Umum sedia maklum bahawa kejayaan seorang anak itu adalah kerana hasil usaha keras kedua ibu bapanya. Selain bapa, ibu adalah insan yang paling banyak pengorbananya dalam kehidupan seorang anak bermula dari saat melahirkan lagi.

Sehubungan itu, Allah mengangkat setingginya martabat seorang wanita yang digelar ibu. Malah, Islam melarang sama sekali untuk menyakiti hati ibu dan derhakalah seorang anak yang tidak menyantuni ibu dan bapanya.

Justeru, di sini Hijabista berkongsikan satu kisah inspirasi yang berlaku di India dan wajar dijadikan contoh serta pengajaran kepada hijabi yang juga anak di luar sana.

Replika ‘Taj Mahal’ Simbolik Penghargaan Kepada Jasa Dan Pengorbanan Ibu

Baru-baru ini, dunia digemparkan oleh seorang lelaki India berusia 49 tahun yang dikenali sebagai, Amrudeen Sheik Dawood yang telah membina replika Taj Mahal sebagai simbolik penghormatan kepada arwah ibunya, Jailani Bibi.

Dawood telah membina sebuah makam dari batuan marmar, seluas 743-meter persegi, di atas sebidang tanah seluas satu ekar di Tiruvarur, Tamil Nadu India.

Memetik laporan media antarabangsa, replika gah setinggi 12-meter pada platform 1.2 meter, dengan setiap empat menaranya mencapai ketinggian 14 meter. Lebar makam adalah lebih kurang 33 meter.

IKLAN

“Saya mendapat inspirasi dan ilham untuk membina replika ini daripada mercu tanda tapak warisan dunia UNESCO yang tersegam indah iaitu Taj Mahal.

“Tujuan saya mencipta makam yang diilhamkan oleh Mughal, adalah sebagai tanda penghormatan diatas segala pengorbanan ibu yang melahirkan dan membesarkan kami enam beradik seorang diri.

Artikel berkaitan: Pemuda Muslim Cetus Inspirasi! Berjaya Jalan Kaki Sejauh 3,900 kilometer Menuju Masjidil Aqsa!

Lelaki Ini Sanggup Berhabis 8.8 Juta Ringgit, Bina Replika ‘Taj Mahal’ Buat Insan Istimewa!

IKLAN

Jelas Dawood lagi, ini berikutan kematian mengejut ibunya itu pada 2020 akibat serangan jantung. Dawood memutuskan untuk membina sebuah tugu peringatan untuknya daripada mengebumikannya di tanah perkuburan konvensional.

Hasrat Dawood di sebalik membina replika Taj Mahal adalah untuk menyatakan cinta dan kasih sayang yang mendalam terhadap ibunya, mencerminkan pengorbanan yang dilakukannya untuk keluarga mereka.

Sekadar info, Jailani Bibi telah kehilangan suami ketika berusia 36 tahun, membesarkan enam anaknya, termasuk Dawood dan anak angkatnya Mohammed Abdul Khadar, sebagai ibu tunggal.

IKLAN

Dia mendedikasikan hidupnya untuk membesarkan keluarga dan menguruskan perniagaan arwah suaminya tanpa berkahwin lagi.

Untuk rekod, Taj Mahal asal merupakan sebuah monumen bersejarah, jauh lebih besar, dengan ketinggian hampir 60-meter pada platform 6.7 meter. Menaranya berukuran kira-kira 42-meter tinggi.

Sumber : CNBC

Artikel berkaitan: Bapa Terlantar, Dapat Layanan ‘Kelas Pertama’, Kegigihan Anak Gadis Lelaki Ini Cetus Inspirasi!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI