Perubahan sederhana dapat memberikan penampilan yang lebih baik. Mengikuti langkah-langkah ini akan membantu meningkatkan penampilan anda dengan pantas!

Tinggalkan tabiat buruk pada wajah anda

1. Jangan menyentuh wajah.

Sumber gambar: Good house keeping

Anda menggunakan tangan setiap hari, menyentuh pelbagai benda. Apa sahaja yang disentuh tersebar ke wajah, jadi pastikan mencuci tangan bila perlu. Sekiranya anda telah kebiasaan menyentuh wajah, hindari godaan ini. Sekiranya gatal, gunakan pelapik seperti kain atau tisu dan pastikan ia bersih!

2. Jangan menjilat bibir.

Sumber gambar: Z Living

Air liur yang kering akhirnya menyebabkan bibir pecah atau merekah. Balsem bibir dan penggunaan air biasa akan mengatasi bibir yang pecah-pecah.

Untuk menghentikan bibir anda dari mengelupas dan merekah selamanya, sapukan lapisan jeli petroleum yang tebal di bibir setiap malam sebelum tidur. Ini sangat membantu terutama bagi mereka yang tidur dengan penyaman udara pada waktu malam, kerana jeli petroleum mengunci kelembapan di bibir dan menjadikan bibir anda tidak kering.

Pengelupasan bibir! Gosokkan gula halus di bibir anda dengan gerakan bulat yang lembut seminggu sekali. Biarkan selama kira-kira dua minit, kemudian basuh. Sebaiknya lakukan ini pada waktu malam tepat sebelum anda menyapukan pelembap bibir.

3. Jangan gosok mata

Kulit di sekitar mata anda sangat halus dan nipis, jadi menggosok mata boleh menyebabkan radang dan dalam kes yang teruk mata akan kemerahan. Gunakan tisu atau hujung jari untuk melegakan kerengsaan dengan lembut, pastikan kebersihan terjamin.

4. Biarkan Jerawat!

Jerawat adalah pori-pori yang tersumbat yang penuh dengan bakteria, jadi menyentuhnya akan merengsakan kulit anda. Produk ‘over-the-counter’ berfungsi dengan baik , tetapi cara terbaik untuk membersihkan jerawat tanpa sintetik adalah dengan menyapu sedikit minyak pokok teh di atas jerawat sekali setiap hari. Ini dapat mengurangkan keradangan. Cara ini jerawat tidak kelihatan lagi.

IKLAN

Tabiat Buruk Rambut Anda

1. Gunakan getah rambut yang ditutupi kain.

Jalur getah polos seperti getah pasar akan menarik helaian rambut dan membuat rambut anda gugur dan melekat di getah. Manakala tekstur getah yang ketat membuat kulit kepala sakit.

2. Elakkan alatan yang dipanaskan.

Menggunakan haba pegering rambut boleh menyebabkan hujung rambut pecah atau keriting, keringkan rambut anda dengan udara jika boleh. Sebelum menggunakan peralatan yang dipanaskan, anda harus menggunakan serum pelindung haba pada rambut anda. Serum pelindung haba bukan sahaja melindungi kutikula rambut, tetapi juga dapat memberi rambut anda bersinar sihat.

3. Jangan cuci rambut setiap hari.

Ini adalah salah satu cara termudah untuk berakhir dengan rambut kering yang kering, kerana mencuci rambut secara berterusan dapat menghilangkan lembapan rambut dari minyak semula jadi. Walaupun anda yang mempunyai gaya rambut pendek mencuci rambut setiap hari, harus mempertimbangkan untuk mencuci rambut dengan lebih kerap.

IKLAN

Meninggalkan Tabiat Menggigit Kuku

1. Gunakan perencat yang menggigit.

Sapukan sebilangan perencat rasa sedap pada kuku anda sekurang-kurangnya sekali sehari. Sekarang apabila anda menggigit kuku, rasanya tidak sedap dan anda akan berfikir dua kali untuk melakukannya lagi. Lama kelamaan, penggunaan perencat penahan dapat membantu anda mematahkan kebiasaan menggigit kuku.

2. Tutup kuku anda.

Menutup kuku dapat memberikan penghalang fizikal antara gigi dan hujung jari anda, mencegah dari menggigitnya. Memakai sarung tangan. Sekiranya cuaca sejuk, memakai sarung tangan adalah cara yang baik untuk menyembunyikan kuku sambil tetap hangat dan bergaya.

Balut jari anda dengan pembalut pelekat. Sekiranya kuku ditutup dengan cara ini, anda tidak akan dapat melakukannya lagi! Ini adalah teknik yang baik untuk ketika duduk di rumah pada waktu malam.

IKLAN

3. Alihkan perhatian

Cuba cari aktiviti baru untuk menggantikan tabiat menggigit kuku ketika anda merasa gugup atau bosan. Sebagai contoh, cuba kunyah gula-gula getah setiap kali anda ingin menggigit kuku. Ini akan memberi mulut anda sesuatu yang lain untuk dilakukan dan akan terasa lebih enak!

Cari sesuatu untuk dimainkan seperti duit syiling, ini akan membuatkan tangan anda sibuk dan menjauhi mulut anda! Teknik ini sesuai ketika di dalam kereta atau semasa menonton TV. Makan atau minum sesuatu. Cuba bawa sebotol air atau sebungkus kacang kemudian apabila anda merasa ingin menggigit, anda boleh minum atau makan kudapan.

4. Jadikan kuku anda kelihatan cantik.

Pastikan kuku anda sihat. Menjaga kuku dalam keadaan baik akan menjadikannya lebih kuat dan kelihatan lebih cantik, menjadikannya tidak mudah patah dan lebih sukar patah. Ikuti petua ini untuk kuku yang lebih sihat:

Makan makanan yang sihat. Makanan yang kaya dengan nutrien, vitamin dan mineral seperti kalsium, magnesium dan asid lemak bermanfaat untuk kuku. Cuba makan banyak telur, ikan berminyak, buah, sayur-sayuran hijau dan kacang-kacangan. Anda juga boleh mencuba suplemen untuk rambut, kulit dan kuku yang sihat.

5. Pastikan kuku anda pendek.

Memastikan kuku tetap pendek akan menghalangnya daripada patah dan menjadi terlalu panjang atau lemah. Ini juga akan mengurangkan godaan anda untuk menggigit kuku. Berapa kerap anda perlu memotong kuku berbeza-beza dari individu ke individu, tetapi bagi kebanyakan individu, ia akan berlaku setiap satu atau dua minggu.

6. Sapukan krim kuku dan kutikula.

Kuku kering dan kering lebih rentan terhadap kerapuhan dan pecah, jadi menyapu sedikit krim kuku ke setiap hujung jari setiap malam. Menggosok sedikit minyak pada kutikula anda juga dapat membuat keajaiban.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI