Jika anda tidak pernah terfikir tentang masanya untuk memikirkan semula cara anda menyimpan/menggunakan limau dalam simpanan anda di rumah. Lemon secara keseluruhannya mempunyai khasiat yang menjadikannya hampir bersifat perubatan.

Malah, sebaiknya jangan membazirkan kulit lemon kerana ia adalah sihat. Penyelidikan mendakwa bahawa kulit lemon mengandungi 5 hingga 10 kali lebih banyak vitamin daripada jus itu sendiri.

Mengapa Membekukan Lemon Anda Adalah Cara Terbaik

Manfaat Lemon Beku Rawat Pelbagai Penyakit dan Rawatan Kecantikan, Ini Cara Yang Terbaik!

Lemon sarat dengan vitamin dan mineral, seperti thiamin, riboflavin, zat besi, magnesium, vitamin B6, kalsium, kalium, tembaga, folat dan kalium. Lemon juga merupakan buah anti-mikrob, antibakteria yang kuat, yang membantu anda mencegah jangkitan dalam badan. Jumlah vitamin C setiap hidangan lemon adalah sekitar 187% daripada nilai harian, yang menjadikannya sangat cekap dalam memerangi jangkitan.

IKLAN

Manfaat Lemon Beku Rawat Pelbagai Penyakit dan Rawatan Kecantikan, Ini Cara Yang Terbaik!

Ia juga mujarab dalam mengurangkan bilangan radikal bebas dalam badan anda, membantu mencegah kerosakan pada saluran darah dan pembentukan kolesterol. Selain itu, sebatian semula jadi yang terdapat dalam limau yang dipanggil, limonoid, telah terbukti dapat menyekat pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

Adalah dicadangkan bahawa cara terbaik untuk mempunyai lemon organik adalah dengan mencucinya dan meletakkannya di dalam peti sejuk. Anda memarutnya atau menggunakannya sebagai keseluruhan buah pada hidangan anda tanpa perlu mengupasnya sebaik sahaja lemon telah beku, seperti sedia ada.

IKLAN

Begini cara anda boleh membekukan dan mendapatkannya:

IKLAN

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Manfaat Lemon Beku Rawat Pelbagai Penyakit dan Rawatan Kecantikan, Ini Cara Yang Terbaik!