Doa adalah senjata bagi orang yang beriman. Dengan bermunajat kepada Allah SWT dalam susah dan senang, Dia akan sentiasa memudahkan hambanya.

Buku Tuntunan Manasik Haji terbitan Kementerian Agama menyebut doa selepas Sholawat.Inilah sebutannya.

Artikel Berkaitan : Empat ‘Amalan’ Ini Mampu Bantu Hijabi Peroleh Rezeki Seluas Lautan!

Doa Setelah Shalawat

“Allahumma inna nasaluka ridhoka wal jannah wa naudzubika min sakhotika wannaar, Robbana aatina fiddunya hasanah wa fil akhirati hasanah wa qina adzaabannar.”

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya kami mencari keredhaan-Mu, kami berlindung kepada-Mu dan kemurkaan-Mu dari azab neraka. Ya Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan peliharalah kami dari siksa neraka.”

IKLAN

Doa Selepas Selawat, Memohon Keredhaan Allah SWT

Diterangkan anjuran dan juga diterangkan kepentingan membaca doa harian, bermakna melalui doa Allah dapat menghilangkan kesulitan, mendatangkan ketenangan dan melapangkan hati orang yang beriman.

Bukan itu sahaja, solat juga adalah ibadah, sebagaimana yang pernah disabdakan oleh nabi. Nabi bersabda, “Solatlah untuk beribadat.” Maksudnya, “Solat adalah ibadah”.

IKLAN

Bahkan Allah SWT berfirman dalam Alquran Surah Al Ghafir ayat 60, “Wa qoola Rabbukumud ‘uuniii astajib lakum; innal laziina yastakbiruuna an ‘ibaadatii sa yadkhuluuna jahannama daakhiriin.”

Maksudnya, “Dan Tuhanmu berfirman, ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu.’ Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dan tidak menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.

Faedah lain membaca doa ialah, sebagaimana sabda Nabi, “Laisa syayun akrama alalahi ta’ala minaddu’a”

IKLAN

Maksudnya, “Tiada sesuatu yang lebih mulia di sisi Allah daripada solat.”

Allah akan menutup aib orang yang rajin berdoa. Rasulullah SAW bersabda, “Man sarrahu an yastajiballahu ta’ala lahu inda as-syadaaidi wal kurabi falyuktsiri ad-dua’a firrokha-i.” 

Maksudnya: “Barangsiapa yang kemungkarannya ingin disembunyikan oleh Allah ketika ditimpa kesusahan dan musibah, maka berdoalah dengan lebih khusyuk.”

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI