Mengapa bekas jerawat susah hilang? Ini alasannya. Sesetengah orang mendakwa bahawa menghilangkan jerawat tidak sukar. Cukup dengan sapuan spot treatment setiap malam dan bersihkan muka dengan teliti, jerawat akan hilang lebih cepat. 

Tetapi ternyata trek itu sukar untuk dilepaskan! Walaupun jerawat dah hilang, rupa-rupanya parut tak hilang langsung. Yang mengecewakan, adakah ini masalah kulit berjerawat?

Artikel Berkaitan : Hilangkan Bekas Jerawat Dengan Masker Timun. Bukan Itu Sahaja, Kulit Pun Boleh Jadi Cerah!

Perhatikan bahawa parut jerawat yang sukar dihilangkan di sini adalah hiperpigmentasi pasca-radang (PIH), bukan parut jerawat atau parut jerawat. Parut jerawat gelap ini, juga dikenali sebagai PIH, adalah antara parut jerawat yang paling mengecewakan kerana ia mengambil masa yang lama untuk pudar sepenuhnya.

Penjagaan kulit anda yang tidak betul

Mengapa Bekas Jerawat Susah Hilang? Ini Alasannya.

Penjagaan kulit yang tidak betul boleh menjadi salah satu sebab mengapa parut jerawat mudah hilang. Menggunakan terlalu banyak produk penjagaan kulit tidak akan menyelesaikan masalah. Adakah anda berjerawat dan mempunyai banyak parut jerawat? Rawat jerawat dahulu, dan selepas kering, mula merawat parut jerawat.

IKLAN

Ternyata menggunakan terlalu banyak produk juga antara punca parut jerawat tidak cepat pudar. Ini kerana bahan penyingkiran parut jerawat khusus tidak berfungsi dengan baik.

Tidak gunakan sunscreen semasa aktiviti siang hari

Mengapa Bekas Jerawat Susah Hilang? Ini Alasannya.

Tidak menggunakan pelindung matahari juga boleh menjadi sebab mengapa parut jerawat sukar dihilangkan. Pelindung matahari mengandungi bahan-bahan yang menghalang pengeluaran melanin kulit Asia, menjadikannya kurang reaktif berbanding dahulu dan membawa kepada bintik-bintik hitam pada muka. Jadi jika anda mendapati parut jerawat tidak pudar dalam masa terdekat, adalah idea yang baik untuk mula menggunakan pelindung matahari dengan berhati-hati.

IKLAN

Oh ya, memandangkan pelindung matahari juga agak kuat, anda perlu melakukan pembersihan berganda selepas anda selesai melakukan aktiviti anda untuk mengelakkan masalah kulit baru.Jika anda tidak membersihkan dua kali, pori-pori anda akan tersumbat atau bintik hitam baru akan muncul, yang juga menjadi kebimbangan.

Jenis kulit Asia lebih sensitif.

Mengapa Bekas Jerawat Susah Hilang? Ini Alasannya.

Pernahkah anda merasakan bahawa orang yang tidak dikenali jarang mengalami masalah parut jerawat? Betul, kerana sifat kulit barat, selalunya lebih mudah untuk mengesan tanda-tanda penuaan dan luka bakar pramatang, dan lebih terdedah kepada kanser kulit.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Khasiat Cuka Pada Produk Terbaharu Di Pasaran Ini, Mampu Melindungi Kulit Anda

Tidak seperti kulit Asia, yang tidak terdedah kepada tanda-tanda penuaan pramatang, kulit Asia telah terbukti lebih terdedah kepada bintik-bintik gelap atau parut jerawat. Ternyata ini dipengaruhi oleh struktur lapisan kulit di kebanyakan orang Asia, yang cenderung lebih nipis.Selain itu, bahan melanin dalam kulit Asia dikatakan lebih sensitif kepada cahaya. Bila-bila masa anda mengalami keradangan, sama ada dari jerawat atau pendedahan matahari, ia boleh menyebabkan bintik-bintik gelap (dark spot). Dan disebabkan bahan melanin yang lebih menerima dan lapisan kulit yang nipis, parut jerawat sukar untuk hilang.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI