Terdapat pelbagai lambakkan produk kecantikan di pasaran untuk mendapatkan kulit yang cantik dan mulus. Impikan muka glowing ala artis Korea memerlukan rejim kecantikan yang mempunyai pelbagai langkah.

Salah satunya langkah adalah produk pelembab yang memainkan peranan penting untuk menghidrat dan mengembalikan kelembapan pada kulit muka terutama untuk anda yang mengalami masalah kulit kering.

Pilihlah produk bersesuaian dengan jenis kulit muka dan yang paling penting bahan kandungan pelembap tersebut. Elakkan memilih produk yang mempunyai bahan kimia seperti alkohol, paraben, pewarna dan pewangi tiruan, yang akan menyebabkan kulit bertambah iritasi serta kemerahan.

Tips memilih pelembab yang sesuai dengan kulit

1. Pelembab Kulit Sensitif

Ciri-ciri kulit sensetif biasanya mudah berasa panas ,mudah gatal atau merah bila salah pemilihan pelembab atau kosmetik dan pelembab tersebut mestilah tanpa bahan pewangi,tanpa bahan pewarna atau bahan pengawet dan lain-lain baham yang menyebabkan kulit sensetif.

2. Pelembab Kulit Kering

Sekiranya anda sudah memakai pelembab tapi belum rasa kulit betul-betul seimbang itu bermaksud pelembab anda mempunyai air sedikit dan belum mampu memberi kelembapan maksimum.

3. Pelembab Kulit Berjerawat

Ada yang takut nak pakai pelembab sebab kulit makin naik jerawat. Ok ini alasan untuk mereka tidak memakai pelembab. Selalunya mereka tersalah memilih pelembab yang berat dan jenis krim. Untuk mereka yang ada masalah jerawat saya selalu cadangkan agar memilih pelembab water based.

4. Pelembab Kulit Berminyak

Iklim panas lembab di negara kita adalah salah satu faktor ramai yang memiliki kulit berminyak terutamanya di kawasan T zone iaitu di kawasan dahi hidung dan dagu tetapi kwasan kulit amat kering.Keadaan ini alan menyebabkan kulit mudah berlaku pigmentasi dia bahagian yang kulit kering.

Berikut adalah beberapa produk pelembab khusus untuk kulit kering yang boleh anda cuba:

1. Cetaphil Daily Advance Ultra Hydrating Lotion

Produk wajah terbaik untuk kulit kering dan sensitif

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Terbukti secara klinikal bahawa ia mempunyai penghidratan dan melembap kulit kering dan memperbaiki kulit sensitif selama 24 jam. Moisturizer ini mempunyai tekstur berkrim yang dapat membantu untuk melegakan kulit kering dan sensitif dengan meningkatkan penghidratan serta membantu menambah kandungan lipid pada kulit. Yang penting, tidak mengandungi bahan kimia merbahaya serta bebas paraben.

2. Innisfree GreenTea Seed Deep Cream

Moisturizer jenama Korea terbaik

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Produk yang diterbangkan khas dari Korea ini sangat terkenal di kalangan pengguna wanita disana kerana bahannya yang alami untuk kulit wajah. Krim pelembap ini sesuai untuk anda yang mempunyai kulit bermasalah terutamanya kulit teramat kering.

IKLAN

Tekstur krim ini yang sangat lembut dan ringan dengan formula konsentrasinya menggunakan daun teh hijau dari kepulauan Jeju, kulit wajah anda akan kekal terhidrat sepanjang hari. Dengan mengandungi asid amino, ianya tidak akan membuatkan kulit wajah anda terasa pedih dan produk dari Innisfree ini, ideal untuk kulit kering.

3. Himalaya Nourishing Skin Cream

Terbaik untuk kulit bermasalah seperti kering dan kombinasi

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Diperkaya dengan Aloe Vera untuk memberikan kelembapan, Winter-Cherry serta esktrak pokok Kino India mampu memberikan pelindungan pada kulit dari pencemaran dan cuaca kering. Campuran herba semulajadi yang mampu mengembalikan keanjalan kulit dengan formulanya ringan dan tidak berminyak, sangat sesuai untuk kegunaan seharian.

Tambahan pula, Winter Cherry berfungsi untuk penumbuhan sel kulit yang baharu kerana ia bertindak sebagai agen anti-stress dan antioksida.

4. THE BODY SHOP Vitamin E Intense Moisture Cream

Untuk kulit yang tampak kusam, kering dan keletihan

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Produk ini sesuai untuk kulit kering kerana teksturnya yang tidak berminyak, menyuburkan serta kekal lembap untuk waktu yang lama. Ia membantu untuk membaik pulih sistem kelembapan pada kulit wajah. Dihasilkan dengan Vitamin E, plumping Hyaluronic Acid dan minyak Wheatgerm, ianya sangat sesuai untuk kulit kering.

Produk dari jenama Body Shop ini dapat menjadikan kulit bertambah segar, lebih lembut dan tampil berseri dari jauh.

IKLAN

5. NEUTROGENA Hydro Boost Water Gel

Pelembap berasaskan air terbaik untuk kulit yang kering dan menggelupas

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Produk ini kaya dengan dua jenis asid iaitu Power-Nano Hyaluronic Acid dan asid Hyaluronik. Ia amat bagus untuk menambah dan mengekalkan kelembapan, sambil memberikan penghidratan pada kulit tanpa henti. Produk ini terbaik kepada mereka yang mempunyai kulit yang terlampau kering sehingga menyebabkan rekahan.

6. SAFI Krim Kecantikan Sari Pokok Lidah Buaya & Habbatus Sauda

Pelembap yang mengandungi Aloe Vera – murah dan sesuai untuk remaja

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Produk ini diformulasikan daripada pokok Lidah Buaya atau lebih dikenali sebagai Aloe Vera. Ia mampu melembutkan serta melicinkan kulit, dan ternyata untuk mengembalikan kelembapan kulit secara natural. Harganya mampu milik, sesuai untuk kegunaan remaja yang mempunyai masalah kulit kering.

7. L’OREAL PARIS Revitalift White Day Cream SPF18

Pelembap dengan SPF untuk lindungi kulit wajah

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

IKLAN

Produk ini bertindak untuk mencegah tanda-tanda penuaan pada kulit wajah dengan formula SPF 18 yang mampu melindungi kulit daripada cahaya matahari. Ia memberikan 15 tindakan yang mampu melembap, menegangkan, tona kulit tidak sekata, mencerah, melembut, melicin dan meringkan kulit wajah.

Dengan mengandungi 2 kombinasi bahan aktif sebagai dwi-tindakan untuk mencerahkan kulit wajah iaitu Melano-Block dan Vitamin C. Juga Pro-Retinol A yang dapat menyerap masuk ke dalam lapisan kulit untuk memperbaiki secara dalaman tanpa merosakkan lapisan kulit luaran.

8. Hada Labo Premium Whitening Water Cream

Moisturizer untuk memutihkan wajah terbaik dari drugstore

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Produk ini diperkaya dengan vitamin C dan arbutin yang dapat menghilangkan jeragat dan meratakan tona kulit tidak sekata untuk kulit yang lebih cerah berseri. Kandungan Hyaluronic Acid nya membantu untuk mengekalkan kelembapan kulit, membuatkan kulit berasa licin dan lembut.

Formulanya ringan, tidak berminyak, tahan lama serta bebas daripada pewangi, minyak mineral, alkohol dan pewarna yang boleh menyebabkan iritasi.

9. OLAY Total Effects 7 in 1 Day Cream Gentle SPF15

Tidak akan menyebabkan iritasi pada kulit dan bebas alkohol

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Pelembap ini yang terkenal di pasaran Malaysia mengandungi ekstrak daun teh hijau (Green Tea) dan kaya dengan kompleks anti-penuaan, dapat melembut dan menyuburkan kulit, serta mengurangkan kedutan dan tompokan pada wajah. Selain itu, ia juga dapat melembap dan menyeimbangkan tona kulit tidak sekata dan melindungi kulit daripada kerosakan dengan bahan antioksida.

10. Aiken Tea Tree Oil Spot Away Moisturizer

Terbaik untuk jejaka – sesuai untuk kulit kering berjerawat

Muka Glowing Ala-ala Artis Korea, Ini 10 Pelembap Muka Terbaik Untuk Kulit Kering.

Diformulasi daripada pH sebenar kulit, menjadikan pH kulit lebih stabil dan tidak terlalu berminyak atau terlampau kering. Pelembap muka yang mengandungi tea tree oil (Melaleuca Alternifolia) ini membantu melindungi kulit secara semulajadi daripada jerawat. Formulanya yang bebas minyak atau berasaskan air ini dapat membantu melegakan dan melembapkan kulit.

Sumber: productnation & safi