Bukan calang-calang orang apabila nama tercatat di dalam lembaran memoir seorang Perdana Menteri. Pastinya individu tersebut mestilah orang yang mencipta sejarah dan membawa angin perubahan kepada masyarakat.

Nurul Shamsul atau nama penuhnya Nurul Zuriantie Shamsul tersenyum bangga apabila namanya diabadikan di dalam buku memoir Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Arden.

IKLAN

Ujar Nurul dalam satu hantaran di laman Instagram, “Saya memang ingin membaca buku tentang Jacinda Ardern ini tetapi tidak pernah menjangkakan yang nama saya akan tercatat di dalam buku ini. Saya terinspirasi dari Jacinda Ardern sejak dia membuat ucapan di Morrinsville College ketika saya berusia 18 tahun.

“Satu perkara yang pasti, anda pasti boleh melakukan perkara yang luar biasa tidak kiralah dari mana anda berasal (walaupun anda seorang murid permpuan dari sekolah kerajaan luar bandar). Ini merupakan satu penghargaan buat saya.”

IKLAN

IKLAN

Terdahulu, gadis berusia 22 tahun ini merupakan anak kelahiran Ampang, Malaysia dan kemudiannya dibesarkan dan menetap di New Zealand. Pada tahun 2018, namanya menjadi bualan hangat apabila menjadi peserta berhijab dalam pertandingan Miss Universe New Zealand 2018 sekaligus mara sehingga menjadi kelompok top 5.

Sumber & Gambar: Instagram Nurul Shamsul

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI