Kulit anda adalah organ terbesar dan paling ketara, tetapi ia berbeza dengan banyak organ dengan satu cara yang mudah. Apabila mengalami masalah, anda pasti tahu tentangnya.

Pelbagai teknik yang dirancang untuk membantu penjagaan kulit anda yang sihat. ‘Face mapping’ atau pemetaan wajah adalah salah satunya. Ini berpunca dari kepercayaan orang Cina kuno bahawa kulit seseorang adalah cerminan kesihatan dalaman mereka.

Dalam beberapa tahun terakhir, teknik pemetaan wajah baru telah diperkenalkan. Bergantung pada pakar dermatologi, daripada kebijaksanaan tradisional. Tetapi ia masih berdasarkan pada idea, bahawa cela di wajah anda adalah petunjuk anda ada masalah yang lebih mendalam.

Adakah ‘face mapping’ menghasilkan kulit yang bersih? Penyelidikan adalah terhad. Untuk mengetahui mengenai tiga jenis pemetaan wajah dan apa yang dikatakan sains mengenai kemampuannya untuk meningkatkan kesihatan kulit anda, teruskan membaca.

Pemetaan wajah masyarakat Cina

Sumber gambar: Helth

Juga dikenali sebagai mien shiang, yang secara langsung diterjemahkan menjadi “membaca wajah”, pemetaan wajah masyarakat Cina yang telah dipraktik 3.000 tahun lalu. Ia memandang wajah sebagai peta dengan setiap bahagian menghubungkan ke organ yang berbeza.

Apabila terdapat ketidakseimbangan tubuh, dikatakan bahawa kulit akan menunjukkan ini melalui jerawat, kemerahan atau kekeringan. Lokasi cacat cela di wajah ini kononnya mewakili organ yang terjejas.

Tidak ada asas saintifik untuk pemetaan wajah masyarakat Cina. Sebaliknya, ia berdasarkan pemerhatian selama bertahun-tahun dan kepercayaan bahawa tenaga, qi, mengalir dari organ di sepanjang jalan yang tidak kelihatan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Wajah Berjerawat Nanah & Kasar, Lepas 5 Bulan Pulih Hanya Guna Masker Beras Pulut!

Satu kajian menyatakan bahawa sistem tersembunyi ini mempunyai tahap pengaruh terhadap sistem kardiovaskular dan saraf. Tetapi sebilangan pakar tidak mempercayainya sama sekali, menyatakan bahawa jerawat terutama muncul di wajah kerana jumlah kelenjar penghasil minyak di kawasan itu tinggi.

Walaupun begitu, masih ramai yang mengamalkannya. Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, berikut adalah gambaran keseluruhan apa yang dipercayai oleh pengamal Perubatan Tradisional Cina (TCM) yang ditunjukkan oleh setiap kawasan muka.

Sumber gambar: Health kompas

Dahi

Dahi dihubungkan dengan sistem pencernaan. Keadaan seperti sindrom iritasi usus boleh muncul di sini melalui jerawat atau garisan halus. Begitu juga diet yang buruk, kurang tidur dan peningkatan tahap tekanan.

IKLAN

Sisi dahi

Mewakili buah pinggang dan pundi kencing. Jangkitan atau keradangan di kawasan ini boleh muncul melalui jerawat. Ubat yang tidak sesuai dengan badan anda juga boleh memberi kesan di sini.

Kening

Ruang antara alis sesuai dengan hati. Hati memainkan peranan detoksifikasi, jadi toksin dari emosi negatif atau diet yang buruk boleh memudaratkan kawasan muka ini.

Sumber gambar: Get the gloss

Mata

Di bawah mata dihubungkan dengan cecair badan. Tekanan atau kekurangan air boleh menyebabkan bengkak, kantung mata atau lingkaran hitam.

Hidung

Hidung terbelah dua. Bahagian kiri menandakan sebelah kiri jantung dan kanan berkaitan dengan sebelah kanan. Sebarang penyumbatan yang berkaitan dengan jantung muncul dalam bentuk kemerahan atau komedo dan rasa berminyak atau jerawat boleh jadi tanda masalah tekanan darah atau kolesterol.

Pipi

Pipi berkaitan dengan perut, limpa dan sistem pernafasan. Pipi kemerahan mungkin merupakan tanda keradangan perut. Breakout boleh dikaitkan dengan alahan atau masalah resdung.

Sumber gambar: Alodokter

Mulut

Mulut melambangkan perut dan usus besar. Ulser di kawasan ini mungkin merupakan tanda bisul, perut atau diet mentah atau sejuk yang memaksa perut masuk ke dalam keadaan berlebihan untuk memanaskan makanan.

IKLAN

Dagu

Garis rahang dan dagu sesuai dengan sistem hormon dan pembiakan. Jerawat di sini mungkin berkaitan dengan kitaran haid atau tekanan perasaan.

BACA JUGA ARTIKEL INI:

Pemetaan wajah berjerawat & cara merawatnya

Pemetaan wajah berjerawat menghilangkan kepercayaan masyarakat Cina, dengan memberi tumpuan kepada sebab-sebab yang lebih saintifik mengenai jerawat dan kesan jangka panjang. Walaupun terdapat sedikit penyelidikan untuk membuktikan bahawa faktor tertentu dapat menyebabkan jerawat di kawasan tertentu, teknik ini menjadi semakin popular kerana terdapatnya jerawat.

Pemetaan wajah berjerawat percaya bahawa jika anda belajar di mana jerawat anda muncul, anda boleh menemui penyelesaian. Dan setelah anda mengetahui penyelesaiannya, anda boleh menghentikan jerawat terus tumbuh.

Teknik ini, seperti yang lain, membelah wajah menjadi zon yang sesuai dengan masalah perubatan atau gaya hidup tertentu. Inilah cara yang betul dan berfungsi.

IKLAN

Dahi

Ini berkaitan dengan tekanan dan diet. Rawatan untuk jerawat yang berulang di sini termasuk makan lebih banyak buah dan sayur-sayuran, memastikan tidur yang mencukupi, dan minum banyak air.

Garis rambut

Dikelaskan sebagai kawasan yang terpisah, masalah garis rambut berkaitan dengan penumpukan produk rambut atau alat solek yang merangkumi bahan penyumbat pori.Breakout yang disebabkan oleh produk rambut dikenali sebagai jerawat pomade. Untuk memperbaikinya, pakar estetika mengesyorkan pembersih kulit berganda dan mencari kosmetik bukan komedogenik.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Inilah Cara Tepat Merawat Jerawat Semalaman. Sekelip Mata Hilang!

Kening

Lagi berkaitan dengan diet, breakout boleh disebabkan oleh pengambilan terlalu banyak alkohol atau makanan berlemak atau olahan.

Pipi

Sumber gambar: Redit

Pipi anda boleh terkena pengaruh luar seperti pencemaran udara dan bakteria dari sarung bantal dan telefon bimbit. Untuk memerangi, bersihkan kulit dengan bersih dan basuh sarung bantal dengan kerap. Diet juga dipercayai memberi kesan, satu kajian pada tahun 2012 mengesahkan adanya hubungan yang dipercayai antara pengambilan gula yang kerap dan risiko jerawat.

Dagu

Dagu dan rahang adalah gambaran keseimbangan hormon anda. Semasa haid dan kehamilan, hormon berlebihan boleh menyebabkan jerawat. Jerawat garis rahang juga boleh menjadi tanda sindrom ovarium polikistik, keadaan di mana wanita menghasilkan hormon ‘lelaki’ yang lebih tinggi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jerawat Di ‘Jawline’ Mungkin Anda Mempunyai Tahap Hormon Lelaki Yang Lebih Tinggi. Ini Rawatan Tepat!

Seperti teknik pemetaan wajah sebelumnya, pakar estetika anda akan memberikan nasihat yang diperibadikan, mulai dari perubahan diet hingga penyesuaian gaya hidup. Produk penjagaan kulit juga disyorkan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI