Definisi fesyen memang luas. Sesiapa sahaja boleh berfesyen tidak kira anda berhijab atau tidak. Jika dahulu, ramai individu mempunyai persepsi bahawa hijabi tidak boleh berfesyen. Tetapi sebenarnya, ia merupakan persepsi yang tidak benar. Anda masih boleh berfesyen meskipun mengenakan hijab asalkan anda mengikut panduan yang telah digariskan oleh agama Islam.

Tetapi jika dilihat sekarang, ramai wanita berhijab yang hanya sekadar berhijab. Kepala ditutup tetapi pakaian menampakkan bentuk badan. Selain itu, ada juga yang berhijab tetapi menampakkan bentuk dada dan bertudung pendek. Hijabi, sesunguhnya itu bukanlah panduan menutup aurat yang sebenar.

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee) on

Menurut Islam, berhijab perlulah labuh hingga menutupi bahagian dada. Tidak salah jika anda mahu menggayakan tudung tetapi ia hendaklah labuh. Malah, pelakon, Adam Corrie sendiri telah menegur melalui akaun Instagramnya. Menurutnya, para suami dan bapa bertanggungjawab dalam memastikan isteri dan anak-anak perempuannya berpakaian mengiku syariat Allah.

Tambahnya lagi, dia sebagai seorang lelaki perlu menundukkan pandangan untuk elakkan daripada mendapat dosa. Apatah lagi dengan trend masa kini yang memakai tudung membalut tengkuk. Tegurnya, jangan lupa untuk tutup dada sekali. Mari kita baca perkongsian Adam Corrie. Semoga ia memberi manfaat kepada kita semua.

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee) on

Jangan tag sesiapa , sebut nama sesesiapa dan brand sesesiapa dgn tujuan nak buat org lain terasa dan diaibkan. Itu bkn cara Rasulullah SAW berdakwah

IKLAN

“Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka”. (An-Nur : 31), .

“Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anakmu dan isteri-isteri orang mukmin: Hendaklah mereka menghulurkan (melabuhkan) jilbabnya (tudung kepala yang labuh menutupi dada) ke tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenal dan tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.” (Surah al-Ahzaab: 59)

Kita fahamkan ayat yg Allah turunkan ini, ayat ini ditujukan pada para suami dan bapa. Para suami dan bapa bertanggungjawab memastikan isteri dan anak2 perempuannya berpakaian yg mengikut syariat.

Lelaki dan wanita kena saling membantu menjaga maruah diri dan keluarga.

“Sesunggunya wanita itu adalah aurat. Apabila dia keluar (dari rumahnya), syaitan akan menjadikan dia cantik (pada pandangan lelaki). Dan dia akan jauh daripada kasih sayang Allah Taala melainkan apabila dia berada di dalam rumahnya.”

IKLAN

[Riwayat al-Tirmizi dan Ibnu Hibban]

Sebagai lelaki, sy kena tundukkan pandangan utk elakkan dpt dosa. Itulah ujian utk kami kaum adam.

Tak perlu tag kawan-kawan kalau nak tegur mereka. Nak tegur kawan-kawan biarlah berhikmah.. jaga air muka kawan-kawan kita. Kita tutup aurat sempurna bkn hak utk mengaibkan kawan kita.

Kita bkn nak mengumpat dan aibkan sesiapa. Yang tag nama-nama , sy akan delete ye.

IKLAN

Doakan mereka itu lebih baik daripada mengaibkan mereka.

Hidayah itu milik Allah

Senyum selalu

Selalu bersangka baik

InsyaAllah hati tenang

Sumber: Instagram Adam Corrie

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI