Diet 1300 kalori mewujudkan keperluan kalori minimum untuk menurunkan berat badan. Bukan makanan biasa, ia hanya melibatkan semua nutrien yang seimbang dalam anggaran kalori terhad.

Pelan makan kalori 1300 bukanlah kaedah jalan pintas untuk menurunkan lemak yang disasarkan. Apabila digabungkan dengan peregangan ringan dan yoga, ini adalah pendekatan yang baik untuk menegangkan badan anda.

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

Menurut beberapa kajian, sekatan kalori secara tiba-tiba atau mengehadkan pengambilan makanan boleh mempengaruhi kadar metabolisme dan membuat anda menurunkan berat badan yang hilang sebaik sahaja berhenti diet. Oleh itu, mulailah dengan membuat perubahan kecil dalam diet anda dan mengamalkan gaya hidup sihat untuk memastikan penurunan berat badan jangka panjang.

Ini adalah rancangan diet contoh yang menunjukkan apa yang boleh anda ambil dalam anggaran kalori terhad. Pelan ini boleh berbeza mengikut umur, tahap aktiviti, dan keadaan perubatan orang tersebut. Oleh itu, berbincanglah dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan rancangan diet yang disesuaikan.

Senarai Belanja Sihat Untuk Diet Kalori 1300

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

Untuk mengikuti rancangan diet apa pun, anda perlu merancang senarai belanja anda seminggu lebih awal untuk mengelakkan masalah. Sertakan pilihan yang sihat dari semua kumpulan makanan ini:

 • Bijirin dan makanan bijirin penuh seperti roti gandum dan pasta.
 • Kekacang biji utuh seperti kacang merah, kacang lima, kacang hitam, dan pelbagai jenis lentil.
 • Cuba masukkan sayur-sayuran bermusim yang berwarna-warni. Pilih sayur-sayuran berdaun segar untuk salad.
 • Buah-buahan utuh berbanding jus buah adalah pilhan terbaik.
 • Dapatkan produk tenusu dan tenusu rendah lemak.
 • Sekiranya anda bukan vegetarian, pilihlah daging dan ikan tanpa lemak.
 • Untuk memenuhi keinginan makan manis, ambil sedikit coklat gelap (yang mengandungi 80% koko).

BACA JUGA ARTIKEL INI: 21 Makanan Yang Anda Tidak Patut Letakkan Dalam Peti Sejuk, Elakkan Jika Tidak Mahu Hilang Khasiat

Garis Panduan Diet Kalori 1300

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

IKLAN

Penurunan berat badan anda bergantung pada banyak faktor seperti usia, berat badan semasa, sejarah perubatan, gen, gaya hidup, pengambilan air dan lain-lain. Mungkin memerlukan 1-3 minggu untuk menghilangkan masalah ini. Caranya ialah jangan panik jika anda tidak menurunkan berat badan dalam seminggu.

Tuliskan matlamat anda dalam jurnal. Juga, ketika mengikuti rancangan penurunan berat badan, buatlah daftar periksa untuk keesokan harinya sehingga anda dapat memeriksa yang telah diikuti. Ini akan memberi anda gambaran yang jelas mengenai kepatuhan terhadap rancangan tersebut dan mengapa ia berjaya atau tidak.

Lakukan senaman ringan seperti peregangan atau yoga 3-5 jam seminggu untuk mempercepat kehilangan lemak dan juga menegangkan badan anda dengan membina jisim otot tanpa lemak.

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

Elakkan makanan yang tidak membahayakan badan anda, seperti kentang goreng, pizza, burger, makanan berminyak seperti ayam goreng dan makan lebih banyak biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, sayuran hijau, protein tanpa lemak, susu rendah lemak, dan lemak sihat.

Mengamalkan makanan yang kecil dan kerap tanpa melangkau makanan. Elakkan minum alkohol, soda (diet atau tidak) dan minuman tenaga. Minum kopi hitam, teh hijau, teh hitam, teh putih, teh oolong, teh herba, susu dadih, air kelapa, air, jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar, atau air detoks.

IKLAN

Lakukan ‘cheat day’ setiap minggu bukan sahaja untuk memuaskan perut dan selera makan anda tetapi juga untuk mengelakkan metabolisme anda daripada merebak.

Faedah Pelan Diet 1300 Kalori

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

Rancangan mudah untuk diikuti tanpa sekatan pengambilan makanan. Anda hanya perlu tahu bagaimana menguruskan bahagian anda dengan menyediakan resipi yang sihat dan enak dalam anggaran kalori tertentu. Sekiranya rancang dengan bijak, anda dapat mengurangkan 500 gm seminggu.

Walau bagaimanapun, ini bergantung pada bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap anggaran kalori. Ia menjimatkan yang anda perlukan hanyalah alat pengira kalori, boleh didapati secara dalam talian secara percuma.

Kesan Sampingan Pelan Diet Kalori 1300

Semua bentuk diet mempunyai kekurangan tertentu dan diet 1300 kalori tidak terkecuali. Walaupun banyak orang menganggapnya berkesan, itu tidak bermaksud bahawa diet ini sesuai untuk semua orang.

IKLAN

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

Pengurangan kalori juga boleh menyebabkan pengurangan nutrien penting tertentu. Oleh itu, perancangan diet yang teliti diperlukan untuk mengelakkan kekurangan pemakanan. Pengiraan kalori dan pengukuran makanan sangat penting dalam diet. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan menu atau rancangan diet bantu, yang merupakan syarat tambahan.

Anda mungkin merasa lapar atau menginginkan makanan tertentu. Anda perlu mencari pilihan alternatif untuk menguruskan keinginan ini. Rancangan diet ini tidak digalakkan untuk orang yang aktif secara fizikal kerana anda memerlukan lebih banyak kalori.

Perkara yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat

 • Pastikan diri anda terhidrat. Minum air sekurang-kurangnya 3-4 liter sehari.
 • Ambil suplemen multivitamin dan kalsium setiap hari.
 • Suplemen minyak ikan setiap tiga hari.
 • Tekanan adalah penghambat penurunan berat badan. Oleh itu, cubalah berehat dan kurangkan tekanan sebanyak mungkin.
 • Tidur awal untuk mengelakkan snek larut malam dan bangun pagi, bersenam dan membuat sarapan.
 • Jangan berhenti bersenam.
 • Kerjakan mobilisasi selain daripada jadual latihan.

Diet 1300 kalori adalah alternatif yang sihat untuk menurunkan lemak berlebihan. Ini bukan jalan pintas untuk menjadi cergas dan kencang. Pilih alternatif yang sihat dari semua kumpulan makanan asas, ubah gaya hidup anda dengan melakukan senaman regangan ringan dan meditasi dan berhasrat untuk tidur sekurang-kurangnya 7 jam sehari untuk memaksimumkan manfaat diet ini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Kurangkan Lemak Berlebihan, Diet 1300 Kalori Alternatif Yang Sihat