Walaupun destinasi yang jauh kelihatan seperti mimpi, pergi ke sana selalunya boleh berasa seperti mimpi ngeri. Melalui pengalaman lima pramugari yang berkongsi petua terbaik mereka untuk bertahan dalam penerbangan jarak jauh.

Di antara kabin kapal terbang yang sempit, ruang kaki kecil, dan makanan kapal terbang, penerbangan jarak jauh boleh terasa menakutkan. Tetapi mereka bersetuju bahawa terdapat cara pengembara boleh membuat penerbangan yang panjang itu lebih mudah.

Daripada apa yang perlu dibungkus hingga bila hendak terbang, dalam satu temubual insider dengan lima pramugari yang berkongsi petua terbaik mereka untuk bertahan dalam penerbangan jarak jauh.

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Memakai Bantal Leher ‘Travel’ Dengan Betul. Ohhh Sungguh Selesa!!

Pengalaman sebenar

Seorang pramugari yang bekerja dalam penerbangan jarak jauh keluar dari Eropah berkata dia tidak pernah lupa untuk membawa sekali topeng muka, tetapi bukan atas sebab yang anda fikirkan.

5 Pramugari Kongsi Petua Terbaik Untuk Bertahan Dalam Penerbangan Jarak Jauh. Wajib Ada Botol Air!

Karen, seorang pramugari yang bekerja dalam penerbangan transatlantik keluar dari Norway dan menyiarkan kandungan di bawah nama pengguna @karenvaje, sudah terbiasa dengan cabaran penerbangan jarak jauh.

Dan salah satu halangan terbesar apabila dia melakukan perjalanan jauh adalah berasa terdedah semasa dia tidur. Dia bergurau bahawa mulutnya biasanya ternganga lebar apabila dia mula masuk dan keluar dari tidur, perasaan yang dia tidak suka. Untuk mengatasinya, Karen berkata dia kini sentiasa membungkus topeng muka.

“Saya mendapat tahu semasa pandemik bahawa saya suka memakai topeng,” katanya.

Topeng muka yang dipasangkan dengan topeng mata dan fon kepala peredam hingar ialah gabungan idealnya untuk tidur dalam penerbangan yang jauh.

“Anda tidur lebih lena,” katanya. “Saya boleh tidur sepanjang perjalanan selagi saya berasa dilindungi. Jadi membungkus topeng muka, bagi saya, adalah nasihat terbaik saya.”

IKLAN

Seorang lagi pramugari mencadangkan melangkau penerbangan siang hari dan memilih mata merah.

Telah bekerja sebagai pramugari selama empat tahun dan berkongsi kehidupannya di TikTok di bawah nama pengguna @londonkaizen, memberitahu bahawa dia kerap melancong antara Boston dan Los Angeles.

5 Pramugari Kongsi Petua Terbaik Untuk Bertahan Dalam Penerbangan Jarak Jauh. Wajib Ada Botol Air!

Penerbangan hampir tujuh jam bermakna dia telah berlatih dengan masa perjalanan yang panjang. Dan daripada pengalamannya, dia mengetahui bahawa penerbangan mata merah adalah yang paling bijak untuk ditempah.

“Dengan cara ini, ia sejajar dengan jadual tidur anda,” katanya. “Anda sedang berehat pada waktu malam, dan kemudian apabila anda sampai ke destinasi, anda akan bangun dan bersedia untuk menjalani hari anda.”

Selain itu, dia berkata penerbangan lewat malam biasanya lebih senyap dan selalunya melibatkan lebih sedikit keluarga, dan oleh itu lebih sedikit kanak-kanak yang menangis di atas kapal. Dengan menempah penerbangan jarak jauh mata merah, ia membantunya melawan jet lag dan memaksimumkan masa di destinasi baharu.

ARTIKEL BERKAITAN: Pramugari Kongsi Petua ‘Kunci’ Kemas Bagasi Ringan Dengan ‘Teknik Lipatan’ Yang Bijak Untuk Diikuti

Seorang pramugari berkata dia mengemas barang yang mengutamakan tidur.

5 Pramugari Kongsi Petua Terbaik Untuk Bertahan Dalam Penerbangan Jarak Jauh. Wajib Ada Botol Air!

IKLAN

Demi, seorang pramugari dalam tahun pertama penerbangannya yang melalui @deardemdiary di TikTok, memberitahu bahawa tidur adalah keutamaannya dalam mana-mana penerbangan jarak jauh. Dan untuk mencapai itu, dia berkata dia menyediakan ruang di dalam beg peribadinya untuk barang-barang yang akan membantunya menangkap beberapa Zzz.

“Nasihat terbaik saya ialah tidur,” kata Demi. “Bawa fon kepala dan bantal leher.”

Jika anda tidak boleh tidur, Demi mencadangkan membaca buku atau menonton filem. Dia “malah melihat orang mengait,” katanya.

Seorang pramugari menasihatkan penumpang supaya membawa hiburan sendiri dan bukannya bergantung pada skrin kapal terbang.

Liz, seorang pramugari untuk Southwest yang berkongsi gaya hidupnya di akaun TikTok @wanderlizst, tidak pernah lupa untuk memuat turun senarai main dan filem sebelum penerbangan jarak jauh.

5 Pramugari Kongsi Petua Terbaik Untuk Bertahan Dalam Penerbangan Jarak Jauh. Wajib Ada Botol Air!

Walaupun penumpang mungkin boleh tidur untuk beberapa waktu penerbangan, tidur untuk keseluruhan penerbangan jarak jauh tidak mungkin. Untuk mengisi masa itu, Liz berkata dia sentiasa menaiki penerbangan jarak jauh dengan muzik, filem, rancangan TV dan buku yang dimuat turun pada telefonnya.

IKLAN

Dengan cara itu dia boleh mengisi bila-bila masa dia tidak tidur dengan kandungan yang dia nikmati, terutamanya kerana pesawat itu mungkin tidak mempunyai sesuatu yang dia mahu tonton.

Selain itu, WiFi sering kos tambahan untuk penerbangan, jadi Liz menjimatkan wang dengan memuat turun media sebelum melangkah ke pesawat.

Akhirnya, seorang pramugari menggesa pelancong supaya tidak melupakan botol air yang boleh diguna semula.

Leanna, seorang pramugari yang melalui @leannacoy di TikTok, memberitahu, kuncinya untuk bertahan dalam penerbangan jauh adalah kekal terhidrat.

5 Pramugari Kongsi Petua Terbaik Untuk Bertahan Dalam Penerbangan Jarak Jauh. Wajib Ada Botol Air!
A bottle of water for passenger on the aircraft

Perjalanan di udara boleh jadi mengeringkan anda. Kapal terbang mempunyai kabin kering, yang menyebabkan penumpang kehilangan air pada kadar yang lebih tinggi daripada biasa. Dengan mengambil kira perkara ini, Persatuan Perubatan Aeroangkasa menasihatkan pelancong supaya minum sekurang-kurangnya 8 auns air untuk setiap jam mereka berada di udara.

Dalam usaha untuk mencapai matlamat itu, Leanna berkata dia sentiasa membungkus botol air kosong yang boleh digunakan semula.

“Dengan cara ini anda tidak perlu membayar air di lapangan terbang dan anda tidak perlu terus mendapatkan hanya secawan air daripada pramugari.”

Dan kekal terhidrat dalam penerbangan jarak jauh mempunyai faedahnya. Malah kekal terhidrat adalah satu cara untuk mengelakkan jet lag.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/EaFq1zoAa6s