Tiffany Werner ialah seorang ibu berusia 42 tahun dari McHenry, Mississippi, yang melancong ke Malaysia selama enam hari pada awal bulan Jun lalu.

Pada 4 Jun, Werner sedang melawat sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur, ibu kota Malaysia, apabila dia merakam dan menyiarkan video di mana dia boleh didengari berkata, “Untuk semua orang saya di Amerika yang menganggap saya berada di dunia ketiga. negara, adakah ini kelihatan dunia ketiga kepada anda?”

Werner kemudian menyorot kamera dari wajahnya untuk mendedahkan bahagian dalam pusat beli-belah, yang mempunyai berbilang tingkat dan satu siri eskalator melata dalam corak zig-zag di antaranya. Werner kemudian berkata dalam video itu, “Negara kami tidak mempunyai apa-apa seperti ini.”

ARTIKEL BERKAITAN: Keunikan ‘Street Food Malaysia’, Burger Ramly Tarik Perhatian Youtuber UK. Iktiraf Sebagai Yang Terbaik Pernah Dinikmati!

TikTok menjadi tular, menerima 2.4 juta tontonan, dan ia kini menjadi video paling banyak ditonton di akaun Werner, di mana dia biasanya menyiarkan video pendek yang mendokumentasikan perjalanannya yang kerap ke seluruh dunia bersama keluarganya. Video itu bertujuan untuk menunjukkan kepada orang ramai apa yang sebenarnya disukai oleh Malaysia.

Tiffany Werner bersama keluarganya. Tiffany Werner melalui TikTok

@tiffanywernertraveling @tiffanywernertraveling You must travel and visit Malaysia! Voted #1 to me! #malaysia #travel #bestcountryintheworld #traveltiktok #fyp #backpacking #traveltiktok ♬ original sound – Werner family travel

Malaysia “dunia ketiga”

Wanita ini menggunakan frasa “dunia ketiga,” kerana rakannya dari Mississippi telah menggunakan istilah itu untuk menerangkan tempat yang dia pergi, walaupun dia berkata dia tidak begitu menyukai istilah itu. Frasa “dunia ketiga” berasal semasa Perang Dingin sebagai cara untuk menggambarkan negara yang tidak sejajar dengan Kesatuan Soviet atau AS, dan kemudian berkembang menjadi istilah yang digunakan untuk menggambarkan negara bukan Barat.

Ramai ahli sejarah kontemporari percaya bahawa istilah itu sudah lapuk, dan ada yang memilih untuk menggantikannya dengan frasa “negara membangun,” walaupun beberapa cawangan telah melaporkan bahawa terdapat perselisihan pendapat di kalangan ahli akademik tentang istilah ini, terutamanya kerana beberapa negara bukan Barat mempunyai KDNK yang lebih tinggi berbanding negara di Eropah.

“Saya rasa seperti ramai orang Amerika, sekurang-kurangnya orang yang berdekatan dengan saya, benar-benar tidak tahu bagaimana orang di negara lain hidup,” katanya sambil menjelaskan bahawa dia membuat video itu untuk menunjukkan kepada orang yang mungkin tidak pernah mengembara.

Pada 2019, Forbes melaporkan bahawa dalam tinjauan terhadap 2,000 rakyat Amerika, 40% mengatakan mereka tidak pernah meninggalkan negara itu. Pelbagai cawangan juga melaporkan bahawa rakyat Amerika kurang berkemungkinan melancong ke luar negara berbanding rakyat di kebanyakan negara lain. Ia adalah sebahagian daripada siri TikToks yang menunjukkan semua perkara yang mengejutkannya tentang Malaysia.

Tiffany Werner mendokumenkan perjalanan keluarganya di Instagram dan TikTok

ARTIKEL BERKAITAN: Jalan-jalan Cari Makan Naik ‘Sleeper Train’ Ke Kelantan Memang Best Sangat! Gadis Ini Kongsi Pengalaman

Pusat membeli-belah syurga kanak-kanak

Tiffany mula mengembara bersama suami dan dua anaknya tahun lepas dan sejak itu telah menarik anak-anaknya keluar dari sekolah supaya mereka boleh melawat dan mengetahui lebih lanjut tentang negara lain. Empat sekeluarga itu berakhir di Malaysia pada awal Jun, kerana mereka sedang mencari tempat untuk tinggal sebentar sambil cuba memperbaharui visa mereka ke Thailand, tempat mereka menginap sebelum ini.

Pusat beli belah Suria KLCC.

Dia memaklumkan tahu serba sedikit tentang Malaysia sebelum dia mendarat di sana dan merakam lebih daripada 20 video dirinya semasa dia melawat tempat dan mencuba masakan baharu di Kuala Lumpur. Kandungannya yang difilemkan di Malaysia kini mempunyai lebih daripada 3 juta tontonan. Dalam perjalanannya, Werner amat kagum dengan pusat membeli-belah yang dilihatnya di Kuala Lumpur.

 

IKLAN
@tiffanywernertraveling Omg! #suriaklcc #malls #shopping #kl #malaysia #money #fyp #kltower ♬ Music For a Sushi Restaurant – Harry Styles

Malaysia terkenal dengan “budaya pusat beli-belah,” dan terdapat lebih 20 pusat membeli-belah di Kuala Lumpur, menurut laman web pelancongan WonderfulMalaysia.com. Walaupun Werner melawat pusat beli-belah di AS, dia merasakan pusat membeli-belah direka dengan cara yang lebih baik di Malaysia berbanding di banyak bahagian di Amerika.

“Saya akan berjalan ke pusat membeli-belah dan hanya menggigil seluruh badan saya kerana penampilannya. Saya berasa sangat teruja,” katanya dalam temubual bersama Insider.

Tiffany juga berkata bahawa pusat beli-belah Malaysia, yang kadangkala terdapat peta digital yang menyediakan laluan tepat tentang cara untuk pergi dari lokasi semasa anda ke kedai tertentu, amat mengagumkan berbanding dengan banyak pusat beli-belah Amerika.

“Teknologi baharu yang Malaysia aplikasikan, auh mengatasi imaginasi saya,” katanya, sambil menambah, “Ia mewah dan hebat. Maksud saya, kelas pertama.”

Beberapa pusat membeli-belah mempunyai taman permainan dalaman yang besar untuk kanak-kanak dan salah satu mempunyai rollercoaster dalaman, kata Tiffany.

@tiffanywernertraveling Super cool indoor amusement park! #amusementpark #rollercoaster #kl #timesquaremall #malaysia #fyp ♬ original sound – Werner family travel

Pengalaman melawat Times Square Mall di Kuala Lumpur “terpesona” dengan fakta bahawa terdapat taman hiburan dalaman, termasuk rollercoaster yang berpusing di sekitar bahagian dalam pusat membeli-belah itu. Dia membeli dua tiket untuk anak-anaknya menaikinya dan berkata ia adalah pengalaman yang berbeza secara drastik bagi mereka, kerana tidak banyak aktiviti mesra kanak-kanak untuk mereka lakukan di bandar kecil di McHenry, Mississippi.

ARTIKEL BERKAITAN: Jalan-jalan Cari Makan Naik ‘Sleeper Train’ Ke Kelantan Memang Best Sangat! Gadis Ini Kongsi Pengalaman

“Jika anda pergi ke Google Earth dan mencari tempat asal saya, anda dapat melihat betapa terlindungnya anak-anak saya dan betapa lebih baiknya semua perkara yang menyeronokkan di sini berada di hujung jari mereka,” katanya.

Di pusat beli-belah lain, Tiffany menemui lubang pasir gergasi, lubang bola dan istana tiruan tempat kanak-kanak tempatan bermain dan merakamnya di TikTok. “Jika saya seorang kanak-kanak, saya akan menjadi gila,” katanya dalam video itu.

Malaysia makan memang mudah..

Sistem medan selera adalah baru kepada Werner, yang berkata dia merasakan dia boleh mencari apa sahaja yang dia mahu makan di satu tempat.

Terdapat banyak medan selera dalam dan terbuka di Malaysia, tempat penjual menyediakan gerai untuk menjual hidangan dan masakan yang berbeza.Ketika melawat medan selera Pasar Besar di Kuala Lumpur, dia berkata, “Saya kagum dengan fakta bahawa anda boleh mendapatkan apa sahaja yang anda mahukan.”

IKLAN
@tiffanywernertraveling Central Market #foodie #fyp #kl #malaysia #centralmarket #asianfood #malaysian @Werner family travel ♬ original sound – Werner family travel

 “Jika anda mahukan makanan India, makanan Itali, makanan Cina, semuanya ada,” tambahnya. Dia merasakan terdapat lebih banyak restoran di sekitar bandar daripada yang biasa dilihatnya, dengan kebanyakan daripadanya terus dibuka 24 jam sehari.

“Ia seperti kami tidak boleh makan dengan cukup,” katanya.

Malaysia mempunyai perkhidmatan penghantaran makanan yang serupa dengan Uber, yang Werner tidak tahu sebelum ini.

Grab ialah perkhidmatan penghantaran makanan dan pelancongan yang diasaskan di Malaysia. Tiffany Werner melalui TikTok.

Sebelum Werner pergi ke Bangkok, dia tidak sedar bahawa Thailand, dan beberapa negara lain di Asia Tenggara, mempunyai perkhidmatan penghantaran dan kereta yang dipanggil Grab, yang berfungsi dengan cara yang sama seperti Uber dan Uber Eats, dan diasaskan di Malaysia pada 2012 .

@tiffanywernertraveling Grab is amazing! #grab #foodservice #foodie #fyp #malaysia #kl @Werner family travel ♬ original sound – Werner family travel

Tiffany memesan pelbagai hidangan makanan melalui penghantaran Grab dan berkelah bersama keluarganya, merakamnya dan menyemak perkhidmatan di TikTok. Di kampung halamannya, Werner tidak selalu mempunyai akses kepada Uber atau perkhidmatan teksi yang boleh menghantar makanan dan dia berkata apabila dia memesan Grab di Malaysia, dia kagum kerana makanan itu tiba dalam masa 30 minit dan dihantar terus kepadanya pintu, walaupun dia tinggal di bangunan tinggi.

“Ia benar-benar menunjukkan bahawa mereka bekerja sangat keras dan meletakkan begitu banyak perhatian ke dalamnya. Maksud saya, pesanannya dibungkus dengan baik,” katanya, sambil menambah bahawa ia mengejutkannya kerana dia sudah biasa berasa seperti “separuh kok anda akan berada di mana-mana dan kentang goreng akan menjadi sejuk apabila pesanan sampai kepada anda.”

Sejarah negara

Werner belajar tentang sejarah dan budaya dari perspektif baharu di Malaysia, katanya.

Sebelum tiba di Malaysia, Werner berkata dia membayangkan kebanyakan orang akan beragama Buddha, sama seperti Thailand, jadi dia terkejut apabila mengetahui bahawa agama rasmi Malaysia ialah Islam, walaupun agama lain juga boleh diamalkan secara bebas, mengikut perlembagaan Malaysia.

@tiffanywernertraveling Well worth the visit! #nationalmonument #kl #malaysia #fyp #war #peaceandlove @Werner family travel ♬ Memories (Drinks Bring Back) – Ajay Stephens

Mengunjungi lokasi seperti Tugu Negara untuk menghormati mereka yang terkorban semasa Malaysia memperjuangkan kemerdekaan, dan Istana Negara di mana raja bersemayam, membantunya mempelajari perkara tentang negara yang tidak dipelajarinya sepanjang tahun dalam pendidikan.

“Setiap negara mempunyai sejarahnya sendiri, dan merupakan pengalaman pembelajaran yang hebat untuk mengetahui tentang budaya ini untuk diri saya sendiri,” katanya, tambahan dia mahu anak-anaknya tidak hanya belajar tentang sejarah dari perspektif Amerika. Werner berharap untuk kembali ke Malaysia dan gembira dia bercakap menentang salah tanggapan tentang negara.

IKLAN

Malaysia dalam indeks negara ‘membangun’ PBB

Mengimbas kembali TikTok viralnya tentang Malaysia, di mana dia mencabar orang yang mungkin merujuk kepada Malaysia dengan istilah yang dipertikaikan, “dunia ketiga,” Werner berkata, “Saya suka membuka perbincangan yang sukar dan saya gembira ia mendapat sambutan yang begitu baik. .”

Menurut senarai klasifikasi negara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk 2022, Malaysia secara rasminya adalah “negara membangun,” tetapi ia tidak berada dalam senarai negara “kurang maju” PBB di dunia. Pada tahun 2020, Forbes melaporkan bahawa Malaysia melabur sumber untuk menjadi sebahagian daripada Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi, sebuah kolektif negara maju yang sering dirujuk sebagai “kelab negara kaya.”

@tiffanywernertraveling Malaysian zoo #zoo #panda #savethepandas #fyp #kl #malaysia #Zootiktok #traveltomalaysia @Werner family travel ♬ original sound – Werner family travel

Dia ingin kembali ke Malaysia untuk perjalanan yang lebih panjang, lalu berkata, “Saya tidak tahu mengapa sesetengah orang masih menggunakan istilah ‘dunia ketiga’, tetapi mereka perlu menyemak diri mereka kerana tempat ini menakjubkan,” katanya.

Pengulas Malaysia berkata mereka gembira kerana video itu menangani salah tanggapan umum tentang budaya mereka.

Ramai pengulas di bawah video Werner memberitahu TikToker bahawa mereka berasal dari Malaysia, atau mempunyai bendera Malaysia di sebelah nama pengguna mereka.

Pengulas-pengulas ini bersetuju bahawa sesetengah orang seolah-olah mempunyai salah tanggapan tentang kehidupan ramai penduduk di Malaysia.

“Malangnya… sesetengah orang masih menganggap bahawa rumah kami di atas pokok lol,” satu komen dengan 138 suka berkata.

Pengulas lain berkata mereka bersetuju adalah salah untuk orang merujuk kepada negara menggunakan istilah “dunia ketiga,” dan mereka berpendapat orang harus melawat negara sebelum membuat pertimbangan mengenainya.

Werner mahu terus mengembara dan mengalami budaya baharu bersama keluarganya, mendokumentasikannya di TikTok.

Sejak meninggalkan Malaysia, Werner telah kembali ke Thailand dan kini menetap di Tbilisi, Georgia, di mana dia merakam kandungan tentang pengalaman dan perjalanannya.

“Saya gembira untuk menyebarkan kegembiraan dan kesedaran tentang budaya yang berbeza,” katanya kepada, sambil menambah, “Saya berharap untuk menggalakkan orang ramai keluar dari kotak mereka, pada dasarnya.” Werner berkata dia mahu kandungannya memberi inspirasi kepada penonton untuk “pergi melihat orang yang berbeza, tempat yang berbeza dan cara hidup yang berbeza.”

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: INSIDER & TIKTOK TIFFANY TRAVEL

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI