Anak muda warganegara perancis, berusia 26 tahun dan beragama Islam, Neil Dauxois, telah mencetuskan inspirasi kepada warga dunia apabila berjaya mencapai misinya dengan berjalan kaki sejauh 3,900 kilometer untuk sampai ke Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur.

Hijabista difahamkan bahawa, lelaki berketurunan Algeria itu, telahpun memulakan pengembaraanya dengan berjalan kaki dari Perancis untuk sampai ke Masjid Al-Aqsa pada permulaan bulan mulia, Ramadan Al Mubarak yang lalu.

Neil Dedah Detik Pahit Manis Semasa Pengembaraanya Menuju Al Aqsa!

Menurut agensi berita Anadolu, Neil mendedahkan bahawa dia amat terharu terhadap penerimaan serta layanan yang baik yang diberikan orang ramai sepanjang beliau berkelana untuk menyelesaikan pengembaraanya menuju Masjidil Aqsa.

Tambahnya lagi, adalah lebih sukar bagi dirinya untuk mengharungi pengembaraan berkenaan apabila orang sekeliling tidak memberikan layanan yang mesra dan menyokong tindakan yang dilakukan itu. Ini kerana, Neil mengakui dalam pengembaraan yang dijalaninya dia turut berdepan pelbagai detik pahit dan manis.

“Semasa saya di Turkiye, orang ramai sangat baik dan peramah. Jika bukan kerana bantuan mereka, saya pasti berputus asa”.

“Saya menghadapi lebih banyak kesukaran di tempat di mana orang tidak mesra,” kata Neil.

IKLAN

Mengulas lanjut berkenaan cabaran yang terpaksa ditempuh sepanjang pengembaraanya, Neil berkata dia tidak akan lupa detik-detik sukar adalah untuk berjalan melalui kawasan yang beriklim sejuk seorang diri.

Artikel berkaitan: Menginspirasikan! Pelajar Perubatan Cemerlang Ini Berjaya Khatam Hafazan 30 Juzuk Al-Quran

“Sendirian, saya berjaya melalui banyak tempat dengan selamat, terima kasih kepada penduduk tempatan yang baik hati. Saya tidak boleh melakukannya tanpa mereka.”

IKLAN

Neil berkata, sambutan mesra yang diterimanya oleh penduduk Palestin di Baitulmaqdis sejurus berita tentang pengembaraannya tersebar di media merupakan antara detik terindah dalam kehidupanya!

“Ramai rakyat Palestin di sini menjemput saya ke rumah mereka, saya sangat terkejut, namun sangat gembira.

“Ibu saya bimbang, tetapi selepas melihat saya dalam video di media sosial, dia memberitahu saya dia bangga dengan saya,” jelasnya.

IKLAN

Sekadar info, Neil telah mengembara melalui Itali, Slovenia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Albania, Greece, Cyprus dan Jordan.

Misi seterusnya pula, Neil merancang untuk berjalan kaki bagi menunaikan haji dan Umrah di tanah suci Mekah dalam jangkamasa sebulan setengah.

Sumber: Agensi Berita Anadolu

Artikel berkaitan: Lakukan Aktiviti Sunnah Bersama Adik, Heliza Helmi Cetus Inspirasi Hingga Netizen Kagum!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI