Sudah rezeki dan sudah selayaknya gadis manis bernama Nor Farhatul Fairuzah Panut menjuarai Tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa ketika usianya baru mencecah 19 tahun.

Dengan wajah yang redup dan sejuk mata memandang, nama gadis yang menjuarai Tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa tahun lalu ini terus menjadi sebutan ramai. Nur Farhatul Fairuzah merupakan qariah tilawah serta antara peserta termuda Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa kali ke-61.

Gadis ini membawa pulang hadiah berupa kepingan emas bernilai RM70,000 sumbangan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), piala iringan dan wang tunai RM40,000.

Dia yang merupakan anak bongsu dari lima beradik dan berasal dari Sepang, Selangor. Penglibatannya dalam tilawah al-Quran bermula pada usia lima tahun dan cita-citanya untuk menjadi pensyarah dalam bidang al-Quran.

“Ibu bapa, ahli keluarga saya semuanya pandai taranum, Alhamdulillah,” ujarnya.

Mendalami pengajian al-Quran dan sering berkongsi minatnya itu menerusi Instagram sehingga berjaya menarik perhatian netizen dengan pengikutnya berjumlah hampir 100,000, terutama remaja yang berminat mahu mengetahui mengenai seni taranum secara lebih dekat.

IKLAN

Nor Farhatul Fairuzah, berkata sejak kemenangannya itu, ramai remaja mahupun orang dewasa menunjukkan minat terhadap seni Islam itu sehingga ada kalangan mereka menghantar rakaman video bacaan al-Quran untuk disemak tajwid atau taranum yang dilagukan.

“Saya gemar menyanyi lagu Arab bukan sekadar untuk menghiburkan diri tetapi untuk belajar lenggok pertuturan bahasa mereka, seterusnya meningkatkan mutu sebutan ayat ketika membaca al-Quran.

“Antara penyanyi lagu Arab yang saya minati ialah Umm Kulthum, pencipta lagu dan aktres popular Mesir yang terkenal dengan lagu klasik Arab sejak 1920 sehingga 1970-an,” katanya.

IKLAN

Disebabkan itu juga beliau mendapat jolokan Umm Kulthum Malaysia dalam kalangan peminatnya.

Ternyata, Nor Farhatul Fairuzah mencetus fenomena baharu dalam dunia remaja Islam di negara ini yang mendorong lebih ramai anak muda mengenali seni membaca ayat suci, termasuk menonton tilawah al-Quran.

Berdasarkan reaksi warga net yang semakin tular selepas kemenangannya, beliau berjaya mendorong minat golongan itu melekat di depan televisyen untuk menonton program berkaitan.

IKLAN

Malah ada remaja yang mengakui tidak pernah mengetahui mengenai majlis tilawah berkenaan sehingga kemenangan Nor Farhatul Fairuzah ditularkan.

Seperti remaja lain, Nor Farhatul Fairuzah mengakui pernah meminati selebriti Korea, bagaimanapun minat itu terpaksa dilupakan untuk memberikan tumpuan kepada bacaan al-Quran dan minatnya dalam seni unik berkenaan.

Ketika ini Nor Farhatul Fairuzah Panut berada di Korea.


Masha Allah, bersama Daud Kim (Korean Muslim) juga teringin nak belajar tarannum.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI