Sebagai sebahagian daripada adab, umat Islam digalakkan untuk sentiasa berzikir (mengingat Allah) dan berdoa. Nampakkah ciri-ciri orang yang rajin berzikir dan solat?

Ulama al-Quran KH Ahsin Sakho menjelaskan bahawa bacaan solat menempati tempat yang penting dalam kehidupan seharian umat Islam. Malah sejak dia bangun dari tidur, melakukan aktiviti, sehingga dia tertidur semula, ada doa harian yang mengiringinya.

Artikel Berkaitan : Doa Selepas Selawat, Memohon Keredhaan Allah SWT

“Seandainya doa-doa harian selalu dibaca, nescaya seorang hamba (sifatnya) akan selalu dipenuhi rasa syukur dan tenang. Auranya tenang,” kata.

Membaca doa dan doa adalah adab dan akhlak umat Islam. Terdapat beberapa sebab mengapa umat Islam perlu membaca dan menulis doa untuk menjalankan aktiviti harian mereka.

IKLAN

Nampakkah Ciri-ciri Orang Yang Rajin Berzikir Dan Solat?

Beliau menjelaskan: Allah menyuruh manusia supaya sentiasa mengingati dirinya. Dalam semua keadaan, manusia mesti mengingati Allah SWT.Dan cara mengingati Allah boleh dicapai melalui solat dan membaca doa harian.

“Allah meminta kita untuk lebih banyak mengingati Allah, lebih banyak berzikir. Kerana kita adalah ciptaan Tuhan. Tuhan mahu hubungan kita dengan Tuhan menjadi hubungan yang harmoni, hubungan yang baik,” katanya.

IKLAN

Inilah firman Allah dalam Al-Quran, Surah Al-Ahzab, ayat 41: “Ya ayyuhalladzina amanuu-dzkuruullaha dzikran katsiran.”

Kerana manusia adalah makhluk Allah, kata KH Ahsin, Allah menghendaki hubungan Allah dengan hamba-Nya menjadi hubungan yang harmonis.

IKLAN

Kerana Tuhan menciptakan manusia untuk menyembah atau menyembah Tuhan. Beliau menegaskan dalam konteks ibadah, Allah memerintahkan manusia supaya sentiasa mengingati Tuhannya dalam apa jua keadaan.

“Apabila kita dilahirkan, kita dipanggil untuk berdoa. Apabila kita besar, ketika kita kaya dan ketika kita miskin, apabila kita diberi jawatan, kita hendaklah sentiasa mengingati Allah. Kita serap, kita hanya hamba,” kata Kiai Ahsin.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI