Melihat telur adalah salah satu sumber protein yang paling popular, ada beberapa perkara asas yang harus anda ketahui sebelum memakannya. Sekiranya anda pernah mempunyai alasan untuk meragui bahawa telur adalah antara sumber protein yang paling popular.

Telur adalah makanan utama sarapan pagi, makanan penting dan makanan ringan. Tetapi di sebalik populariti telur yang meluas, anda mungkin tidak begitu biasa dengan fakta yang kurang diketahui mengenai telur.

Mengapa telur coklat lebih mahal daripada putih, anda akan terpesona dengan maklumat yang sangat menarik ini. Bersedia untuk kita meletakkan perkara yang remeh. Jom semak!

1. Kuning dan putih mempunyai jumlah protein yang sama

Fakta ini pasti mengejutkan anda! Putih telur dan kuning telur masing-masing mengandungi 3 gram protein. Oleh itu, sementara kita secara tradisional mengaitkan putih telur dengan protein, tidak mempunyai kelebihan berbanding dengan warna kuning telur. Perbezaan utama adalah kalori. Walaupun sebiji kuning telur mengandungi 3 gram protein untuk 60 kalori, sebiji kuning telur memberikan anda 3 gram protein dengan hanya 15 kalori. Oleh itu, meninggalkan kuning bermakna anda boleh mendapatkan jumlah protein yang sama dengan kalori yang lebih sedikit. Oleh itu, kerana kandungan mikronutrien yang baik untuk kuning telur, anda disarankan memakannya.

2. Telur ‘bebas sangkar’ mungkin berasal dari ayam yang tinggal di kandang

Ramai pengguna menganggap label “bebas sangkar” pada kadbod telur bermaksud ayam yang bertelur ini mempunyai kemampuan untuk berkeliaran di ladang. Malangnya, itu jauh dari kebenaran. “Bebas Sangkar” hanya bermaksud ayam harus memiliki minimum 120 inci persegi seekor. Ayam betina sering tinggal secara eksklusif di dalam rumah, sama ada di lumbung besar yang dikenali sebagai kandang burung atau dijangkiti ke dalam sangkar “diperkaya” yang lebih besar yang memungkinkan untuk melakukan beberapa tabiat semula jadi.

3. Seberapa tebal kulit telur akan bergantung pada usia ayam peliharaan

Kesalahpahaman umum bahawa telur coklat mempunyai kulit lebih tebal daripada telur putih. Pada hakikatnya, ketebalan telur hanya bergantung pada usia ayam, sementara ayam muda bertelur dengan cengkerang yang lebih keras. Ayam tua bertelur dengan kulit yang lebih nipis, ketebalan ini akan berlaku tanpa mengira baka ayam atau warna telur.

4. Warna kulit telur tidak menunjukkan kelebihan pemakanan

Telur biru, hijau, dan coklat semuanya kelihatan lebih unik dan menarik daripada telur putih, tetapi hanya kerana telur putih kurang warnanya tidak bererti telur jenis ini kekurangan nutrisi. Perbezaan warna kulit telur hanya disebabkan oleh genetik. Oleh itu, jika ayam bertelur biru dibesarkan dalam keadaan yang sama dengan ayam bertelur putih, tidak akan ada perbezaan dalam pemakanan atau rasa antara telur yang berlainan warna.

5. Warna kuning telur menunjukkan perbezaan pemakanan

Kuning telur akan bervariasi warna dari kuning pucat hingga oren tua hingga merah terang berdasarkan diet ayam. Kerana ayam betina bebas sering makan makanan berpigmen dan berkhasiat dari serangga hingga rumput, telur dari ayam ini sering mempunyai kuning telur yang lebih kaya. Sebaliknya, ayam konvensional yang diberi bijirin akan menghasilkan kuning yang lebih ringan.

IKLAN

Adapun perbezaan nutrien antara warna kuning telur? Kiraan protein dan lemak akan tetap sama tanpa mengira warna kuning telur, tetapi terdapat peningkatan 100 kali ganda nilai mikronutrien karotenoid antioksidan tertentu seperti lutein dan beta-karoten pada kuning telur yang diberi makanan yang lebih padat nutrien (seperti pada ayam betina yang dipelihara).

Kuning gelap yang kaya akan mengandungi lebih banyak antioksidan kuat, sebatian yang membersihkan racun berbahaya yang mendorong keradangan dan penyimpanan lemak. Kajian lain menunjukkan bahawa diet sihat yang sama yang menghasilkan kuning telur kaya akan telur dengan kadar omega-3 yang sihat untuk jantung dan kurang kolesterol.

6. Gumpalan telinga ayam dapat meramalkan telur warna apa yang akan mereka letakkan

Aneh, tetapi benar: warna cuping telinga ayam ya, ayam mempunyai cuping telinga adalah petunjuk yang baik untuk warna kulit telur yang akan dilahirkannya. Secara umum, ayam dengan cuping telinga putih biasanya bertelur putih, sementara ayam dengan cuping telinga merah atau coklat bertelur.

7. Tidak setiap telur dalam kadbod anda mempunyai ukuran yang sama

Walaupun kadbod anda mengatakan bahawa anda mendapat telur “Besar”, tidak setiap telur di dalam kotak kertas itu berukuran sama. Daripada memerlukan ukuran dan berat tertentu untuk telur individu, USDA mempunyai garis panduan untuk berat telur setiap selusin.

Gred Telur Ayam mengikut Berat

   AA    Lebih dari 70 gram
    A    65-70 gram
    B    60-65 gram
    C    55-60 gram
    D    50-55 gram
    E    45-50 gram
    F    Dibawah 45 gram

 

Fakta keseronokan bonus! Ukuran telur bergantung pada usia ayam betina. Semakin tua ayam, semakin besar telur yang dihasilkannya.

IKLAN

8. Semua telur mula berwarna putih

Walaupun terdapat perbezaan warna pada masa matang, semua telur mulai putih dalam perkembangannya!

9. Ayam ‘jarak jauh’ tidak boleh melangkah keluar

Telur “bebas” pastinya selangkah di atas “bebas sangkar”, tetapi istilahnya masih sedikit mengelirukan. Walaupun ayam betina “bebas” mempunyai pilihan untuk pergi ke luar, kenyataannya banyak ayam betina sebenarnya tidak mengembara di luar lumbung mereka kerana pintu kecil, hanya dibuka untuk waktu yang terhad, atau tidak dapat menampung seluruh kawanan.

10. Anda dapat melihat berapa umur telur anda dengan menguji daya apungnya

Bagaimana untuk mengetahui sama ada telur baik dengan ujian pengapungan telur. Kulit telur berliang. Itu bermaksud mereka membenarkan udara bergerak melaluinya. Seiring usia telur, mereka mengambil udara dan mengembangkan poket udara. Secara umum, anda boleh menguji kesegaran telur dengan memasukkannya ke dalam secawan air. Sekiranya telur terapung, ini menunjukkan telur itu sudah tua dan mempunyai poket udara yang besar, jadi anda harus memakannya. Sekiranya ia berada di bahagian bawah, telur biasanya selamat dimakan. Untuk lebih yakin dengan kesegaran telur, anda boleh mencium bau telur sebelum memakannya. Sekiranya baunya busuk, anda harus buang sahaja.

11. Telur gred AA adalah yang terbaik

Telur berkualiti AA mempunyai putih telur yang “jelas dan tegas”, sedangkan putih telur berkualiti hanya “bersih dan cukup tegas.” Kerana telur berkualiti AA mempunyai putih telur yang paling kuat, telur AA segar adalah telur terbaik untuk perburuan, kerana anda akan menjatuhkan keseluruhan telur yang retak ke dalam air. Semakin kuat kulit putih, semakin kurang putih akan masuk ke dalam air yang sedang mendidih.

IKLAN

12. Anda mungkin tidak akan pernah melihat telur kelas B di kedai

Telur berkualiti B jarang sekali dijual di kedai. Telur ini mempunyai kualiti yang sangat rendah. Telur jenis ini mempunyai kuning rata, putih nipis dan kadang-kadang mempunyai bintik darah sehingga telur tersebut akan digunakan secara komersial dalam produk telur cair dan serbuk.

13. Jangan bergantung pada telur untuk omega-3

Sekiranya anda tahu bahawa asid lemak omega-3 mengurangkan keradangan, meningkatkan fungsi kognitif dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, maka anda mungkin berfikir bahawa telur yang diperkaya omega-3-berasal dari ayam yang makanannya dilengkapi dengan biji rami atau minyak ikan – adalah pilihan terbaik.

Tidak ada cara untuk membuktikan bahawa telur mempunyai lebih banyak omega-3. Sekiranya anda ingin meningkatkan pengambilan, perhatikan telur organik dan pastur (yang secara semula jadi mengandungi kira-kira 30 miligram omega-3), ikan berlemak liar atau biji chia.

14. Telur coklat lebih mahal daripada putih, tetapi bukan kerana lebih sihat

Ya, telur coklat biasanya lebih mahal daripada telur putih, tetapi, tidak seperti yang anda sangka, harganya yang tinggi tidak ada kaitan dengan kualitinya. Telur coklat lebih mahal kerana ayam yang bertelur secara fizikal lebih besar daripada ayam yang bertelur putih. Kerana ayam yang lebih besar memerlukan lebih banyak makanan, petani harus menghabiskan lebih banyak makanan. Pada gilirannya, kenaikan kos pengeluaran setiap telur diberikan kepada pengguna.

15. Anda tidak perlu mengambil berat tentang kolesterol lepas makan telur

Kajian klinikal menunjukkan bahawa kolesterol makanan yang terdapat pada telur mempunyai pengaruh sederhana terhadap kolesterol darah. Ini sangat rendah, sebenarnya, bahawa Garis Panduan Diet 2015-2020 telah menghilangkan had kolesterol diet 300 mg, merujuk kepada fakta bahawa semua bukti yang ada menunjukkan tidak ada hubungan antara penggunaan kolesterol makanan dengan tahap kolesterol darah. Anehnya, makan telur sebenarnya dapat membantu menurunkan kolesterol anda.

16. Telur adalah salah satu daripada beberapa sumber makanan vitamin D

Sebilangan besar orang “mengambil” vitamin D melalui pendedahan cahaya matahari. Oleh itu, anda juga boleh mengambil vitamin D melalui makanan – tetapi pilihan anda agak terhad. Selain minyak hati ikan kod, sarden, salmon, dan susu, telur adalah antara sumber makanan terbaik dan sedikit vitamin yang meningkatkan imun ini.

Untuk memastikan anda mendapat makanan vitamin D ini, jangan bakar telur anda. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Food Chemistry, ketika telur diacak dan kemudian dipanggang dalam oven 350 ° F selama 40 minit, hanya 39 hingga 45 persen vitamin D telur yang dipelihara. Sebaliknya, apabila anda menggoreng atau merebus telur, anda dapat mengekalkan 82 hingga 88 peratus vitamin D.

17. Bendalir warna putih adalah tanda telur yang baik

Tali putih kerinting yang berkumpul di tepi kuning telur disebut chalazae. Mereka sebenarnya membran berpintal yang bergabung dengan kuning telur ke hujung cangkang. Serat ini bukan sahaja boleh dimakan sepenuhnya, tetapi kehadirannya sebenarnya adalah petanda yang baik: Chalazae yang lebih menonjol, telurnya lebih segar.

SUMBER: Eat this, not that

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI