Cuka adalah bahan yang terdapat di hampir setiap dapur. Tetapi adakah anda tahu bahawa ia adalah salah satu ubat mujarab yang paling kuat untuk kulit anda? Dari menjadikan kulit anda bersinar hingga menghilangkan bau badan, ia mempunyai banyak kegunaan.

Dalam artikel ini, mari kita lihat bagaimana ramuan dapur terkenal ini dapat dimasukkan ke dalam rejimen kecantikan anda dengan mudah. Ada yang lebih menariknya produk terbaharu di pasaran mempunyai manfaat sama seperti bahan dapur ini.

Mengapa Menggunakan Cuka Untuk Kulit Anda?

Sumber gambar: FirstCry Parenting

Cuka (cuka sari putih dan sari apel) membantu dalam mengembalikan keseimbangan pH kulit anda. Justeru membantu merawat kulit gatal, kering dan jerawat. Berbanding dengan sabun dan pencuci muka yang tersedia secara komersial yang penuh dengan bahan kimia dan bahan pengawet, cuka adalah cara semula jadi dan lebih selamat untuk meremajakan kulit anda dan menjadikannya bersinar.

Khasiat Cuka Untuk Kulit

Meringankan dan mencegah kesan jerawat dan jerawat

Cuka mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antijamur yang membantu menghilangkan bakteria dari kulit anda, sehingga jerawat dan noda dapat dijauhkan.

Menghilangkan tanda penuaan

Sumber gambar: New Indian Express

Cuka sari apel mengandungi asid hidroksi yang melenyapkan sel-sel kulit mati, sehingga meringankan bintik-bintik yang berkaitan dengan usia.

Membantu mengekalkan pH kulit anda

Cuka mengekalkan keseimbangan pH kulit anda dan mencegahnya menjadi berminyak atau kering secara berlebihan. Ia juga membantu menjaga kebersihan pori-pori kulit.

Mengurangkan kedutan

Menggunakan cuka yang dicairkan secara berkala membantu melambatkan penampilan kedutan dan garis-garis halus pada kulit anda.

IKLAN

Menyingkirkan semua toksin dari muka anda

Penggunaan cuka secara teratur mengeluarkan semua toksin dari kulit anda, menjadikannya berseri dan awet muda.

Menenangkan selaran matahari

Cuka mempunyai sifat antiseptik dan membantu menghilangkan rasa sakit. Cukup masukkan sedikit cuka pada selaran matahari anda dan perhatikan ia sembuh.

Rangkaian Produk Mikrobioma Menjaga Kulit Kekal Sihat

Gallineee adalah pelopor penjagaan kulit mikrobioma yang menjaga ekosistem pelindung kulit. Menggunakan prebiotik, probiotik dan kompleks asid laktik yang dipatenkan inovatif berdasarkan penyelidikan terbaru dalam mikrobiologi.

IKLAN

Dilancarkan pada tahun 2016, jenama penjagaan kulit Perancis yang berkesinambungan dan 100% tanpa kekejaman dibina berdasarkan etika menjaga keanekaragaman hayati dan menjaga ekosistem kompleks kulit anda sihat, berdaya tahan dan bahagia. Pelopor inovatif skincare microbiome bergabung dengan barisan jenama penjagaan kulit terkemuka dengan menjadi yang pertama melancarkan produk yang menjaga ekosistem pelindung kulit. Anda terdiri daripada sel manusia dan berbilion bakteria yang hidup bersama dalam harmoni yang sempurna. Sekiranya anda menjaganya, ia akan menjaga anda.

Walaupun biotik terkenal dengan kesan positifnya terhadap kesihatan pencernaan, penggunaannya dalam penjagaan kulit, hingga kini, menjadi rahsia sains yang belum dimanfaatkan. Kulit sebagai ekosistem hidup dan bernafas yang penuh dengan keajaiban dan sangat masuk akal untuk bekerja dengan kulit kita daripada menentangnya.

Inilah masa depan kecantikan. Menggunakan produk yang mengandungi probiotik, prebiotik dan postbiotik (Asid Laktik) memastikan bahawa bakteria bermanfaat tetap utuh dan kulit tetap terlindung dari radikal bebas dan tekanan oksidatif. Di samping itu, tahap pH menjadi konsisten dan mikrobiome menerima sistem sokongan yang diperlukan untuk berfungsi pada tahap optimum.

Gallinee Face Vinega Toner

IKLAN

Toner Cuka Wajah menjadikan jalan yang sempurna antara pembersihan dan merawat kulit. Apabila sebum dan sel kulit mati menyekat liang, ia menghalang bakteria yang boleh menyebabkan bintik-bintik, jerawat, kulit kering dan kusam. Ini juga bermaksud bahawa bahan-bahan lain yang digunakan secara topikal mengalami kesukaran memasuki stratum corneum kulit lapisan paling luar, mempengaruhi segala-galanya dari bagaimana kulit yang berseri muncul hingga faktor terlindungnya dari radikal bebas. Toner ini juga meninggalkan mikrobioma merasa segar dan seimbang.

Cuka Hibiscus – Dikenali dengan sifatnya yang astringen, pengelupasan dan menenangkan.

Rumpai laut Prebiotik – Bahan baru yang menggunakan ekstrak dari alga hijau dan coklat, air laut dan polisakarida laut. Bersama-sama ia bertindak melawan tanda-tanda tekanan pada kulit.

Gallinee Face Mask & Scrub

Face Mask & Scrub memberikan kulit dengan peningkatan cahaya sekejap dengan mengelupas kulit secara halus dan merangsang peredaran mikro. Kompleks biotik yang inovatif mengandungi asid laktik untuk membantu menghaluskan kulit dan prebiotik untuk menyuburkan sistem eko ​​pelindung kulit mikrobioma. Kompleks biotik ini digabungkan dengan formula berprestasi tinggi yang mengandungi khasiat tanah liat putih kaolin, menghidupkan semula mineral laut dan vitamin E antioksidan.

Vitamin E – Dikenali dengan sifat astringen, pengelupasan dan menenangkan.

Kaolin – Bahan baru yang menggunakan ekstrak dari alga hijau dan coklat, air laut dan polysaccha laut. Bersama-sama ia bertindak melawan tanda-tanda tekanan pada kulit.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI