Khas untuk anda yang memakai hijab, pastinya anda mengalami masalah rambut berminyak, kering dan berbau! Malah, kulit kepala kering juga akan menyebabkan kegatalan dan kelemumur. Sebenarnya, untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan produk ‘dry shampoo’ untuk mengatasinya.

Sumber gambar: Modbox

Dry shampoo’ merupakan produk sedikit berbeza dari syampu biasa. Ia dapat memberi kesegaran kepada rambut anda yang berminyak dan berbau lebih harum. Tiada siapa yang suka rambut kusut, tak bermaya, berkelemumur dan kulit kepala bermasalah. Jadi, dengan dry shampoo ia mungkin boleh membantu korang untuk hilangkan semua masalah tersebut.

Produk ini hanya perlu ‘spray’ seperti ‘hairspray’ sahaja dan anda mulakan aktiviti harian seperti biasa! Tidak perlu habiskan masa untuk keringkan rambut, senangnya!

Antara kelebihan ‘dry shampoo’ yang wajib anda tahu adalah:

Sumber gambar: Cottonbro

1. Menyerap Minyak di Kulit Kepala.

Khas untuk anda yang memiliki kulit kepala yang berminyak yang disebabkan sebum yang dihasilkan dari kulit kepala (yang juga mungkin bercampur dengan peluh) diserap oleh formula ‘dry shampoo’ ini! Terutamanya kepada anda yang aktif dan mempunyai jadual harian yang padat, ia benar-benar menjimatkan masa!

Dalam beberapa percikkan sahaja, ‘dry shampoo’ ini mampu mengatasi rambut dan kulit kepala berminyak.

2. Menambah volum pada rambut

IKLAN

Oleh kerana ia mamu menyerap minyak dengan baik dan rapi, ia dapat memberi efek kepada rambut untuk volum yang lebih besar dan lebat!

Sumber gambar: ptankilevitch

3. Kebaikan dari akar rambut!

Selain membuat rambut lebih bervolum, salah satu manfaat lain ialah ia dapat memberi kebaikan dari akar rambut juga. Kelembutan yang diserap pada rambut bukan sahaja dari hujung malah dari akar rambut juga!

Triknya, cuba semburkan ‘dry shampoo’ ini pada akar rambut dan sikar rambut anda dari atas. Caranya sama sahaja jika anda menggunakan penyembur rambut! Kemudian sisir sekali lagi untuk meratakannya! Pastinya anda akan memiliki rambut yang lembut dan licin!

IKLAN

4. Memberi haruman berpanjangan!

Jika anda memakai hijab sekalipun, semburan ‘dry shampoo’ ini mampu menghasilkan haruman yang wangi! Usah risau jika anda berpeluh dan risau jika tudung anda berbau, ‘dry shampoo’ mampu untuk mengatasi masalah ini. Pastikan anda menyembur pada setiap bahagian rambut dari akar hinggalah ke hujung rambut!

Sumber gambar: Travel And Leisure

5. Melambatkan warna rambut pudar

Bagi anda yang mewarnakan rambut, ‘dry shampoo’ berfungsi sebagai bahan pelindung untuk memastikan warna rambut kekal lama. Ini adalah kerana, jika anda menggunakan syampu biasa, ia akan menyebabkan warna rambut cepat turun apabila anda menggosok dan membilas rambut! Oleh kerana itu, untuk menjaga kebersihan kepala, langkah ini amat disarankan untuk dilakukan.

IKLAN

6. Menjimatkan masa

Sesuai bagi anda yang mempunyai jadual harian yang sibuk dan padat, semburkan sahaja ‘dry shampoo’ ini untuk memastikan kesegarannyta tahan lebih lama! Tidak perlu risau untuk membersihkannya, ia semula jadi diformulasi untuk tidak dibasuh. Hanya semburkan sahaja dengan rapi dan anda sudah siap untuk melakukan aktiviti anda! Menjimatkan masa, bukan?

7. Mencegah kulit kepala dari menjadi kering

Cuaca di Malaysia yang panas dan lembap memang membuatkan kepala cepat berpeluh. Ia akan menyebabkan kita seringkali ingin membasuh rambut. Tetapi awas! Jika selalu mencuci rambut, ia akan menyebabkan kulit kepala akan kering dan menyebakan penghasilkan minyak semakin banyak! Jadi, salah satu cara untuk mengatasinya, gunakan sahaja ‘dry shampoo’ untuk kesegaran yang berpanjangan tanpa menyebabkan kulit dan rambut menjadi kering! 

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI