Kadang-kala, kita sebagai manusia biasa pastinya alpa dengan perihal duniawi yang pelbagai corak dan warnanya. Berkejar-kejar merebut kekayaan, kusyuk ditenggelami alam percintaan dan berlumba menjadi yang terbaik dalam setiap perkara, menyebabkan kita terlupa untuk mengucap rasa syukur ke hadrat Illahi.

Mahu Rezeki Melimpah-Ruah, Dipanjangkan Umur & Diberkati ALLAH SWT, Amalkan Doa Ringkas Ini Selalu!
Sumber gamabr: Artikula.ID

Sebagai umat Islam, kita sentiasa dinasihatkan untuk sentiasa mengingati ALLAH SWT supaya kehidupan kita diberkati dan diredhai oleh-Nya. Maka, barulah perjalanan hidup kita lancar dan sempurna apabila ALLAH mengizinkan segala yang berlaku dalam hidup kita.

Apakah cara terbaik untuk sentiasa mengingati ALLAH SWT? Berdoalah… Berdoalah agar kehidupan kita diberkati, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur untuk kita berpeluang mengumpul kejayaan di dunia dan saham di akhirat.

Antara doa yang boleh dibaca ialah;

IKLAN

اللهُمَّ أكْثِرْ مَالِي وَوَلَدِي، وَبَارِكْ لِي فِيمَا أَعْطَيْتَنِي، وَأَطِلْ حَيَاتِي عَلَى طَاعَتِكَ، وَأَحْسِنْ عَمَلِي، وَاغْفِرْلِي

Maksudnya, “Ya Allah, banyakkanlah hartaku dan anakku, serta berilah keberkatan atas setiap apa yanga Engkau kurniakan. Panjangkanlah kehidupanku dalam ketaatan terhadapMu serta perbaikilah amalanku dan kurniakanlah keampunan kepadaku.”.

(HR al-Bukhari dalam adab al-mufrad no 653 dan. HR al-Tirmizi no 2329)

IKLAN

Jika anda seorang ahli perniagaan dah juga seorang usahawan, titipkanlah doa ringkas seperti di bawah ini setiap masa agar ALLAH SWT membantu kita untuk menambahkan rezeki dan pendapatan hidup.

اللَهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَعْظَمِ عِبَادِكَ نَصِيباً فِي كُلِّ خَيْرٍ تَقْسِمُهُ فِي الغَدَاةِ مِنْ نُورٍ تَهْدِي بِهِ، وَرَحْمَةٍ تَنْشُرُهَا، وَرِزْقٍ تَبْسُطُهُ، وَضُرٍّ تَكْشِفُهُ، وَبَلاءٍ تَرْفَـعُهُ، وَفِتْـنـَةٍ تَصْرِفُهَا، وَسُوءٍ تَدْفَـعُـهُ.

IKLAN

Maksudnya: “Ya Allah, jadikanlah aku antara kalangan hambaMu yang mendapat bahagian (pencapaian) yang hebat pada nur yang Engkau kurniakan sebagai hidayah, dan rahmat yang Engkau kurniakan, dan rezki yang Engkau sebarkan, dan mudharat yang Engkau selamatkan ( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan bala yang Engkau angkatkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan fitnah yang Engkau jauhkan( dari menimpa hamba-hambaMu ), dan keburukan yang Engkau hindarkan ( dari menimpa hamba-hambaMu )”.

(HR Ibn Abi Syaibah dan Al-Tabarani, lihat kitab Da’ei al-Falah oleh Al-Suyuti hlm 61.)

Sesungguhnya ALLAH SWT itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Hanya pada-Nya kita memohon untuk mendapat kesenangan dunia dan kebahagian di akhirat. Usahlah kita untuk berdoa kepadanya. Luangkan sedikit masa untuk dekatkan diri pada-Nya, dan InsyaAllah pastinya ALLAH SWT akan membantu anda di saat anda memerlukan pertolongan. InsyaALLAH! Amin YRB! Selamat beramal!