Ramai hijabi yang sanggup berlapar atau menjalani diet intermittent fasting untuk mendapat susuk tubuh idaman. Namun ramai yang lupa kelebihan berpuasa sunat seumpama menjalani diet intermittent fasting. Tibanya bulan Rejab, umat islam dianjurkan berpuasa sunat, supaya lebih manfaat dan mendapat berkat. Insyallah

Rejab bermaksud membesarkan atau mengagungkan. Selain itu, ia dinamakan bulan Rejab kerana mereka mengagungkan bulan ini ketika zaman al-Jahiliyyah dengan meninggalkan peperangan padanya.

Doa Bulan Rejab

Apabila masuk bulan Rejab, Nabi SAW berdoa:

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَب وَشَعْبَان وَبَلِّغْنَا رَمَضَان

Yang bermaksud, Wahai Tuhan kami, berkatilah kami dalam bulan Rejab dan bulan Sya‘ban serta kami memohon dapat sampai ke bulan Ramadhan

Perkataan jama’ bagi Rejab adalah Arjab (أرجاب) dan jika digabungkan Rejab dan Sya’ban dinamakan sebagai Rajaban (رجبان). [Lihat: Mukhtar al-Shihah, 118] Di samping itu, Rejab merupakan bulan ke tujuh daripada Tahun Hijri dan ia merupakan antara bulan Haram yang diharamkan peperangan atau pembunuhan padanya.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 6 Cara Paling Popular Untuk Anda Yang Plan Diet Intermittent fasting. Kaedah 2 Sesuai Untuk Yang Beragama Islam.

Kelebihan Bulan Rejab & Amalan Sunat Yang Boleh Dilakukan

Dalam Bulan Rejab, dianjurkan banyak berdoa dan berzikir dengan ketentuan berikut, diriwayatkan oleh Ibnu ‘Asyakir daripada Abi Umamah, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Lima malam yang tidak akan ditolak doa padanya ialah doa pada awal bulan Rejab, malam Aidil Fitri dan malam Aidil Adha.

Oleh itu, dianjurkan untuk melakukan amalan-amalan berikut pada bulan rejab:

  1. Berpuasa pada Khamis pertama bulan Rejab, InsyaAllah syurga akan menjadi bahagiannya.
  2. Di dalam Syurga ada sebatang sungai yang dinamakan ‘Rejab’. Ia lebih putih dari susu, lebih dingin dari ais dan lebih manis dari madu. Barang siapa yang berpuasa sehari dalam bulan Rejab, maka Allah akan mengurniakannya minuman dari sungai itu (Hadis).
  3. Berpuasa pada 1 Rejab, akan menghapuskan dosa-dosa kecilnya (al-Jami’us Shaghir)
  4. Nabi Adam pernah bertanya kepada Allah mengenai hari yang paling disukaiNya.

FirmanNya:

IKLAN

“Nisfu Rejab: Sesiapa yang menghampirkan dirinya dengan puasa, solat sunat, bersedekah dan beristigfar, permohonannya akan dikabulkan, dosanya akan diampunkan dengan bersedekah dan berzikir serta akan menjaga diri dari melakukan maksiat. Syurgalah bahagiaannya”

  1. Pada malam 15 dan 27 rejab, dianjurkan agar mengerjakan solat sunat sebanyak 12 rakaat dengan 6 salam. Pada setiap rakaat hendaklah dibacakan al-Fatihah dengan sebarang surah.

Selepas memberikan salam, baca zikir ini:

Mahu Diet Intermittent Fasting, Baik Puasa Sunat Bulan Rejab. Banyak Syafaatnya!

Maha Suci Allah. Segala puji-pujian bagi Allah dan tiada Tuhan melainkan Allah, Allah Maha Besar.”

Disambung dengan istigfar sebanyak 100 kali:

Mahu Diet Intermittent Fasting, Baik Puasa Sunat Bulan Rejab. Banyak Syafaatnya!

IKLAN

Aku memohon keampunan dari Allah yang Maha Agung, tiada Tuhan melainkan Dia yang hidup, yang berdiri dengan sendirinya dan aku bertaubat kepadaNya”

Kemudian selesai sahaja bertasbih dan beristigfar, berdoalah apa sahaja demi kebaikan diri sendiri dan keesokan hari hendaklah kita berpuasa selama sehari (Imam Ghazali)

  1. Daripada Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda:

Barang siapa membaca ayat ini pada bulan Rejab, Syaaban dan Ramadan di antara Zohor dengan Asar:

Mahu Diet Intermittent Fasting, Baik Puasa Sunat Bulan Rejab. Banyak Syafaatnya!

Aku memohon keampunan dari Allah yang Maha Agung, tiada Tuhan melainkan Dia yang hidup, yang berdiri dengan sendirinya dan aku bertaubat kepadaNya, taubat seorang hamba yang zalim, tiada yang menguasai akan diriNya, tidak ada yang dapat membuat, menolak mudarat, manfaat dan tidak ada yang dapat menguasai kematian dan hidup serta kebangkitan”

IKLAN

Nescaya dua malaikat akan disuruh menghapuskan semua kejahatannya.

  1. Barang siapa berpuasa sehari dalam bulan Rejab, seolah-olah dia berpuasa selama 1000 tahun dan seolah-olah memerdekakan 1000 hamba sahaya. Barang siapa bersedekah 1000 dinar, dicatat setiap helai rambut dan bulu yang ada di badannya 1000 kebajikan, diangkat 1000 darjatnya, dihapuskan darinya 1000 kejahatan dan dicatat juga sedekahnya itu akan beroleh ganjaran 10 kali pahala haji dan umrah, serta didirikan untuknya Gedung di Syurga (Salman al-Farisi)

Lafaz Niat Puasa Bulan Rejab

Niat puasa sunat hari Arafah adalah seperti berikut:

Mahu Diet Intermittent Fasting, Baik Puasa Sunat Bulan Rejab. Banyak Syafaatnya!

Nawaitu shouma ghodin fii syahri rajabi sunnatan lillahi taala

Maksudnya:

Aku berniat puasa sunat esok hari di bulan Rejab sunat kerana Allah taala.

Selamat menjalani ibadah puasa semua.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.