Bukan sahaja wanita yang pernah berdepan dengan masalah berat badan berlebihan, tetapi juga kaum lelaki. Walaupun kebimbangan mereka tidak seperti orang perempuan, tetapi jika membabitkan maruah pastinya akan mengundang marah. Seperti perkongsian lelaki ini di laman sosial twitter menggunakan akaun @Khairil Azib. Dia yang pernah berbadan besar suatu ketika dulu dan disebabkan perbuatan dan kata-kata orang menyebabkan dia berubah dan berusaha untuk turunkan berat badan. Dia akhirnya berjaya menurunkan berat 30 kg daripada 96 kg dan turut berkongsi tip dia berjaya dalam misinya ini.

Dari kecik memang sudah berbadan besar. Arwah nenek jaga dan bagi makanan yang sedap-sedap.

Oleh kerana asyik makan menyebabkan badan jadi cepat naik.

Cerita pertama buat tekad untuk kurus. Pertama dulu suka main buaian dan pernah main hingga putus dan jatuh macam nangka busuk.

Kedua, pernah juga pergi theme park dan tak boleh naik sebab tali belt keselamatan tak muat hingga dikatakan ‘adik gemuk sangat’.

IKLAN

Cerita ketiga masa buat ujian segak yang membuatkan saya tekad untuk berubah. Lagi-lagi masa ambil ukuran untuk tinggi dan timbang berat.

Masih ingat waktu PJK itulah cikgu umum akulah budak palung berat di hadapan murid kelas lain.

Masa itu semua orang gelak besar dan ada yang bertepuk pada ‘sea lion’ padanya. Memang malu dan rasa mahu menangis.

IKLAN

Bermula dari hari itu tekad untuk kurus. start tak makan dan kalau makan pun akan muntahkan balik bila teringat ejekan kawan-kawan. Memang berat turun sampailah perut jadi sakit dan tak boleh jalan sebeb susu bengkak.

Dari situlah baru dia mulakan diet secara betul sebab takut sakit datang balik. Dengan diet itu dia berjaya turun 10 kg setahun.

Tapi selepas itu berat kembali stuck 80 kg. walaupun ketika itu sudah hilang 16 kg tetapi masih tak puas hati dan mula buat research mengenai teh.

IKLAN

Ini juga salah satu sebab boleh turun berat.

Bayangkan sebelum itu berat 96 kg hinggalah turun ke 66 kg. Selain jaga pemakanan, dia juga turut membuat exercise lompat bintang.

Tak pergi gim sebab jauh. cuma buat exercise lompatan sahaja dan ia memang berkesan.

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI