Retinol adalah salah satu daripada bahan superhero yang jarang ditemui yang berada di atas senarai penjagaan kulit yang mesti digunakan oleh setiap pakar dermatologi. Walau bagaimanapun, tidak semua jenis kulit boleh bertolak ansur dengan derivatif vitamin A.

Jika retinol dan kumpulannya yang lebih besar, retinoid, terlalu kuat untuk kulit anda, terdapat alternatif yang lebih lembut. Bakuchiol dan minyak rosehip adalah dua daripada pertukaran yang lebih biasa yang terlintas di fikiran, tetapi terdapat satu lagi botani penentang usia yang muncul dalam senarai ramuan: rambutan.

Superfruit tropika yang berbulu, merah dan tropika yang ditanam di Asia Tenggara mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan daunnya mengandungi ekstrak yang fungsi serupa dengan retinol, walaupun dengan cara yang lebih semula jadi dan kurang menjengkelkan. Inilah yang anda perlu tahu tentang rambutan dalam penjagaan kulit.

Kebaikan rambutan untuk kulit

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Retinol dan retinoid mempunyai sejarah yang lama dan didokumentasikan dengan baik yang dan merawat masalah kulit daripada liang besar dan jerawat kepada kedutan dan hiperpigmentasi. Dengan itu, kesabaran adalah kunci apabila ia datang untuk memperkenalkan bahan-bahan yang berasal dari vitamin A ke dalam rutin penjagaan kulit anda. Proses retinisasi yang dipanggil biasanya termasuk kerengsaan, mengelupas, kekeringan, dan kemerahan. Walaupun kesan sampingan biasanya berkurangan dengan masa, sesetengah orang mendapati bahawa kulit mereka terlalu sensitif. Dalam kes sebegini, alternatif, seperti rambutan, mungkin cara yang perlu diambil.

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Rambutan, yang kelihatan serupa dengan laici, adalah alternatif retinol yang sangat baik untuk kulit sensitif dan sesiapa sahaja yang mengalami reaksi buruk terhadap retinol. Kedua-dua retinol dan rambutan merangsang pengeluaran kolagen dan pusing ganti sel, membantu meminimumkan penampilan garis-garis halus dan hiperpigmentasi sambil menggalakkan penampilan yang lebih muda. Tetapi rambutan melakukannya tanpa merengsakan kulit kerana ia lebih lembut.

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Oleh itu, pakar sering mengesyorkan retinol kepada sesiapa yang mencari rawatan jerawat dengan faedah anti-penuaan dan rambutan untuk mereka yang mempunyai masalah penuaan, hanya kerana ia telah menunjukkan peningkatan dalam garis-garis halus dan kedutan tetapi tidak diketahui dapat mengurangkan jerawat. Oleh kerana rambutan menghidratkan tetapi masih memberikan faedah anti-penuaan yang sangat baik, pakar mengesyorkannya untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif atau kering. Ya! Bagus untuk anda yang ingin mengekalkan kulit mereka kelihatan muda tanpa mengambil risiko kesan sampingan retinol yang tidak selesa.

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

IKLAN

Buah yang tertutup cangkerang telah wujud selama bertahun-tahun, tetapi ia baru-baru ini mula memasuki lorong penjagaan kulit. Ia adalah bahan termaju dan berkesan yang menyokong pengeluaran semula jadi kolagen, meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan penampilan kedutan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa ia memberikan keserian dan penghidratan kulit, meminimumkan penampilan garis-garis halus, termasuk lingkaran gelap di sekeliling mata.

Dengan itu, ia bukan perbandingan satu sama lain antara retinol dan rambutan. Kekuatan dan keberkesanan tidak sama dengan retinol, kesannya serupa, ditambah ia menghidrat. Dan, tidak seperti retinol dan retinoid, yang tidak boleh digunakan oleh wanita hamil dan menyusu, rambutan selamat untuk semua mereka.

Bakuchiol alternatif selamat kulit sensitif

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Akhir-akhir ini, retinol telah menentang beberapa saingan semula jadi, seperti bakuchiol dan rambutan, yang bekerja ke arah matlamat akhir yang sama tanpa isu biasa yang datang dengan retinol. Annda pasti teruja dan menyukai hasil bakuchiol, jadi perkara terbaik seterusnya’ dalam bahan berasaskan tumbuhan yang berfungsi serupa dengan retinol. Kini, terdapat alternatif kedua berasaskan tumbuhan kepada retinol sebagai tambahan kepada bakuchiol.

Merangsang pengeluaran kolagen mungkin salah satu rahsia rambutan yang paling disimpan. Sama seperti superfruits dan superplant lain, rambutan penuh dengan antioksidan (seperti mangan dan vitamin C) untuk membantu melawan kerosakan radikal bebas dan memulakan pengeluaran kolagen semulajadi badan. Kulitnya mengandungi antioksidan, pulpa membantu menghilangkan radikal bebas, dan ekstrak daun merangsang pengeluaran kolagen dan elastin.

Cara memasukkan rambutan ke dalam rutin penjagaan kulit anda

Buat masa ini, rambutan masih cantik di bawah radar, pakar berharap jenama lain menggunakan ramuan dalam ruang penjagaan kulit yang bersih dan semula jadi untuk bergerak ke hadapan kerana, seperti yang dia katakana pakar. Jika anda sudah bersedia untuk mengalu-alukan superfruit ke dalam rutin penjagaan kulit anda, berikut adalah produk untuk dipertimbangkan:

Piawaian Emas Penjagaan Kulit, Direvolusikan

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

IKLAN

Membaca terlalu banyak artikel yang menambah ketakutan kita untuk mencuba bahan penjagaan kulit standard emas, iaitu retinol. Daripada banyak dakwaan bahan ini telah dilampirkan, kepekaan yang berlebihan terhadap pendedahan matahari dan kerengsaan mungkin akan menjadi senarai teratas. Namun, pada masa yang sama, kita mendengar pakar dan orang di sekeliling kita menyanyikan pujian untuk faedah anti-penuaan dan pelicinan kulit yang menakjubkan yang menyaingi semua produk lain di pasaran. Jadi, adakah retinol benar-benar penyelesaian kepada semua masalah kulit kita? Ya!

Semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada retinol, tetapi tidak semua retinol dicipta sama. Retinol berfungsi paling baik apabila digabungkan dengan bahan-bahan yang menenangkan yang menguatkan penghalang lembapan, kunci untuk tidak mengalami kerengsaan. Maka terciptalah Phyto-Retinol Blend™ dengan bakuchiol, rambutan dan asid ferulik.

Advanced Retinol + Ferulic Texture Renewal Serum

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Serum yang memperbaharui kulit wajah setiap hari yang dikuasakan oleh Phyto-Retinol BlendTM untuk mengurangkan rupa cela dan garis halus yang jelas untuk kulit yang jelas dan sekata. Retinol, bakuchiol, rambutan, dan asid ferulik berfungsi secara sinergistik untuk membantu membina protein kulit, tekstur licin, mengurangkan cela dan garis-garis halus dengan jelas, serta meningkatkan keserian wajah. Manakala penghidrat squalane dan asid hyaluronik yang berkuasa membantu mencegah kehilangan air dan meningkatkan penghidratan. Terbukti secara klinikal memperbaiki tekstur kulit, sasaran breakout, liang membesar menjadi halus.

Advanced Retinol + Ferulic Overnight Wrinkle Treatment

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Rawatan semalaman yang dikuasakan oleh Phyto-Retinol BlendTM untuk menegangkan, mengurangkan kedutan dan memulihkan penghidratan dengan menyokong proses pembaharuan semula jadi kulit. Retinol, bakuchiol, rambutan, dan asid ferulik berfungsi secara sinergistik untuk meningkatkan hasil bagi faedah menghaluskan kedutan yang maju, tanpa kesan sampingan yang biasanya dikaitkan dengan retinol.

IKLAN

Membantu membina protein kulit supaya kelihatan terangkatkan nada & tekstur kulit semasa anda tidur. Niacinamide membantu menguatkan penghalang kelembapan kulit manakala ekstrak evening primrose membantu meningkatkan tekstur dan keanjalan.

Advanced Retinol + Ferulic Triple Correction Eye Serum

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Serum yang cepat menyerap yang menampilkan Phyto-Retinol BlendTM, terbukti secara klinikal dapat merawat rupa mata yang semakin tua dengan 3 cara iaitu menegangkan kulit, meningkatkan penghidratan dan mengurangkan rupa kedutan & kekejangan. Pengalaman dapat dilihat dengan jelas, lebih lancar, dan lebih kaya sepanjang tahun. Retinol, bakuchiol, rambutan, dan asid ferulicaberfungsi secara sinergi untuk membantu melicinkan kelihatan garis & kedutan.

PROTip:Gunakan primer sebelum bersolek.
Advanced Retinol + Ferulic Overnight Texture Renewal Peel (16 packettes)

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!

Pengelupasan satu langkah semalaman yang dikuasakan oleh Phyto-Retinol BlendTM untuk melicinkan tona dan tekstur yang tidak sekata, mencerahkan dan menambah baik rupa ketidaksempurnaan. Sekali lagi bahan seperti retinol, bakuchiol, rambutan dan asid ferulik berfungsi secara sinergistik untuk membantu membina protein kulit dan menyokong pembaharuan kulit semasa anda tidur. Ekstrak timun menenangkan dan melindungi daripada radikal bebas manakala squalane dan asid hyaluronik menghidrat untuk kulit yang berseri dan kelihatan sihat.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Rambutan Bahan Penjagaan Kulit Penganti Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif. Hebat Betul!