Mempunyai jerawat, secara rasminya anda berada dalam mod krisis. Kedatangannya yang menawan mungkin tidak tepat pada waktu sekali gus menjelekkan, bukan? Jerawat mempunyai cara yang kejam untuk muncul tepat sebelum tarikh pertama temujanji atau acara penting. Anda memerlukan penyelesaian yang cepat dan berkesan bukan?

Memang benar, anda tidak dapat merawat jerawat dalam satu jam, bahkan menyingkirkannya dalam semalam. Jerawat adalah jangkitan mikro kecil folikel rambut, anda mungkin tidak dapat menghilangkan jerawat dalam semalam, tetapi anda dapat membuatnya kelihatan lebih baik, sehingga mengurangkan penampilannya sehingga hilang.

Tidak ada “jaminan” rawatan jerawat sebelum tidur, tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk menjadikan kulit anda bersinar tepat pada waktunya.

Pertama, pastikan anda menggunakan ramuan yang betul.

Berhenti menatap jerawat anda sebentar, pakar menjelaskan bahawa jerawat biasanya disebabkan oleh empat perkara iaitu oklusi folikel, pertumbuhan mikroba, pengeluaran sebum atau penambahan minyak ke kulit anda dan keradangan.

Semua masalah ini dapat ditangani dan dibantu ketika jerawat pada awal kemunculan. Cara yang paling biasa untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menggunakan produk benzoil peroksida, sulfur, minyak pokok atau asid salisilik sebelum anda tidur.

Benzoil peroksida adalah agen pemutihan yang membunuh mikrob dan mengeringkan minyak di folikel. Minyak pokok teh dan belerang juga melakukan perkara yang serupa dengan benzoil peroksida dengan mengeringkan jerawat. Menggunakan produk ini dapat menjadikan jerawat kelihatan lebih kecil pada waktu pagi.

Pakar juga mengesyorkan menggunakan produk topikal yang terdapat di drug store. Gel yang mengandungi clindamycin, antibiotik, atau minocycline topikal. Boleh juga menggunakan produk asid salisilik yang bukan hanya mengeringkan jerawat dan membunuh mikroba, tetapi juga mengelupas kulit di atas untuk membiarkan sebarang kuman terkumpul keluar dari folikel.

Cadangan produk:

IKLAN

Basuh dengan pembersih berkualiti.

Jangan mengabaikan kekuatan pembersih yang baik. Anda boleh menjumpai satu bahan yang dipenuhi dengan bahan-bahan yang disebutkan di atas seperti Effaclar Medicated Gel Cleanser, dengan 2% asid salisilik, dari La Roche-Posay atau melabur untuk mencuci pengelupasan lain yang baik. Penggunaan pembersih secara berkala bukan sahaja dapat merawat jerawat yang anda miliki, tetapi juga mencegah keadaan kecemasan di masa hadapan.

“Pembersih pengelupasan sangat sesuai untuk wajah berjerawat, kerana ia membantu membersihkan liang-liang untuk bukan sahaja merawat jerawat, tetapi juga mencegahnya. Pilih pencuci yang mempunyai asid salisilat, asid glikolik, asid laktik, minyak pokok teh dan vitamin B untuk mengelupas liang, mengurangkan pertumbuhan mikroba dan menenangkan keradangan.”

Cadangan produk:

Sekiranya terdesak, cubalah krim hidrokortison.

IKLAN

Krim hidrokortison bebas boleh menjadi penyelesaian cepat untuk kemerahan, selagi anda tidak menggunakannya selama lebih dari tiga malam berturut-turut. Jangan letakkan terlalu tebal, kerana ia boleh menyumbat liang anda jika tidak berhati-hati. Sebaiknya cari krim hidrokortison yang berasaskan asid hyaluronik kerana asid hyaluronik adalah molekul pengikat air yang tidak menyumbat liang.

Jauhi bahan-bahan yang boleh dimakan.

sumber gambar:healyhline

Produk dengan minyak kelapa, minyak zaitun atau minyak badam kelihatan mewah dan sihat, tetapi ketika berkaitan dengan rawatan jerawat, produk ini hanya menambahkan masalah. Jauhi bahan-bahan yang boleh dimakan jika anda berada di tengah-tengah krisis jerawat.

“Sekiranya kita dapat memakan produk tersebut, bakteria dan kulat boleh memakan produk tersebut,” kata pakar, “dan ini mungkin membuat lebih banyak jerawat tumbuh. Keajaiban boleh berlaku, jika anda menggunakan rawatan bintik atau jerawat.

Pakar sangat mengesyorkan meletakkan bekas jerawat yang disemak dengan baik di kawasan yang bermasalah, kerana rawatan biasanya tidak boleh menyakitkan. Walau bagaimanapun, elakkan penggunaannya secara berlebihan – terutama yang mengandungi asid atau benzoil peroksida, kerana boleh menyebabkan kerengsaan tambahan.

Apabila anda berada dalam keadaan terikat

Sumber gambar:Reviewed

Berfungsi lebih baik untuk pembaikan semalaman, Pembalut lepuh atau tampalan hidrokoloid berfungsi dengan menarik isi jerawat daripada topikal yang mengeringkan jerawat.

IKLAN

Cadangan Produk:

Jika berlaku kecemasan, gunakan suntikan kortison.

Sumber gambar:klikdokter

Sekiranya anda mempunyai pakar dermatologi, sehari sebelum peristiwa penting dalam hidup, anda boleh mendapatkan suntikan kortison untuk segera merawat jerawat anda. Fikirkan dengan serius mengenai tahap keperluannya.

Boleh digunakan apabila keadaan darurat seperti sehari sebelum perkahwinan anda. Suntikan steroid mengurangkan radang jerawat dengan segera tetapi kesan sampingan suntikan steroid adalah penipisan kulit, kilat dan kemungkinan lekukan di tempat suntikan. Rawatan TIDAK disyorkan sebagai rawatan jerawat biasa.

Tiada pilihan, cubalah rawatan DIY.

Anda boleh mendapatkan rawatan jerawat di rumah dengan beberapa ramuan di dapur anda. Cuba yang berikut:

  • Sedikit pes aspirin yang dihancurkan ke jerawat membantu mengeringkan tempat dan radang.
  • Ubat gigi jenis legap, bukan gel, boleh digunakan untuk mengeringkan jerawat.
  • Ais ke jerawat merah memberikan penyempitan saluran darah serta membantu kemerahan.
  • Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan kompres hangat untuk merawat jerawat lebih cepat.

Percaya atau tidak, picit jerawat boleh jadi salah satu pilihan. Teruskan dengan berhati-hati.

Sekiranya anda telah habis semua pilihan tidak ada yang berhasil, tiba masanya untuk mempertimbangkan untuk memicit jerawat.

Jika jerawat mempunyai whitehead yang besar -dan semua isinya dapat dilihat di bahagian atas, anda boleh menggunakan tangan yang bersih, sarung tangan atau pelapik kapas untuk memberi tekanan lembut. Masalahnya jelas, timbul ketika anda mengeluarkan jerawat yang belum siap untuk muncul, atau memerah dengan jari yang kotor. Memicitnya dengan kuku yang tidak steril boleh menyebabkan penyebaran jangkitan mikro, lebih banyak keradangan dan parut.

Akhir sekali, percayalah concealer anda.

Sumber gambar:Good housekepping

Mekap dibuat untuk masa-masa seperti ini. Adalah mungkin untuk membuat zit tidak kelihatan. Walaupun ia belum hilang sepenuhnya jika anda melabur dalam concealer yang berkualiti, yang dapat mengatasi kemerahan jerawat dan keradangan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI