Mandi merupakan salah satu daripada cara untuk membersihkan diri. Ia juga menjadikan tubuh terasa segar selain menjadikan tubuh lebih bertenaga. Namun seringkali kita mendengar larangan agar mengelakkan diri daripada mandi pada waktu malam.

PANDANGAN DARIPADA  SUDUT AGAMA ISLAM

Apakah pandangan agama tentang perkara itu? Adakah memang ada nas yang melarang kita mandi pada waktu malam? Islam amat menitikberatkan tentang kebersihan. Bahkan, ALLAH SWT juga suka akan hamba-hamba-NYA yang bersih.

Hakikatnya, mandi merupakan salah satu daripada cara-cara untuk membersihkan diri. Malah, ALLAH SWT juga memerintahkan hamba-hamba-NYA supaya mandi.

Firman ALLAH SWT: “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri (mengerjakannya) solat sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan. Dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan berjunub (berhadas besar) – kecuali kamu hendak melintas sahaja – hingga kamu mandi (bersuci).” (Surah al-Nisa’, ayat 43)

Mandi Malam, Pandangan Dari Sudut Perubatan & Juga Agama Islam

Berbalik kepada persoalan larangan mandi pada waktu malam, sebenarnya, tiada ayat al-Quran, hadis dan athar daripada para sahabat yang melarang berbuat demikian. Justeru, kita dibolehkan untuk mandi pada bila-bila masa sahaja yang kita mahu.

Pun begitu, terdapat beberapa pendapat dalam kalangan ahli ilmu tentang kemakruhan mandi ketika matahari hampir terbenam dan antara dua isyak (antara Maghrib dan Isyak).

Perkara itu jelas dinyatakan dalam kitab Mughni al-Muhtaj: “Dan adalah makruh memasukinya (tandas) ketika matahari hampir terbenam dan di antara dua isyak (antara maghrib dan isyak) kerana pada waktu itu syaitan berkeliaran.”

IKLAN

Sekalipun tiada larangan berkenaan, jangan sesekali kita abaikan nukilan ilmuan seperti yang dinyatakan tadi. Sebaiknya, cuba elakkan diri kita daripada memasuki tandas pada dua waktu tersebut melainkan ketika berhajat.

PANDANGAN DARIPADA SUDUT PERUBATAN

“Doktor,betul ke kalau mandi malam akan jadi paru-paru berair?” Selalu kita dengar kata orang tua “Jangan mandi waktu malam. Tak elok, nanti paru-paru berair”. Inilah antara kepercayaan atau ‘mitos’ yang biasa kita dengar dalam masyarakat Melayu berhubung soal mandi malam.

Mandi Malam, Pandangan Dari Sudut Perubatan & Juga Agama Islam

Bahkan sehinggakan anda dewasa, mitos yang sama masih kedengaran dan kadangkala anda juga akan bercakap sedemikian pada anak anda.  Adakah benar mandi waktu malam punca penyakit paru-paru berair?

IKLAN

Paru-paru dikelilingi dengan satu lapisan tisu yang dipanggil sebagai pleura dalam. Begitu juga dinding dada, ia juga mempunyai lapisan pleura luar.  Di dalam ruang diantara dada dan juga paru-paru terdapat ruang(pleura space). Dalam ruang tersebut ada sedikit cecair yang berfungsi sebagai pelincir supaya tiada geseran yang akan merosakkan tisu paru-paru apabila dada mengembang ataupun mengecut.

Perlu faham “paru-paru berair” didalam istilah perubatan ada beberapa terma: pulmonary oedema, pleural effusion, pneumonia. Semuanya tak sama! Ya memang pemahaman masyarakat semuanya dikata “paru-paru berair”. Bagi kami pengamal perubatan, kami perlu tahu lebih spesifik,air itu berada di rongga mana dan didalam konteks penyakit apa.

Mandi Malam, Pandangan Dari Sudut Perubatan & Juga Agama Islam

𝑷𝒖𝒍𝒎𝒐𝒏𝒂𝒓𝒚 𝑶𝒆𝒅𝒆𝒎𝒂
Pulmonary oedema ialah air terkumpul didalam ruang alveoli bila ada antaranya penyakit lemah jantung (jantung tidak boleh pam dengan baik dan air tersangkut didalam paru-paru) juga penyakit kronik buah pinggang (air berlebihan tidak dapat dibuang oleh buah pinggang).

𝙋𝙡𝙚𝙪𝙧𝙖𝙡 𝙀𝙛𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣
Air berada didalam ruang pleura(pleura space). Contoh penyebab lemah jantung, sirhosis hati, nephrotic syndrome dan beberapa lagi. Jika buah pinggang rosak, badan tidak mampu menyingkirkan air dan ia akan terkumpul di dalam badan. Ia akan menyebabkan kaki anda bengkak. Jika terlampau teruk, air boleh berkumpul di dalam paru-paru menyebabkan masalah paru-paru berair.

IKLAN

𝑷𝒏𝒆𝒖𝒎𝒐𝒏𝒊𝒂
Pneumonia disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus dalam paru-paru yang menyebabkan keradangan berlaku. Inflamasi alveoli menjadikan terhasilnya air yang juga mungkin bertakung sedikit bersama dengan penyebab jangkitan itu disitu.

Rawatan diberikan untuk memastikan cecair perlu dibuang, mengelakkan berlakunya pembentukan cecair dan paling utama berikan perawatan kepada punca pembentukan cecair tersebut.

Mandi Malam, Pandangan Dari Sudut Perubatan & Juga Agama Islam

1. Merawat punca utama terjadi pleural effusion/congestive heart failure(CHF), infeksi,kanser.
2. Thoracentesis.
3. Tiub Dada (chest tube):prosedur ini menggunakan tiub (trocar) dimasukan kedalam ruang pleura(pleural space).

Jadi, mandi malam tidak ada kaitan langsung penyakit paru-paru berair! Tak logik,air yang kita mandi mengalir masuk melalui kulit dan terus mengalir ke paru-paru. Orang tua larang mandi malam mungkin dulu perigi ada di luar rumah.

Mandi malam itu bahaya, bukan penyakitnya tapi takut tak nampak jatuh perigi. Kan susah kalau dah jatuh perigi. Bimbang juga ada orang mengintai.

Sumber kredit: Dr Ahmad Samhan dan Laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI