Isteri Tunku Mahkota Johor, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam telah dilantik sebagai Pro Canselor baharu Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berkuat kuasa pada 12 Julai lalu hingga 11 Julai 2024.

Menurut UTM, istiadat pemasyhuran baginda dijadualkan berlangsung pada 23 Oktober depan sempena Majlis Konvokesyen Ke-64 UTM.

“Pihak UTM merafak sembah tahniah dan menjunjung kasih di atas perkenan Che’ Puan Besar untuk menerima lantikan sebagai Pro-Canselor UTM.

IKLAN
Merafak Sembah Tahniah, Che’ Puan Besar Khaleeda Dilantik Sebagai Pro Canselor UTM
foto: UTM

“Dengan pelantikan ini, pihak UTM yakin baginda akan dapat menyumbang di dalam usaha ke arah merealisasikan misi UTM untuk menjadi peneraju dalam pembangunan modal insan dan teknologi inovatif demi pengkayaan khazanah negara selain meneruskan khidmat kepada masyarakat selaras dengan inisiatif ‘UTM Mensejahterakan Kehidupan’,” jelas UTM menurut kenyataan yang dikeluarkannya.

Memiliki empat orang cahaya mata iaitu dua putera dan dua puteri, baginda fasih bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris serta sedikit sebanyak menguasai bahasa Sepanyol.

IKLAN

Che’ Puan Besar Khaleeda diketahui ramai sebagai seorang yang aktif dalam pelbagai aktiviti kemanusiaan dan merupakan Penaung Diraja Persatuan Bola Jaring dan Persatuan Badminton Negeri Johor.

IKLAN
Merafak Sembah Tahniah, Che’ Puan Besar Khaleeda Dilantik Sebagai Pro Canselor UTM
foto: @ymchepuankhaleeda

Baginda yang dilahirkan pada 16 Julai 1993 di Hospital Besar Kuala Lumpur menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Seri Gombak, Selangor pada tahun 2001 hingga 2003.

Seterusnya, baginda melanjutkan pelajaran di Sekolah St George’s Hanover Square, London, Sekolah Menengah Westminster Academy, London dan Sekolah Sri Utama, Kuala Lumpur.