Memikirkan warna pintu depan untuk memastikan rumah anda membuat kesan yang betul, apatah lagi lebaran bakal tiba pasti persiapan kali ini lain dari yang lain. Daripada kegemaran abadi kepada warna yang lebih kontemporari, terdapat banyak warna untuk dipertimbangkan.

Melengkapkan muka depan rumah adalah penting, tetapi begitu juga, nota warna akan menarik, sama ada ceria dan mesra atau lebih formal dan klasik. Tip dekorasi ini memberi kesannya untuk inspirasi deko selepas dua tahun tidak beraya bersama keluarga dan sahabat.

Warna pintu hadapan

Reka bentuk pintu depan anda adalah salah satu kawasan terpenting. Ciri ini juga mewakili wajah yang anda tunjukkan kepada tetamu yang berkunjung, dan harus dipilih dengan teliti dan pertimbangan seperti yang anda lakukan pada idea hiasan rumah anda yang lain.

1. Tarik tenaga positif dengan warna hitam

Pilihan bijak, idea pintu depan berwarna hitam menyemai tenaga positif dan sambungan yang diperbaharui dengan alam semula jadi. Ia saling berkaitan dengan unsur air, yang mewakili kebijaksanaan, kematangan dan penyembuhan. Untuk nampak klasik, hitam adalah pilihan yang menang untuk warna pintu depan. Hitam boleh menjadi rakan kongsi semula jadi kepada rumah yang lebih tradisional, dan ia adalah naungan yang akan menyerlah, menjadikan pintu depan sebagai titik tumpuan.

2. Gunakan biru untuk membayangkan permulaan baharu

Satu lagi pilihan hebat untuk rumah yang menghadap ke utara ialah biru. Idea pintu hadapan berwarna biru, daripada biru langit hingga biru laut dan seterusnya kepada kobalt, membawa ketenangan dan kedamaian a rumah kerana ia berada di hujung spektrum yang lebih sejuk dan kelihatan cantik untuk kedua-dua pintu depan bandar dan kotej.

Warna seperti biru ini juga merupakan sempurna untuk rumah tradisional, memastikan pintu hadapan menarik perhatian tetapi bersimpati dengan seni bina. Warna biru sangat menarik dan bermain dengan ton dan tekstur boleh mengubahnya daripada kotak permata yang bertenaga kepada halus dan tenang.

3. Hijau untuk pertumbuhan dan pembaharuan

IKLAN

Hijau pada umumnya adalah warna yang menenangkan. Menjadi warna yang mewakili alam semula jadi, ia adalah warna yang membuatkan kita berasa baik dan positif. Dihubungkan dengan elemen kayu, pintu depan hijau akan menjemput peluang baharu ke dalam hidup anda dan menggalakkan pertumbuhan, pengembangan dan kebaikan. Apatah lagi, trend warna yang menghijau dan menyerlahkan ini akan digabungkan dengan indah dengan dedaunan yang diletakkan di sebelah pintu depan atau di sempadan berdekatan untuk penampilan yang harmoni.

4. Cat dengan kelabu jika rumah anda menghadap ke barat

Tidak dinafikan warna neutral yang baharu tetapi berkekalan, warna sejuk ini akan menambah kelebihan kontemporari, keanggunan dan kehalusan pada pintu depan, dan menjadi pilihan untuk sesiapa sahaja yang mahukan nada yang mudah dihayati. Pilihan terbaik untuk pintu hadapan yang menghadap ke barat, kelabu juga mewakili elemen logam, jadi ia adalah skema warna yang dikaitkan dengan keazaman, berdikari dan kecanggihan. Selain itu, ia adalah warna yang dikaitkan dengan perjalanan dan bantuan.

5. Suci dan bersih dengan warna putih

Membangkitkan kesucian dan kebersihan di samping keyakinan dan kecanggihan, putih adalah warna yang sangat serba boleh untuk kedua-dua bahagian dalam dan luar rumah anda. Untuk pintu masuk yang pintar tetapi halus, ikuti petunjuk rumah ini dengan pintu dicat supaya sepadan dengan muka depan. Perlu diingat bahawa membersihkan pintu depan adalah tugas yang lebih kerap, semakin cerah warna cat pintu depan.

6. Panaskan badan dengan warna merah

IKLAN

 

Seperti mana-mana warna yang digunakan dalam menghias, terdapat banyak variasi merah untuk dipilih dan adalah idea yang baik untuk memikirkan tentang arah mana bilik anda menghadap semasa memilih. Ia juga merupakan pilihan warna yang hebat untuk mereka yang tinggal dalam iklim yang lebih sejuk.

7. Ceriakan dengan merah jambu

Idea pintu depan merah jambu benar-benar berkesan, terutamanya jika anda memiliki rumah yang menghadap ke selatan. Rona kontroversi ini sebenarnya boleh membentuk warna pintu yang boleh dipercayai yang menyalurkan apa-apa sahaja daripada kontemporari kepada semangat rumah desa klasik, selagi anda menemui ton yang sesuai di bahagian luar rumah anda. Tidak semua orang akan mengambil risiko menggunakan merah jambu untuk skema warna pintu depan mereka tetapi menggunakan warna yang betul dan ia akan menjadikan mana-mana bilik kelihatan segar, moden dan sangat dewasa.

Merah jambu menghangatkan hati, ia melindungi seluruh badan dan merasakan kehangatan dan keselesaannya. Terdapat spektrum merah jambu yang tidak terhingga, bagaimanapun, bergantung pada gaya pintu depan yang anda hias.

8. Tanahkan ruang anda dengan coklat

IKLAN

Kembalinya tahun tujuh puluhan telah mempengaruhi trend luaran dan dalaman untuk 2022; dengan palet sama ada kelabu tua hangat atau coklat sawo matang yang akan berpasangan cantik dengan alam sekitar. Musim ini menyaksikan kembalinya kepada palet warna yang ringkas dan terkawal dan dekat dengan alam semula jadi telah beralih daripada kehijauan hutan kepada palet lembut dan neutral bagi ton fosil dan unsur semula jadi. Apabila bercakap tentang idea warna pintu depan, coklat mungkin tidak termasuk dalam agenda penghiasan anda, tetapi sudah tiba masanya untuk memikirkan semula warna yang dibenci ini, kerana warna itu sesuai untuk hampir semua gaya pintu depan.

9. Inspirasikan dengan warna kuning

Mewakili kestabilan, keharmonian dan keakaran, kuning disambungkan ke unsur bumi. Tetapi kuning boleh menjadi warna yang sukar untuk dikuasai,. Terutamanya kuning primer terang kerana ia boleh menjadi agak keras dan seperti kanak-kanak walaupun mempunyai konotasi cerah dan positif.

10. Cipta kesan berkekalan dengan ungu

Daripada rona terung yang paling dalam dan ungu diraja yang menyerlah, hingga ke lavender, ungu muda dan ungu lembut, ungu ialah warna pintu hadapan Feng Shui serba boleh yang boleh digunakan pada pintu hadapan yang menghadap ke selatan untuk mencipta estetika yang berani dan cantik. Mengingatkan pemandangan desa, lavender lembut juga boleh mempunyai rasa terapeutik yang indah untuk luaran.

Walaupun ungu berani, ungu dan ungu diraja seperti Pantone’s Very Peri boleh dilihat sebagai pilihan dalam talian, ia boleh berfungsi dengan cemerlang untuk bahagian luar rumah anda.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI