Surah Yasin menjadi satu pedoman luar biasa. Ia juga mengingatkan kita tentang kekuasaan Allah SWT untuk menghidupkan kita kembali setelah melalui saat kematian dengan hanya satu kata iaitu kun fayakun. Maka sangat baik untuk surah Yasin dibaca dan menjadi amalan seluruh umat Islam.

Dinyatakan dalam Al-Quran, di di dalam tafsir Ibnu Kasir ada ditulis berhubung satu hadis bahawa sesiapa yang membaca surah Yasin pada suatu malam, maka waktu subuh dia sudah dapat keampunan Allah SWT. Siapa yang baca surah Yasin pada siangnya pula, maka pada petangnya dia sudah dapat keampunan Allah.

“Namun ini (baca Yasin) tidak khusus pada hari Jumaat. Apa pula hukum baca Yasin pada malam Jumaat? Nabi SAW tidak mengatakan baca pada malam Jumaat sahaja, sebaliknya baca pada setiap malam. Tetapi kerana tidak sanggup setiap malam, maka ramai memilih malam Jumaat kerana ia adalah penghulu hari.

Ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), luangkan masa untuk membaca kitab suci Al-Quran. Inilah masanya untuk membaca kalam Allah yang satu ini di samping memperbaiki bacaan Al-Quran.

IKLAN

Perkongsian Uyaina Arshad dan juga Mira Filzah ini wajar menjadi ikutan golongan anak muda.

Thank you Kak @lizaali27 for initiating this beautiful challenge. Ni Yana sambung surah Yassin ayat 11-20 ✨ Dan Yana challenge @mfmirafilzah untuk sambung ayat 21-30 pulak 😊

Selain Netflix & TikTok, korang jangan lupa baca Quran & terjemahannya jugak okay? 😉 Stay safe, everyone!

IKLAN

Challenge accepted! 💖

@uyainaarshad ‘Nurin’ dah baca surah Yassin ayat 11-20, jadi ‘Puteri’ sambung ayat 21-30. Laahhh feeling Puteri, Puteri kan bisu dalam Sweet Dreams! 😅 Kk. Dan Mira challenge ‘mami’ pula, 🥰🥰🥰 @isyariana utk sambung ayat 31-40 .

IKLAN

 

Sumber kredit: Mira Filzah dan Uyaina Arshad

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI