Dugaan ketika berhijab, Mia Sara Nasuha,16, mendedahkan masih ada syarikat produksi yang memintanya membuka tudung untuk berlakon sedangkan dirinya sudah berhijab sejak lima tahun lalu.

Disebabkan itu, pelakon drama Adamaya ini terpaksa menolak banyak tawaran lakonan hingga ramai menganggap dirinya sudah tidak aktif dalam lakonan.

“Nak suruh saya buka tudung, tak mungkin akan berlaku. Saya lebih rela tidak berlakon daripada membuka tudung demi memenuhi permintaan mereka.

“Saya akui, tawaran lakonan semakin berkurangan sejak mula mengenakan hijab. Ia tidak lebat seperti suatu ketika dahulu. Baru-baru ini pun masih ada tawaran yang meminta saya membuka tudung selepas diberitahu mengenai watak yang ditawarkan.

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Sara Nasuha (@therealmiasara)

“Bukan sekali malah berkali-kali, terutama pada peringkat awal saya bertudung. Sebab itu jugalah saya banyak tolak tawaran lakonan. Bukan sebab saya tak mahu berlakon,” jelasnya kepada BH Online.

Menurut Mia, memberikan watak tidak berhijab kepadanya umpama memintanya menanggalkan hijab.

IKLAN

“Oleh sebab terima banyak tawaran watak tidak bertudung, jadi saya jarang kelihatan di kaca televisyen (TV) sekarang ini. Apabila kurang berlakon, timbul pula andaian saya sudah tidak berminat berlakon lagi dan mahu fokus pada pelajaran.

“Saya minta sangat pihak luar menghormati pendirian saya yang sudah bertudung. Saya pakai tudung bukan atas paksaan sesiapa, ia hadir atas kerelaan hati,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Sara Nasuha (@therealmiasara)

IKLAN

Perkara itu juga membuatkannya hilang keyakinan diri untuk kembali aktif berlakon. Walau bagaimanapun, dia tetap bersyukur kerana rezekinya datang daripada pelbagai sumber yang lain.

“Tahun lalu saya mula berlakon semula. Disebabkan itu, saya cuba mendapatkan kehidupan lama. Bagaimanapun, apabila ditawarkan watak tidak bertudung, jujurnya saya mula hilang keyakinan diri.

“Saya reda dan tak pernah ralat dengan keputusan berhijrah ini. Saya bersyukur walaupun kurang tawaran lakonan, tetapi sentiasa ada rezeki lain yang datang,” tambahnya.

sumber: BH Online

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI