Meskipun tidur itu sebagai perkara tabi’i kebiasaan bagi manusia, begitu juga makan minum dan naluri lain seumpamanya. Semua tuntutan naluri tabi’i dan segala gerak-geri itu, boleh dijadikan sumber pahala untuk bekalan akhirat.

Tidur merupakan kesinambungan daripada sifat mengantuk.

Sesungguhnya sifat mengantuk itu bukan sesuatu yang dicari atau diusahakan, tetapi ia terjadi setelah tubuh letih akibat aktiviti kerja sepanjang hari. Islam mengajar manusia sama ada perkara yang diikhtiar atau tidak jika seseorang itu tahu, ia akan menjadi bekalan hidup diakhirat. Tidur setelah didahului rasa mengantuk kurniaan Tuhan, akan menjadikan tubuh berehat dan cergas semula.

Peraturan dan adab sebelum tidur

Di Akhirat ada habuan bagi manusia itu, oleh itu Islam mengajar peraturan dan adab tidur, supaya tidur menjadi sesuatu ibadah yang berfaedah kepada manusia di dunia dan akhirat. Peraturan dan adab pertama, ialah bersihkan mulut dengn bersugi (gosok gigi) dan bersuci serta berwuduk.
Islam bukan sahaja menyuruh berwuduk ketika hendak menunaikan solat atau membaca Al–Quran sahaja, bahkan Islam anjurkan berwuduk itu mengajar manusia agar tidur dalam keadaan beribadat kepada Allah SWT.

1. Seseorang yang berwuduk andainya meninggal dunia semasa tidur, maka matinya dalam keadaan suci bersih. Tiada yang boleh beri jaminan bahawa selepas tidur anda akan bernafas semula untuk meneruskan hidup.

2. Oleh itu apabila seseorang hendak tidur, hendaklah bersiap-siap kerana anda sendiri pun tidak tahu masih adakah baki umur selepas tidur. Setelah bersugi dan berwuduk anda dikehendaki bersiap menyediakan air (khusus untuk tempat yang sukar mendapat air) untuk bersugi dan berwuduk selepas bangun pagi esoknya. Jika dia dikurniakan umur lagi, persiapan itu untuk mengulangi keperlauan bersugi dan berwuduk sebagai sunnah Nabi SAW.

3. Sebelum meletakkan kepala atas bantal untuk tidur, hendaklah anda menanam azam dalam hati dengan niat untuk bangun menunaikan ibadah solat tahajud dan witir juga ibadah selainnya. Sekiranya tidur berniat begini akan dipermudahkan oleh Allah SWT untuk bangun dihujung malam. Kerana tidur dengan hasrat untuk melakukan ibadah sebagaimana kelazimannya, tidurnya tidaklah tidur mati tetapi sentiasa beringat-ingat akan niatnya.

IKLAN

4. Adab tidur yang seterusnya ialah bagi anda yang sepatutnya ada wasiat kelansungan berhutang, maka kewajipan mereka ialah menyediakan surat wasiat. Kewajipan orang berhutang ialah berwasiat kepada keluarganya, supaya tanggungjawab itu dipikul keluarganya jika dia meninggal dunia.

Jika orang yang berhutang itu meninggal dunia menyebabkan rohnya terseksa, tidak dapat ke mana–mana dan tidak dapat menikmati fadhilat syahid. Hutang yang belum dilunaskan jadi penghalang menikmati segala fadilat itu. Orang yang mempunyai keyakinan tentang bahaya hutang yang belum dijelaskan, wajib baginya berwasiat kerana seseorang itu tidak selamat daripada diambil nyawanya oleh Tuhan semasa tidur

Haruslah sedar bahawa seseorang ketika tidur mempunyai peluang lebih luas untuk mati, berbanding peluang untuk terus hidup. Ini kerana apabila seseorang tidur rohnya akan beredar meninggalkan jasad, meskipun jantung dan nadi bergerak darah terus mangalir dan nafas keluar masuk.
Hal tersebut terserah sepenuhnya kepada Allah SWT. Justeru itu dalam keadaan tidak sedar kerana roh naik keatas seperti benar–benar telah mati.

IKLAN

5. Adab seterusnya apabila bersiap untuk tidur, seseorang itu bertaubat daripada semua dosa, dan tidur dalam keadaan hati suci bersih dengan semua orang islam. Tiada hasrat di hati hendak menganiaya orang apabila terjaga esok.

Dengan adab itu dunia akan aman daripada segala kemungkaran dan penyelewengan juga keburukan. Jika seseorang tidak menghormati janji sendiri yang dibuat sebelum tidur, lalu bagaimanakah orang lain akan menghormati dirinya.

Berikut doa dan istigfar para nabi semenjak daripada Nabi Adam hingga ke Nabi akhir zaman, telah dinukilankan oleh Imam Ghazali yang dimuatkan dalam kitabnya.
Bahawa doa kebanyakan para nabi a.s, ialah berdoa seperti berikut (yang bermaksud):

IKLAN

“Ya Allah Tuhanku, aku minta ampun kepada-Mu daripada sebarang dosa yang telah aku bertaubat, tetapi setelah itu aku melakukannya kembali. Aku minta ampun daripada semua yang telah aku janji dalam hati kepada-Mu tetapi tidak aku laksanakan”.
“Aku bertaubat daripada dosa waktu aku ibadat untuk-Mu, tetapi tiba–tiba mencelah sesuatu menyebabkan ibadah berubah kepada kerana yang lain daripada-Mu”.

“Aku memohon ampun kepada-Mu kerana nikmat yang engkau kurniakan itu sepatutnya untuk mentaati-Mu, sebaliknya telah aku gunakannya untuk ingkar suruhan-Mu”.
“Wahai Tuhan yang Maha Mengatahui sama ada yang zahir atau yang terselindung, aku minta ampun daripada sebarang dosa yang aku lakukan pada siang hari atau pada malam gelap di tempat tersembunyi, ketika beramai atau ketika seorang diri, ampunilah daku wahai Tuhan yang Maha Lemah Lembut”.

SUMBER: AKU ISLAM