Jauh di sudut hati admin dapat merasakan ramai masyarakat di luar sana yang masih belum ‘move on’ dengan peristiwa kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyyah Khamis lalu hingga mengorbankan 23 termasuk guru dan pelajar.

Biarpun polis sudah menahan 7 suspek utama yang menjadi dalang kepada punca kebakaran, tetapi hati rakyat Malaysia masih belum reda kemarahannya.

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

Setiap hari dan setiap masa, pelbagai komen dan pandangan dilemparkan pada pengurusan tahfiz  terutama membabitkan soal keselamatan di pusat berkenaan.

Dalam banyak-banyak pandangan dilontarkan di media sosial, admin tertarik pada komen yang diberikan oleh seorang seorang Engineer ini.

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

Pandangan Bernas

Pemerhatiannya cukup bernas dan beliau menyentuh beberapa perkara yang ditimbulkan netizen. Cukup deep dan ada kebenaranya.

Jom, sama-sama kita baca agar dapat meredakan sedikit kemarahan dalam hati kita. Insya-Allah

Pandangan seorang M&E Engineer (Bukan pandangan kami)

“Assalamualaikum.

Saya berkesempatan melawat pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Hujung. Setakat jam 8.00pm 14 Sept, 23org telah kembali ke pangkuan ilahi.

IKLAN

Bila baca news, macam2 cerita yg diterima. Cuma ada beberapa perkara yg netizen sentuh saya nak betulkan. Ini berdasarkan pemerhatian saya sahaja.

1. Pusat tahfiz ni bukanlah pusat tahfiz yang dhaif seperti kebanyakan pusat tahfiz di pedalaman. Ini pusat tahfiz yang agak maju. Bangunan yang terbakar tu seperti bangunan asrama yg elok. Bangunan konkrit. (ada sebuah asrama PICOM yg lebih kurang sama binaan mcm pusat tahfiz ni). Jadi ada tohmahan sekolah tahfiz membunuh adalah tidak benar. Ini sebuah bangunan standard asrama sekolah dan layout plan sdg menunggu kelulusan bomba.

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

2. Punca kebakaran bukanlah lintar pintas. Pendawaian baru dan disahkan suruhanjaya tenaga. Ada kemungkinan dari perkara lain. Pihak bomba mengesahkan api yg marak dalam masa yg sgt singkat tidak menampakkan punca dari Litar pintas. (Berita Harian, 14 Sept). Pihak polis dan bomba sedang menyiasat punca kebakaran. Tak perlu buat kesimpulan khianat dan sebagainya. Kita tunggu hasil siasatan sebelum membuat apa2 telahan.

Macam-macam Statement Keluar

3. Menteri2 pun keluar mcm2 statement. Antaranya tiada kelulusan M&E (TS Noh Omar) & tiada ciri2 keselamatan (DS Tengku Adnan). Saya harap tiada lagi statement yang tidak wajar dari pak2 menteri buat masa ini. Statement2 ini seperti melepaskan batuk di tangga. Buat masa ini, biarlah keluarkan statement yg baik utk menjaga hati ibubapa mangsa yg terlibat.
Saya menyokong statement dari menteri KKLW Dato Ismail Sabri.

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

Giat MARA akan menjalankan audit menyeluruh ke pusat2 tahfiz dan membantu secara percuma utk pendawaian. Ini langkah yg amat baik dan statement yg sgt bertanggungjawab dari seorang menteri yg dipilih rakyat.

IKLAN

Kerajaan melalui NBOS (National Blue Ocean Strategy) boleh menggabungkan agency di bawahnya seperti Bomba untuk kelulusan, JKR untuk submission plan, Giat Mara (Pendawaian dan kelengkapan) bg membantu pusat tahfiz yg berdaftar.

4. Kepada netizen. Jgn dicemuh pengurusan dan pengetua pusat tahfiz. Ada yang meminta pengetua bertanggungjawab atas kematian anak2 ini. Ya betul, pengetua mengatakan ini anak2 syurga dan mereka mati syahid.

Bukanlah bermaksud beliau lepas tangan dan hanya berserah pada takdir. Sistem pembelajaran tahfiz sgt berlainan dgn sistem sekolah biasa. Hubungan antara pengetua dan anak2 tahfiz bukan sekadar guru dan murid. Hubungan mereka seperti bapa dan anak2. Bapa yg memberi ilmu yg terbaik utk anak2. Sesetengah tahfiz, merekalah bapa yg mencari makan dan minum untuk anak2. Pengetua ini kehilangan 23 orang “anak2 kesayangannya”. Itu yg berlaku di sini.

Pusat Tahfiz Bukan Sebagai Bisnes

Bukan bermaksud saya menyebelahi pusat tahfiz ini. Kita tidak berada di pihak mereka. Mereka mengadakan pusat tahfiz ini bukan sebagai business. Kebanyakan pusat tahfiz ini bukan saja dihuni oleh anak2 yg ingin mendalami pengajian AlQuran tetapi juga oleh anak2 yatim yg ingin tumpang berteduh.

Ya mungkin ada setengah pusat tahfiz dimanipulasi oleh pihak tertentu tetapi bukan kesemuanya.

Artikel Berkaitan: Video Tribute Rizalman Cukup Menyentuh Hati

5. Ambil iktibar dari kejadian ini. Mungkin ada pusat tahfiz di sekeliling kita yg memerlukan bantuan. Jumpa pihak pengurusan dan hulurkan bantuan dan derma. Sekalipun bukan wang ringgit, mungkin keringat dan pengalaman kita diperlukan. Jangan asyik salahkan mana2 pihak.

IKLAN

6. Yang ada anak2 di sekolah tahfiz, minta pihak sekolah adakan fire drill di waktu malam. Buat secara mengejut. Kalau boleh, libatkan pihak bomba.

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

7. Juga ingatkan anak anak di asrama, tentang bahaya electrical overloads. Pekakas elektrik seperti sterika, periuk nasi, cerek air antara yg mempunyai nilai watt yg tinggi dan tidak sesuai digunakan serentak pada satu2 outlet socket elektrik. Begitu juga anak anak di asrama agar jangan terlalu kreatif dgn memasak menggunakan sterika. Atau memasak air menggunakan baldi dan tangkal pemanas sahaja.

Elak Kejadian Berulang

8. Kepada pihak bomba, boleh adakan audit di sekolah sekolah tahfiz untuk elakkan kejadian ini berulang. Adakan lawatan ke sekolah tahfiz dan sekolah2 berasrama bagi memudahkan pematuhan spesifikasi dan kelulusan di buat.

9. Cadangan menutup pusat pusat tahfiz yang beroperasi tanpa permit memang mudah dan langkah cepat dalam menangani lambakan pusat tahfiz. Tetapi adakah ini yang terbaik?
Perlu diingat penutupan pusat tahfiz menyebabkan anak2 tahfiz perlu dipindahkan sekolah. Bagaimana dengan anak2 yatim? Nak dipindahkan ke mana?

“Mereka Meninggal Ketika Al-Quran Dalam Hati Mereka.” – Teguran Engineer Ini Untuk Netizen Memang Sangat Deep

Banyak pusat tahfiz dan rumah anak yatim ini hidup disebabkan sumbangan orang ramai untuk membeli makanan dan keperluan harian.

Kos yg agak tinggi diperlukan untuk mambangunkan infra bg memenuhi spesifikasi kelulusan bomba. Di mana nak dicari dana ini?

10. Akhir kalam, marilah kita sama sama sedekahkan alfatihah kepada mangsa yang terlibat. Anak2 ini adalah anak syurga. Mereka meninggal dalam perjalanan menuntut ilmu Allah. Mereka meninggal ketika Alquran di dalam hati mereka.
Alfatihah

Sekian
Ir Khairie
M&E Engineer”

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI