah liat sebagai rawatan tambahan untuk kawalan minyak dan menjaga kesihatan kulit anda. Masker tanah liat membantu menyerap lebihan minyak dan menjaga kulit anda bersih, sementara minyak muka memberikan pelembapan tambahan.

Produk cadangan:

Rawatan Rumah

Anda boleh menggunakan topeng tanah liat sekali atau dua kali seminggu. Pilih mana-mana tanah liat Multani mitti atau tanah liat Bentonit. Buat pes menggunakan air atau air mawar dan sapukan pada kulit anda. Anda juga boleh menggunakan jus lemon yang dicairkan dengan air pada kulit anda sekali-sekala. Ia mengandungi vitamin C yang membantu mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh UV, seperti bintik-bintik gelap dan masalah pigmentasi.