Siapa boleh menidakkan kuasa sentuhan mekap. Hanya dengan sedikit kreativiti dan lakaran kreatif menggunakan alat solek, pasti wajah seseorang itu akan berubah secara total. Begitu juga dengan perkongsian remaja lelaki ini apabila video dia menyolek kakaknya menjadi viral. Kebolehannya melakukan transformasi pada wajah kakaknya, Effa’ Azura Mat Zin yang dikatakan berwajah ‘ganas’ berjaya mengubah penampilan diri.

Bercerita kepada Mstar Online, Muhammad Isma Danial Mat Zin, 22 tahun berkata dia mengambil peluang menata rias wajah kakaknya tu sebaik dia menyatakan keinginan untuk menukar imej dan penampilan diri dengan berhijab serta bersolek.

Menurutnya lagi ketika itu mereka sekeluarga berkumpul di rumah untuk makan malam. Tiba-tiba sahaja kakaknya itu beritahu mahu pakai hijab dan belajar mekap kerana mendapat kenaikan pangkat di tempat kerjanya.

“Jadi sebagai adik yang paling rapat saya gembira dengan perkhabaran itu. Saya terus offer nak solekkan dia. Sebenarnya dah lama saya teringin nak mekap muka dia. Jadi bila hati dia dah terbuka untuk disolek, saya pun tak lepas peluang,” katanya.

IKLAN

Dalam video iu memaparkan aksi Danial melakukan transformasi pada wajah kakaknya menggunaka kemahiran yang ada pada dirinya. Malah penampilan Effa yang berambut pendek di awal video seolah-olah bertukar jadi wanita lain yang begitu ayu setelah mendapat sentuhan Danial.

Penampilan kakaknya cukup anggun apabila bersolek dan berhijab. Malah video tular ini menerima hampir 169 ribu tontonan dengan 7 ribu retweet dan tanda suka 12 ribu di laman twitter miliknya sejak dimuat turun.

Malah netizen juga tidak kurang yang memuji hasil sentuhan magis Danial dalam menjadikan penampilan kakaknya berbeza berbanding sebelumnya.

IKLAN

 

Tambah Danial lagi, kakaknya itu rasa sebak apabila melihat transformasi dilakukannya olehnya. Jika sebelum ini hanya bedak bayi jadi mekap dan foundationnya. Tetapi bila lihat perubahan pada dirinya depan cermin kakaknya itu mula sebak. Sebelum ini mungkin ia tidak yakin dengan dirinya lebih-lebih lagi ramai yang herdik dan kutuk disebabkan saiz badanya yang agak berisi.

IKLAN

“Apabila saya tunjuk muka kakak lepas disolek pada mak, mak juga terkejut dan menangis. ini kerana mak pun tak pernah lihat wajah kakak yang dirias jadi begitu,” ujarnya yang menyifatkan kakaknya itu seorang wanita yang agak kasar, lasak dan nampak ganas.

Menurut Danial yang bekerja di Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Kuala Lumpur berkata mengenai bakat solekan yang dimiliki, dia memang minat bidang solekan sejak kecil, tetapi mula mengambil kelas dan belajar secara serius enam bulan lalu.

Walaupun karier sebagai jurusolek bukan pekerjaaan pilihan dalam keluarga, namun tanggapan itu salah apabila dia akhirya berjaya membuktikan kerjaya itu turut beri kelebihan kepada dirinya.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI