Dalam zaman teknologi ini semakin ramai yang lebih senang menggunakan medium sosial untuk pelbagai tujuan. Salah satunya adalah berdakwah dengan cara perkongsian ilmu. Isteri kesayangan Datuk Aliff Syukri, Datin Seri Shahida juga tidak ketinggalan berkongsi ilmu kepada followernya. Perkongsiannya mengenai hukum mengingati mati memberi keinsafan dan ingatan kepada kita yang masih hidup untuk lebih bersedia kerana kematian itu boleh datang pada bila-bila masa sahaja.

Ramai yang berterima kasih kepada Datin Shahida atas perkongsian berguna ini untuk terus muhasabah diri.

Ayuh kita fahami perkongsian ilmu yang dimuat turut tiga hari lalu dan mendapat lebih 10 ribu like di instaram.

Hukum Mengingati Mati

IKLAN

Walau bagaimanapun keadaan yang bergolak dalam pemikiran manusia. Namun Islam menganjur umatnya (sunat) supaya mengingati mati. Samada cara termenung menggambarkan saat-saat kematian itu ditempuhi, menziarahi orang sakit, menziarahi kubur, menghantar jenazah ke kubur dan sebagainya.

Mengingati mati adalah berbeza hukumnya dengan bercita-cita hendak mati, kerana bercita-cita hendak mati yang nekad dengan putus asa, tidak sabar atas penderitaan adalah bukan sifat seorang Islam mukmin dan ditegah oleh syarak ( haram ) kerana nekad sedemikian kadangkala boleh membawa pembunuhan diri.

Adapun memohon dipendekkan umur dengan sebab kezaliman yang berlaku dan tidak ada jalan bagi menghindarinya adalah diharus dengan secara bersandar, seperti kata doanya, bermaksud : “Ya Allah hidupkanlah aku sekiranya kehidupan itu memberi kebaikan kepadaku dan matikanlah aku sekiranya kematian itu menjadi kebaikan kepadaku”.

IKLAN

Untuk Renungan
Siapa yang memasuki kubur dengan tidak membawa bekalan samalah seperti orang yang belayar di lautan dengan tidak berperahu! (Sayidina Abu Bakar As Siddiq)

Komen dari netizen

@zakiah_yahya Aamiinn.. Btl tu Datin muhasabah diri.yng baik.

@suzanahassan2 terima kasih atas perkongsian..

@june_776 MasyaAllah…posting yg amat baik datin…sering mengingati mati agar sentiasa bersedia kerana kematian dtg pd bila2 masa..

@haziqahreduan13 In shaa Allah. Thankss datin ingatkan kami semua. Semoga kita dijemput nanti pon dalam keadaan beriman. Aamiin

@suhaila78 sangat terbaik datin terima kasih atas perkongsian

 

IKLAN

 

Untuk pengetahuan, Datin Seri Shahida juga sedang mengandung anak keempatnya. Buat masa ini pasangan jutawan ini sudah mempunyai 3 anak kandung dan juga 2 orang anak anak angkat mereka.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM DATIN SHAHIDA

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI