Sebaik membuka akauan di laman instagramnya, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah diikuti oleh ramai pengikutnya. Walaupun hanya ada 16 posting, tetapi bilangan followernya makin meningkat 10 kali ganda. Tun Mahathir juga hanya menekan butang follow kepada tujuh akaun sahaja dan salah seorangnya adalah penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza.

Siti ketika ditanya perasaannya apabila menjadi pemilik akaun yang di follow oleh Tun Mahathir, beliau meluahkan rasa gembira menjadi satu-satunya artis dalam negara yang diikti oleh tokoh negarawan ini.

Malah Siti juga satu-satunya rakyat biasa yang diikuti oleh Tun M selain anaknya Mukhriz melalui akuan rasmi menggunakan nama @chedetofficial.

Bagi Siti ia satu penghormatan diikuti oleh pemimpin nombor satu negara itu kerana beliau juga tidak menyangka Perdana Menteri itu mengikuti dirinya di instagram.

IKLAN

“Macam saya juga kalau nak follow seseorang saya akan tengok kriteria. Jadi apabila terpilih saya berasa syukur,” katanya ketika ditemui di majlis pelancaran butik CreacionbySitiNurhaliza dan Simplysiti cawangan kelapan di Melawati Mall baru-baru ini.

Sebelum ini, Tun Mahathir juga ada memuatkan posting dalam instagramya mengucapkan tahniah kepada penyanyi tersohor ini setelah melahirkan bayi pertamanya 1 Rejab lalu. Menurut Tun Mahathir, ia satu berita menggembirakan seluruh negara dan juga ahli keluarga penyanyi ini. Posting ini juga telah ditonton oleh lebih setengah juta pengikut.

Selain akaun Siti, Tun Mahathir juga turut mengikuti akaun Parti Pakatan Harapan, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PBBM), PPBM Kedah, Armada PPBM Official dan tabbing Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNICEF).

IKLAN

Untuk pengetahuan Tun Mahathir baru sahaja membuka akaun rasmi di instagram pada  15 Mac lalu. Foto pertama yang dimuat turut adalah foto beliau bersama isteri, Tun Dr Siti Hasmah yang sedang tertawa.

Gambar ini dimuat turun beserta caption “Hari ini saya mulakan akaun instagram bersama Hasmah. Isteri saya selama 62 tahún yang sentiasa setia bersama saya sejak dulu lagi”. Menurut Tun juga, sebagai doktor ketawa adalah penawar terbaik.

Foto ini mendapat 162 ribu like dan lebih 6 ribu komen yang rata-rata gembira dan suka dengan gambar juga caption yang mencuit hati netizen.

IKLAN

Akaun rasmi ini juga telah mendapat bluetick sebagai tanda akaun sah untuk seseorang yang burglar tokoh masyarakat, selebriti atau jenama. sehingga hari ini, Tun Mahathir sudahpun mempunyai bilangan pengikut berjumlah 1 juta dan jumlahnya semakin meningkat dari hari ke hari.

Lepas PRU Instagram Tun Mahathir Sudah Cecah 1 Juta & Hanya ‘Follow’ 7 Akaun Termasuk Siti Nurhaliza

Menurut Astro Awani dalam semakan yang dibuat mendapati beliau seorang yang sering menghiburkan netizen dengan meletakkan caption foto yang lucu dan bersahaja.

Adakalanya, Tun Mahathir juga gemar memberi punchline atau troll yang mencuit hati sama ada di laman twitter mahupun instagramnya.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM CHEDETOFFICIAL & CTDK