Anda boleh menggunakan krim, produk semula jadi dan perubahan gaya hidup dan diet untuk mengurus atau mencegah radang ekzema, terutama pada cuaca sejuk mahupun panas, sebelum menjadi semakin buruk.

Bahan semula jadi, seperti gel lidah buaya dan minyak kelapa, dapat melembapkan kulit kering dan pecah. Ia juga dapat melawan keradangan dan bakteria berbahaya untuk mengurangkan pembengkakan dan mencegah jangkitan.

Ubat semula jadi tidak dapat menyembuhkan ekzema, tetapi ia dapat membantu menangani gejala dan mencegah suar. Lihat ubat semula jadi yang terbaik untuk merawat ekzema.

1. Gel lidah buaya

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Seseorang boleh menggunakan gel lidah buaya secara langsung di pasaran. Gel lidah buaya berasal dari daun tanaman lidah buaya. Ramai orang telah menggunakan gel lidah buaya selama berabad-abad untuk merawat pelbagai penyakit. Salah satu penggunaan yang biasa adalah untuk menenangkan ekzema.

Kajian melihat kesan lidah buaya terhadap kesihatan manusia. Para penyelidik melaporkan bahawa gel ini mempunyai jenis sifat berikut:

 • antibakteria
 • antimikrobial
 • meningkatkan sistem imun
 • penyembuhan luka

Kesan antibakteria dan antimikroba dapat mencegah jangkitan kulit yang lebih mungkin terjadi apabila seseorang mempunyai kulit kering dan merekah. Sifat penyembuhan luka aloe dapat menenangkan kulit yang merekah dan meningkatkan penyembuhan.

Cara untuk menggunakannya:

Beli gel lidah buaya di kedai kesihatan atau dalam talian, atau boleh beli tanaman lidah buaya dan menggunakan gel secara langsung dari daunnya. Pilih produk gel lidah buaya dengan sedikit bahan yang lain boleh mengandungi bahan pengawet, alkohol, wangian dan warna, semuanya boleh merengsakan kulit sensitif. Alkohol dan bahan pengeringan lain boleh menjadikan ekzema lebih teruk.

Mulakan dengan sebilangan kecil gel untuk memeriksa kepekaan kulit. Kadang kala lidah buaya boleh menyebabkan rasa terbakar atau menyengat. Secara amnya, ia selamat dan berkesan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

2. Cuka sari apel

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Cuka sari apel adalah ubat yang popular untuk pelbagai keadaan, termasuk penyakit kulit. Persatuan Ekzema melaporkan bahawa cuka sari apel dapat membantu mengatasi keadaan ini. Namun, mereka mengesyorkan berhati-hati, kerana asid cuka dapat merosakkan tisu lembut.

Tidak ada penyelidikan yang mengesahkan bahawa cuka sari apel mengurangkan gejala ekzema, tetapi ada beberapa sebab mengapa ia dapat membantu:

Mengimbangi tahap keasidan kulit

Cuka sangat berasid. Kulit secara semula jadi berasid, tetapi individu yang mengalami ekzema mungkin mempunyai kulit yang kurang berasid daripada yang lain. Ini boleh melemahkan pertahanan kulit. Menggunakan cuka sari apel yang dicairkan dapat membantu menyeimbangkan tahap keasidan kulit, tetapi cuka boleh menyebabkan luka bakar jika tidak dicairkan.

Sebaliknya, banyak sabun, detergen dan pembersih bersifat alkali. Ia boleh mengganggu keasidan kulit yang dapat menyebabkan kulit mudah rosak. Ini mungkin menjelaskan mengapa mencuci dengan sabun tertentu boleh menyebabkan ekzema.

Memerangi bakteria

Kajian mendapati bahawa cuka sari apel dapat melawan bakteria. Menggunakan cuka sari apel pada kulit dapat membantu menjaga kulit yang patah daripada dijangkiti.

Cara untuk menggunakannya

IKLAN

Sentiasa cairkan cuka sari apel sebelum disapukan ke kulit. Cuka yang tidak dicairkan boleh menyebabkan luka bakar kimia atau kecederaan lain. Anda boleh menggunakan cuka dalam balutan basah atau mandian dan ia terdapat di kebanyakan drug store.

Untuk menggunakan cuka sari apel dalam balutan basah:

 • Campurkan 1 cawan air suam dan 1 sudu cuka.
 • Sapukan larutan itu ke kapas atau kain kasa.
 • Tutup pakaian dalam kain kapas bersih.
 • Biarkan di kawasan itu selama 3 jam.

Untuk mencuba rendaman cuka sari apel:

 • Masukkan 2 cawan cuka sari apel ke dalam mandi air suam.
 • Rendam selama 15–20 minit.
 • Bilas badan sehingga bersih.
 • Melembapkan dalam beberapa minit setelah mandi.

3. Oatmeal koloid

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Oatmeal koloid, juga dikenal sebagai Avena sativa, dibuat dari oat yang telah digiling dan direbus untuk mengekstrak sifat penyembuhan kulit. Satu kajian melaporkan bahawa losen oatmeal koloid mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang, yang mengakibatkan peningkatan:

 • kekeringan kulit
 • penskalaan
 • kekasaran
 • intensiti gatal

Menurut hasil percubaan terkawal secara rawak, pelembap oatmeal koloid berfungsi lebih baik dengan kawalan.

Cara untuk menggunakannya:

Tambahkan oatmeal koloid serbuk ke dalam mandian air suam dan rendam. Pilih produk oatmeal koloid yang mempunyai oat sebagai satu-satunya bahan dan elakkan produk yang mengandungi wangian atau bahan tambahan. Anda boleh membeli oatmeal koloid tulen dari kedai kesihatan atau dalam talian.

Losen dan krim yang mengandungi oatmeal koloid juga boleh dibeli secara dalam talian.Oatmeal koloid umumnya selamat untuk semua peringkat usia, tetapi anda yang alah kepada oat harus menjauhinya. Individu yang alah kepada gluten harus berhati-hati, kerana gandum sering diproses dengan gandum.

4. Minyak kelapa

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Minyak kelapa mengandungi asid lemak sihat dapat menambahkan kelembapan pada kulit yang dapat membantu anda yang mengalami kulit kering dan ekzema. Juga, minyak kelapa dara dapat melindungi kulit dengan membantu memerangi keradangan dan dengan meningkatkan kesihatan penghalang kulit.

Percubaan klinikal secara rawak melihat kesan penggunaan minyak kelapa dara pada kulit pada kanak-kanak. Hasil yang Dipercayai menunjukkan bahawa penggunaan minyak kelapa selama 8 minggu memperbaiki gejala ekzema lebih baik daripada minyak mineral.

IKLAN

Cara untuk menggunakannya:

Sapukan minyak kelapa dara yang ditekan sejuk terus ke kulit selepas mandi dan hingga beberapa kali sehari. Gunakan sebelum tidur untuk menjaga kelembapan kulit semalaman.

Minyak kelapa ekstra dara biasanya padat pada suhu bilik, tetapi kehangatan tubuh seseorang menjadikannya cair. Anda yang alah kepada kelapa tidak boleh menggunakan minyak kelapa.

5. Madu

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Madu adalah agen antibakteria dan anti-radang semula jadi dan telah menggunakannya untuk menyembuhkan luka selama berabad-abad. Kesimpulan tinjauan mengesahkan bahawa madu dapat membantu menyembuhkan luka dan meningkatkan fungsi sistem imun yang bermaksud ia dapat membantu tubuh melawan jangkitan.

Kajian lain menyatakan bahawa madu berguna untuk merawat pelbagai penyakit kulit, termasuk luka bakar dan luka biasa dan ia mempunyai kemampuan antibakteria. Diterapkan secara langsung ke ekzema, madu dapat membantu mencegah jangkitan sambil melembapkan kulit dan mempercepat penyembuhan.

Cara untuk menggunakannya:

Cuba sapukan sedikit madu di kawasan tersebut. Produk madu Manuka yang direka untuk rawatan luka dan aplikasi kulit juga terdapat di banyak kedai ubat dan dalam talian.

6. Minyak pokok teh

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Pengilang memperoleh minyak pokok teh dari daun pokok Melaleuca alternifolia. Anda sering menggunakan minyak ini untuk mengatasi masalah kulit, termasuk ekzema. Kajian yang dipercayai mengenal pasti sifat anti-radang, antibakteria dan penyembuhan luka. Ia dapat membantu melegakan kekeringan kulit dan gatal-gatal dan membantu mencegah jangkitan.

Cara untuk menggunakannya:

IKLAN

Sentiasa cairkan minyak pati sebelum menggunakannya pada kulit. Cuba campurkan minyak pokok teh dengan minyak pembawa, seperti badam atau minyak zaitun kemudian gunakan larutannya. Beberapa produk termasuk minyak pokok teh dalam bentuk yang dicairkan.

7. Perubahan diet

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Ekzema adalah keadaan keradangan, yang bermaksud bahawa ia menyebabkan kulit meradang, merah dan sakit. Makanan tertentu boleh menyebabkan atau mengurangkan keradangan di dalam badan dan membuat beberapa perubahan diet penting dapat membantu mengurangkan ekzema.

Contoh makanan anti-radang termasuk:

 • ikan
 • hijau berdaun
 • kacang dan lentil
 • buah-buahan yang berwarna-warni
 • sayur-sayuran
 • kunyit dan kayu manis

Makanan keradangan yang biasa termasuk susu, telur, kedelai dan gandum. Cuba hilangkan sebilangan dari diet dan simpan buku harian makanan untuk membantu mengenal pasti makanan mana yang mungkin bermasalah.

8. Mandi

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Mandi memberi kulit kelembapan penting. Mandi adalah bahagian penting dalam rawatan ekzema. Apabila seseorang mempunyai keadaan kulit seperti ekzema, kulit mereka memerlukan kelembapan tambahan kerana lapisan luarnya tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Bagi sesetengah individu, mencuci dengan kerap boleh mengeringkan kulit dan membuat ekzema menjadi lebih teruk. Ini boleh berlaku apabila:

 • menggunakan air yang terlalu panas atau sejuk
 • menggunakan sabun yang salah
 • tidak melembapkan selepas itu

Elakkan mandi terlalu kerap. Sebilangan besar bayi dan kanak-kanak perlu mandi sekali atau dua kali seminggu.

Mandi orang dewasa:

 • mandi sekurang-kurangnya sekali sehari
 • gunakan air suam
 • hadkan mandi hingga 10-15 minit
 • elakkan menggosok kulit
 • gunakan pembersih lembut dan bukannya sabun
 • cubalah pelbagai jenis mandian perubatan, seperti baking soda, cuka, atau oatmeal

Mandi air panas yang panjang dapat menghilangkan minyak dan kelembapan semula jadi dari kulit. Ambil pancuran yang lebih pendek dan biarkan air pada suhu yang suam.

Selepas mandi, lembapkan dalam masa 3 minit selepas keluar. Tepuk kulit dengan lembut menggunakan tuala dan sapukan pelembap berasaskan minyak sebelum kulit kering sepenuhnya. Ini dapat membantu menyekat air dari pancuran atau mandi sebelum menyejat. Setelah mencuci dan mengeringkan tangan, sapukan pelembap untuk membantu mencegah ekzema.

9. Elakkan sumber haba yang kuat

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Duduk di sebelah perapian atau di dekat tungku mungkin terasa baik, tetapi ia boleh memburukkan lagi gejala ekzema. Udara yang panas dan kering dapat mengeringkan kulit dan memburukkan lagi kegatalan ekzema. Gunakan pelembap semasa cuaca sejuk yang kering dan elakkan terlalu dekat dengan pemanas dan perapian.

10. Sabun dan bahan pencuci lembut

Rawatan Dirumah Yang Dapat Menenangkan Kulit Kering Dan Gatal, Hanya Dengan 10 Cara Ini.

Pencuci pakaian boleh mengandungi bahan kimia keras yang memburukkan lagi ekzema. Kebanyakkan pencuci badan dan pembersih mengandungi bahan pencuci dan agen pembersih yang lain dapat mengeringkan kulit, terutama pada anda yang mengalami eksim.

Sabun bar juga boleh menjadi keras pada kulit kerana kealkaliannya. Cuba gunakan pembersih lembut, tanpa buih, tanpa wangian. Elakkan produk dengan zarah kasar untuk menggosok atau mengelupas, kerana ini boleh merengsakan kulit.

Ramai  yang menghidap ekzema juga mendapati bahawa beralih kepada pencuci pakaian yang lebih lembut, wangi atau bebas warna dapat membantu memperbaiki gejala. Cubalah melembutkan pelembut kain, yang berlarutan pada pakaian dan sering mengandungi wangian dan bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Tidak ada penawar untuk ekzema, tetapi anda boleh mengatasi gejalanya dengan rawatan di rumah, termasuk gel dan minyak semula jadi, mandi ubat, dan perubahan diet. Sekiranya ekzema teruk atau tidak bertindak balas terhadap rawatan di rumah, mungkin ada baiknya berjumpa doktor. Lakukan segera sekiranya kanak-kanak atau bayi mengalami ruam baru.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI