Bahagian dalam badan anda tidak memerlukan banyak perawatan untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, diet sederhana dan sihat diet tinggi serat dan rendah gula, pengawet dan lemak tidak sihat semua yang diperlukan untuk memastikan badan anda sihat dan langsing.

Beberapa makanan terbaik yang dapat membantu mempercepat usaha menurunkan berat badan anda. Berikut adalah makanan yang perlu disediakan dalam pilihan hidangan makan yang lebih sihat.

1. Asparagus

Ini adalah diuretik semula jadi, asparagus dapat membantu melegakan kembung dan perasaan tidak menyenangkan yang lain. Keseimbangan asid amino dan mineralnya juga dapat membantu mengurangkan gejala mabuk. Inilah Cara Memasak Asparagus Sehingga Menjadi Sayuran Kegemaran Baru Anda.

2. Avokado 

Buah super mengandungi dua minyak, linalool dan geranyl asetat, yang terbukti mempunyai kesan positif terhadap sindrom iritasi usus dan gangguan pencernaan lain. Avokado adalah yang paling bermanfaat dalam memulihkan fungsi hati. Inilah sebabnya mengapa avokado adalah makanan yang satu untuk makan penuh, menurut ahli diet.

3. Pisang

Berkat dos kalium yang kuat, pisang dapat membantu mengimbangi kesan natrium dan mengurangkan pengekalan air. Juga dibungkus dengan pati tahan yang membantu memberi makan bakteria sihat di usus anda.

4. Beet

IKLAN

Akar merah ruby ​​ini mengandungi sejenis antioksidan yang disebut betalain yang membantu memperbaiki dan menjana semula sel di hati, organ detok utama badan anda.

5. Kulit lemon

Kulit lemon, limau dan buah sitrus lain mengandung antioksidan d-limonene, yang telah terbukti membantu merangsang enzim hati, menurut Organisasi Kesihatan Sedunia.

6. Collard Hijau

Mungkin ada sebab mengapa sayur collard sering disajikan bersama ayam goreng. Nutrien di dalam hijau mengikat asid hempedu di dalam badan, membantu menyekat penumpukan kolesterol dalam aliran darah, menurut sebuah kajian.

IKLAN

7. Dijon Mustard

Dengan hanya 5 kalori, satu sudu teh mustard dapat meningkatkan metabolisme hingga 25% selama beberapa jam, menurut penyelidik. Pastikan anda makan mustard tulen, bukan mustard madu yang manis!

8. Buah limau gedang

Dalam satu kajian Jepun, para penyelidik mendapati bahawa limau gedang dapat meningkatkan tindakan sel lemak coklat yang membakar kalori, meningkatkan pemecahan lemak sambil mengurangkan selera makan. Dan kajian kedua dalam jurnal Metabolism mendapati bahawa makan setengah limau gedang sehari dapat memangkas usia anda hingga satu inci hanya dalam enam minggu.

IKLAN

9. Kiwi

Salah satu daripada beberapa makanan yang menggabungkan serat dan asid lemak omega-3, kiwi akan membantu meningkatkan sistem pencernaan anda sambil mengurangkan keradangan dan meningkatkan kesihatan jantung.

10. Sardin

Kajian mendapati bahawa perokok yang menambah hanya 2 gram omega-3 sehari dalam hidangan sardin 4 ons menunjukkan peningkatan yang ketara dalam keanjalannya arteri.

11. Kunyit

Sebatian curcumin, yang terdapat dalam kunyit rempah India berwarna oren terang, terbukti dapat mengurangkan penyumbatan saluran hempedu dan parut di hati dengan mengganggu reaksi kimia yang terlibat dalam proses keradangan, menurut sebuah kajian.

12. Teh putih

Kajian dalam jurnal Nutrition & Metabolism mendapati bahawa teh putih secara serentak dapat merangsang pemecahan lemak di dalam badan sambil menyekat pembentukan sel-sel lemak baru.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI