Pernah perhatikan bagaimana kadangkala anda mengambil produk dari rak kecantikan dan apabila anda pulang dan menggunakannya, anda pasti sangat menyukainya!

Tetapi ketika hari dan minggu berlalu, anda mula bosan. Produk itu nampaknya tidak lagi berkesan. Hilang minat dengannya. Tidak lama lagi, anda masih mencari pencuci muka atau pelembap baru.

Mengapa Tidak Terus Menukar Produk

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?

Sebab sebenar hendak berpegang pada satu produk adalah tidak mudah. Selalunya perbezaan hanya sedikit pada kulit kita. Sekiranya anda melihat peningkatan 100% pada kulit, anda tidak akan menukar produk lagi!

Sekiranya kulit anda kelihatan lebih halus atau lembut dan anda dapat merasakan perubahannya. Atau, jika orang mula memperhatikan dan memuji kulit, adakah anda akan menukar produk yang digunakan? Sudah tentu tidak!

Sebab Sebenar Mengapa Produk Tidak Menunjukkan Banyak Penambahbaikan

Terdapat banyak sebab mengapa produk tidak menunjukkan peningkatan yang hebat pada kulit anda. Jom semak sebab utama:

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?
PIC: Flare

1. Satu Ukuran Sesuai dengan Semua Pendekatan

Setiap pengeluar harus membuat produk yang sesuai dengan 90% dari pangkalan pelanggan mereka. Walaupun produk itu untuk kulit berminyak, tidak semua kulit berminyak akan sama. Sebagai contoh, seorang wanita bekerja berusia 30 tahun dengan kulit berminyak mempunyai jenis kulit tertentu. Seorang pelajar remaja berusia 20 tahun mungkin juga mempunyai kulit berminyak, tetapi keperluannya masih berbeza.

Wanita berusia 30 tahun mungkin mengalami perjalanan panjang dan terdedah kepada pencemaran. Gadis berusia 20 tahun itu mungkin mempunyai masalah jerawat dan keperluan membersihkan liang roma secara menyeluruh. Manakala wanita yang berusia 30 tahun, menghadapi kerosakan kulit akibat pendedahan berterusan terhadap ratusan bahan kimia. Justeru remaja berusia 20 tahun mempunyai kulit sensitif yang bertindak balas terhadap cahaya dengan kemerahan dan terbakar.

Ini hanya contoh untuk menunjukkan bahawa walaupun dalam kulit berminyak, individu boleh mempunyai ciri-ciri kulit yang sangat berbeza.

IKLAN

Tetapi, pengeluar memerlukan produk mereka untuk “berfungsi” untuk semua golongan usia. Oleh itu, mereka meninggalkan perkara-perkara penting supaya individu yang mempunyai kulit sensitif dan rosak tidak mendapat reaksi. Dan konsentrasi mereka tetap lemah, sehingga semua orang dapat menggunakan produk ini dengan “selamat”.

Sayangnya, ramuan, kepekatan dan formulasi keseluruhannya terlalu lemah. Dan ia tidak banyak memberi kesan.

Satu produk tidak sesuai untuk semua. Dan tidak pernah dapat.

2. Kulit Anda Terus Berubah

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?
PIC: Web MD

Faktor lain untuk keberkesanan produk yang rendah adalah ciri perubahan kulit. Maksudnya, kulit anda terus berubah bergantung pada banyak faktor. Jom semak individu contoh yang berusia 30 tahun, sekiranya dia menukar pekerjaannya, dan berpindah ke kota lain, kulitnya juga akan berubah.

Ini kerana keadaan persekitaran berbeza-beza dan tahap pencemaran berbeza. Ini mempengaruhi penghalang kulit, dan dengan itu keperluannya.

IKLAN

Beberapa faktor yang mempengaruhi ciri perubahan kulit adalah:

  • Cuaca Yang Berubah
  • Di mana kedudukan tempat tinggal
  • Produk yang anda gunakan
  • Factor usia
  • Gaya hidup anda
  • Perjalanan anda
  • Masa yang dihabiskan di luar rumah, dll.

Di sini juga, satu produk tidak dapat merawat kulit anda, kerana keperluan kulit anda selalu berubah.

3. Rutin & Produk Penjagaan Kulit Semasa Anda

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?
PIC: Think with google

Produk skincare berperanan besar dalam menentukan kulit anda. Maksudnya, jika anda telah menggunakan produk dengan bahan yang keras, ia akan merosakkan kulit. Begitu juga dengan produk dengan bahan bermasalah seperti SLS, SLES, Parabens, dll.

Menggunakan produk yang tidak sesuai untuk kulit anda juga boleh menyebabkan kerosakan. Sebagai contoh, individu kulit berminyak yang menggunakan pembersih yang kuat juga menghilangkan lipid utama sambil mengatasi kelebihan minyak.

Menggunakan produk yang tidak seimbang pH menjadikan kulit terbuka untuk serangan luaran. Bakteria, kulat dan pencemaran mikropartikel dapat memasuki kulit dan menyebabkan kerosakan.

IKLAN

Oleh itu, menggunakan produk yang tidak sesuai, tidak selamat atau kasar merosakkan kulit. Agar produk menjadi berkesan, produk tersebut harus sesuai dengan kulit anda, dan berusaha memperbaiki kerosakannya.

Jadi Sekarang Apa? Apakah Kaedah Yang Betul Untuk Memperbaiki Kulit?

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?

Memberi kulit anda apa yang diperlukan untuk kekal sihat, bebas masalah, dan “bercahaya” sebenarnya tidak begitu sukar. Ia terdiri daripada tiga langkah:

1. Mengetahui Kulit Anda

Sebelum anda dapat memikirkan produk mana yang perlu anda gunakan setiap hari, penting untuk mengetahui kulit anda. Apakah jenis kulit anda? Apa Ciri-Cirinya? Bagaimana dengan gaya hidup dan lokasi anda?

Adakah anda pernah menggunakan produk yang boleh mencederakan kulit? Adakah kulit anda sensitif terhadap produk, atau cahaya? Anda ada jerawat atau parut jerawat? Atau tompok gelap atau gelap?

Menjawab soalan-soalan ini membantu anda memahami semula jadi kulit anda, dan ia diperlukan.

2. Mendapatkan Produk Yang Betul

Menggunakan produk yang betul pada kulit anda menjadikan semua perbezaan. Mengenai produk, perkara utama yang perlu anda pertimbangkan adalah:

  • Apa yang perlu saya lakukan setiap hari? Contohnya, membersihkan wajah saya, melembapkan wajah saya, dan mengatasi bintik-bintik gelap saya.
  • Apa bahan yang sesuai untuk jenis kulit saya, dan untuk tujuan ini? Adakah mereka berkesan? Adakah mereka ada?
  • Adakah produk yang saya gunakan selamat? Adakah mereka memenuhi piawaian keselamatan? Adakah terdapat bahan-bahan keras yang saya dedahkan pada kulit saya? Menggunakan produk yang keras mungkin memberi anda “manfaat” buatan, tetapi akan merosakkan kulit anda seiring hari-hari berlalu.

3. Mengemas kini Produk Anda

Mengapa Produk Kecantikan Anda Tidak Berfungsi Dan Berapa Kerap Perlu Tukar?
PIC: Milan’s Mama

Seperti yang kita ketahui, kulit berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada banyak faktor. Itulah sebabnya penting untuk terus memeriksa apakah produk yang anda gunakan adalah produk yang sangat anda perlukan. Tidak ada rejimen yang dapat bertahan seumur hidup, jadi tetap mengikuti perkembangan kulit dan produk anda adalah kunci.