Perlu diingat jangan sesekali abaikan rejim kecantikan ketika hijabi travel di dalam Malaysia atau di luar negara, terutama destinasi yang mempunyai pelbagai musim.

Masalah akan timbul apabila kita balik dari bercuti. Waktu itu baru tertanya-tanya ‘Kenapa dengan muka aku ni asal balik holiday je gatal, kemerahan dan breakout’. Dan  lagi sakit hati jika muka jadi gelap kerana tidak tahan panas.

Jika berlaku situasi begini apa langkah yang sewajarnya? Ada yang risau lebih-lebih lagi kalau ke negara yang beriklim monsun.

Kalau cuaca terik kulit wajah akan jadi ‘sunburn’ dan jika cuaca sejuk pula kulit wajah jadi kering. Ini akan menyebabkan tekanan bukan?

Sebenarnya ada penyelesaian kalau hijabi amalkan rutin yang betul. Tidak dinafikan niat pergi ke negara orang untuk berjalan tetapi rutin penjagaan wajah jangan sesekali dilupakan pula!

Aktiviti Wajib Hijabi Kaki Travel

Selalunya kalau pergi melancong, mesti buat banyak aktiviti outdoor, nak food hunting, ambil gambar OOTD atau nak jalan-jalan cuci mata. Tak seronok jika pergi bercuti tapi duduk dalam bilik je.

Tapi yang lagi tak seronok bila pergi bercuti masa musim panas. Tidak kiralah dalam negara atau luar negara kalau balik muka mesti jadi dua tona lagi gelap dan lebih kering.

Sebenarnya bukan tak boleh nak enjoy masa bercuti, tapi penjagaan wajah jangan lupa. Paling penting untuk mengelakkan kulit daripada sunburn atau kering. Bukan susah pun nak jaga kulit wajah masa bercuti, cuba langkah ni.

IKLAN

1. Pelembap

Nampak macam payah nak buat ni, tapi percayalah pelembap dapat membantu kulit daripada terhidrasi semasa musim panas. Waktu yang sesuai untuk gunakan pelembap ni ialah malam sebelum tidur dan sebelum memulakan rutin kecantikan.

2. Cuci dan exfoliate

Mencuci muka amatlah penting lepas seharian keluar berjalan, sekurang-kurangnya 2 kali sekali untuk mengelakkan habuk serta kotoran melekat di wajah dan timbulkan masalah seperti jerawat.  Jangan lupa juga exfoliate atau scrub muka sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu untuk buang sisa kulit mati.

IKLAN

3. Wajib pakai sunscreen

Sebelum keluar jangan sesekali lupa sapukan sunscreen. Sunscreen ni adalah untuk melindungi kulit daripada sinaran UV berbahaya yang boleh mempercepatkan penuaan. Pilih juga sunscreen yang mempunyai perlindungan UV yang tinggi, ini penting untuk mengelakkan freckles dan jeragat pada wajah.

4. Elakkan solekan yang tebal

Solekan tebal menyebabkan kulit tak boleh bernafas. Tengah musim panas ini elakkan solekan tebal dan paling penting jangan lupa cuci solekan sebelum tidur.

IKLAN

5. Pek Ringkas Kaki Travel

Paling trend sekarang, hijabi kena ada set kecantikan untuk travel yang lengkap segala-galanya:

Travel Pack ini diiktiraf Halal dari Jakim dan diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia

Terbaharu dari Aura White produk penjagaan wajah eksklusif iaitu Aurawhite Sparkle Diamond skincare (Set Esklusif 4 dalam 1) yang diiktiraf halal dan sangat menitik beratkan bahan-bahan semulajadi yang berkualiti tinggi yang diperkaya dengan Vitamin C , E, Whitenol, Niacinamide dan partikel berlian yang diuji secara klinikal membantu untuk 10x kali ganda pencerahan.

Sangat sesuai untuk semua masalah jenis kulit dan akan membantu mencerah dan melembapkan kulit, mengatasi masalah penuaan, mengecilkan liang pori-pori, mengurangkan masalah kulit berminyak, mengecutkan jerawat dan memudarkan jeragat.

Aura white menampilkan duta baharu bagi produk Aurawhite Sparkle Diamond Skincare iaitu Fasha Sandha

Seperti yang sedia maklum, sebelum ini Aura White juga telah mengeluarkan Sparkle Diamond kolagen versi botol seperti produk yang lain, tapi kali ini Aura White menampilkan kelainan dengan melancarkan Aurawhite Sparkle Diamond Kolagen Travel Pack dengan bungkusannya juga ringkas dan mudah untuk dibawa kemana saja.

Jadi hijabi yang kaki travel tak perlu risau dan runsing kerana pek kecantikan ini mampu mencerahkan kulit dan mengekalkan kelembapan wajah sepanjang masa.